Proroctwa

"[O nabożeństwach, pogrzebach,
procesjach, światłach
i dzwonach i towarzystwie]

Ludziom oddawać się będzie największe
honory i zaszczyty, bez ich wiedzy."

Leonardo da Vinci był geniuszem o wszechstronnych talentach. Jego pomysły wyprzedzały epokę; myśli Leonarda również przetrwały po dziś dzień wzbudzając liczne refleksje.
Wydanie zostało również wzbogacone o ilustracje.

"[O nabożeństwach, pogrzebach,
procesjach, światłach
i dzwonach i towarzystwie]

Ludziom oddawać się będzie największe
honory i zaszczyty, bez ich wiedzy."

Wydanie zostało również wzbogacone o ilustracje.

Bardzo ciekawa książka do poczytania od czasu do czasu. Książka jest napisana jakby w stylu "Księgi", a historie wydają się spełnione lub prawdopodobne. Opisane porażki i klęski płyną jakby z wyższego natchnienia i dyktanda. Można ją uznać za "przestrogę" czy "lekcję"

"Jeśli może - człowiek, sprawca rzeczy, które dzieją się w proroctwach artysty - zmienić się w Boga, ustanowić kapryśnie własne reguły, poddać świat, siebie i bliźnich szalonej próbie, dzikiemu doświadczeniu, zrobi to"

40 użytkowników ma tytuł Proroctwa na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł Proroctwa na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Proroctwa

Leonardo da Vinci
Leonardo da Vinci
Urodził się w 1452 roku, zmarł w 1519. Włoski malarz, rzeźbiarz, architekt, uczony, wynalazca, teoretyk sztuki, wszechstronny humanista. Uczeń florenckiego artysty Andrea del Verrocchia. Działał w Mediolanie na dworze Lodovica Sforzy, we Florencji, Mediolanie, Rzymie pod opieką G. Mediciego, brata papieża Leona X, w końcu we Francji, na dworze Franciszka I. Zmarł w Amboise. Do jego najbardziej znanych dzieł należą: Dama z gronostajem (1483–1485),malowidło ścienne Ostatnia Wieczerza (1495–1498),portret Mona Liza (1503–1506),a także Święta Anna Samotrzecia oraz Leda z łabędziem. Leonardo był też autorem notatek poświęconych malarstwu, licznych szkiców, projektów i korespondencji, zebranych po śmierci artysty w 19 tomach.

Cytaty z książki Proroctwa

Dodaj cytat z książki Proroctwa