Jak warzyć piwo. Kompendium wiedzy piwowara domowego
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- How To Brew: Everything You Need to Know to Brew Great Beer Every Time
- Wydawnictwo:
- piwo.org
- Data wydania:
- 2020-12-20
- Data 1. wyd. pol.:
- 2020-12-20
- Data 1. wydania:
- 2017-06-01
- Liczba stron:
- 640
- Czas czytania
- 10 godz. 40 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788395742101
- Tłumacz:
- Piotr Kucharski
- Tagi:
- piwowarstwo warzenie piwa piwo domowe homebrewing piwo rzemieślnicze piwo kraftowe craft beer
Książka prowadzi czytelnika przez wszystkie etapy piwowarskiej przygody. Krok po kroku dowiesz się jak warzyć piwo w domu z pełną świadomością całego procesu. Autor opisuje wszystkie sposoby, od pierwszych warek z gotowych zestawów, po warki z pełnym procesem zacierania słodu. Dowiesz się najważniejszych aspektów dotyczących sprzętu, surowców, dezynfekcji, modyfikacji wody, receptur i wiele wiele innych.
W IV wydaniu autor postawił większy nacisk na sześć priorytetów - higienę, kontrolę temperatury fermentacji, zarządzanie drożdżami, gotowanie, receptury, wodę.
Pięć nowych rozdziałów obejmujących słodownictwo, piwa mocne, owocowe, kwaśne oraz dostosowanie wody do stylu.
Wszystkie pozostałe rozdziały zostały poprawione i rozszerzone. Poszerzone i zaktualizowane wykresy, tabele, równania i wizualizacje.