Proroctwa
„Rzec by można – natura oszalała. Gdyby nie to, że dużo proroctw Leonarda da Vinci już się spełniło, właśnie spełnia się na naszych oczach i naszych organizmach, a wiele wskazuje, że inne, te najstraszniejsze, niebawem się spełnią.
«Porzućcie wszelką nadzieję wy, którzy wchodzicie», powtórzy za Dantem ktoś, kto ma już za sobą lekturę profecji. Ale powtórzy to z oniemiałym przejęciem, z dreszczem i zadziwieniem. Przecież siłą tego gatunku – który Leonardo uprawiał równolegle z innymi drobiazgami, jak bajki czy aforyzmy – jest to, że nasze małe i wielkie apokalipsy, które znajdziemy w tej książce (Księdze) wydają się nam spełnione lub prawdopodobne, na pewno bardziej, niż mogły wydawać się jego współczesnym. (…) Leonardo wie, bo widzi, jakie jest przeznaczenie tego, co człowiek może pomyśleć, czego pragnąć, w czym i z czym eksperymentować. Kataklizmy, horrory, przewroty wyrastają z ciemnego ziarna tego, czym człowiek jest. Jeśli może – człowiek, sprawca rzeczy, które dzieją się w proroctwach artysty – zmienić się w Boga, ustanowić kapryśnie własne reguły, poddać świat, siebie i bliźnich szalonej próbie, dzikiemu doświadczeniu, zrobi to. I właśnie na tym, na ludzkiej perwersji, opiera Leonardo swoje wizje. Dopowiada ich skutki i kres”.
(ze wstępu Jarosława Mikołajewskiego)
Kup Proroctwa w ulubionej księgarni

"[O nabożeństwach, pogrzebach,
procesjach, światłach
i dzwonach i towarzystwie]
Ludziom oddawać się będzie największe
honory i zaszczyty, bez ich wiedzy."
Leonardo da Vinci był geniuszem o wszechstronnych talentach. Jego pomysły wyprzedzały epokę; myśli Leonarda również przetrwały po dziś dzień wzbudzając liczne refleksje.
Wydanie zostało również wzbogacone o ilustracje.
"[O nabożeństwach, pogrzebach,
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toprocesjach, światłach
i dzwonach i towarzystwie]
Ludziom oddawać się będzie największe
honory i zaszczyty, bez ich wiedzy."
Wydanie zostało również wzbogacone o ilustracje.
Bardzo ciekawa książka do poczytania od czasu do czasu. Książka jest napisana jakby w stylu "Księgi", a historie wydają się spełnione lub prawdopodobne. Opisane porażki i klęski płyną jakby z wyższego natchnienia i dyktanda. Można ją uznać za "przestrogę" czy "lekcję"
"Jeśli może - człowiek, sprawca rzeczy, które dzieją się w proroctwach artysty - zmienić się w Boga, ustanowić kapryśnie własne reguły, poddać świat, siebie i bliźnich szalonej próbie, dzikiemu doświadczeniu, zrobi to"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Jeśli może - człowiek, sprawca rzeczy, które dzieją się w proroctwach artysty - zmienić się w Boga,...