Pismo. Magazyn opinii, nr 4 (28) / kwiecień 2020

Kup Pismo. Magazyn opinii, nr 4 (28) / kwiecień 2020 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pismo. Magazyn opinii, nr 4 (28) / kwiecień 2020

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pismo. Magazyn opinii, nr 4 (28) / kwiecień 2020

Jeden ze słabszych numerów Pisma jaki przeczytałem. Nie mniej jednak kilka tekstów przykuło moją szczególną uwagę, to przede wszystkim:
Opowiadanie "Ostatnia stacja" Jarosława Westermarka;
W dziale reportaż to: Agaty Romaniuk "Lola idzie w świat" o odnalezionej dziewczynce, która wciąż się boi (losy Żydów),a także Aleksandry Wareckiej "mój kraj utrudnia mi życie", w którym autorka pokazuje, jak wygląda dostęp do terapii onkologicznych.
Ciekawy był też portret Davida Attenborough przedstawiający sylwetkę znanego podróżnika przez Patricka Barkhama.
Natomiast tekst Łukasza Lamży "Kasza przebrana za Antybiotyk", w którym autor bada skład suplementów diety, które łykamy na potęgę.

Opowiadanie "Ostatnia stacja" Jarosława Westermarka;

Czytając o "Piśmie" jako o "Polskim New Yorkerze" mniej więcej wiedziałem czego się spodziewać. Czyli przede wszystkim treści dla znużonej wielkomiejskiej klasy średniej. I oczywiście się w tym względzie nie myliłem.

Zacznę jednak od tego, co mi się w tym "Piśmie" podobało. Mianowicie reportaże. Co prawda w formach książkowych ich liczba rośnie niczym grzyby po deszczu, jednak czasopisma od dawna ograniczają na nie budżety. Nic w sumie dziwnego, bo przecież w przypadku portali lepiej sprzeda się clickbait napisany przez media-workera, natomiast po tzw. dzienniki i tygodniki opinii sięgają już tylko ludzie chcący jedynie czytać kolejną jałową publicystykę. Może i reportaże te nie były szczególnie odkrywcze, ale po prostu były.

Druga ciekawa rzecz to treść tekstów dotyczących głównego tematu numeru, a więc sytuacji w służbie zdrowia. Szczególnie w okresie "pandemicznym" włos się jeży na głowie, zaś z drugiej strony chyba nieco już do jej kondycji przywykliśmy...

Co z kolei mi się nie podoba? W sumie należy zacząć od opowiadań, bo to właśnie ono rozpoczyna ten numer. Widać więc wyraźnie, że za literaturę wzięły się teraz osoby nie mające w gruncie rzeczy nic ciekawego do przekazania. Infantylne porównania, niepotrzebne szczegółowe opisy czy treść mająca zapewne zmusić do refleksji, a tak naprawdę nie zawierająca nic godnego uwagi. Podobnie jest zresztą w przypadku komiksów.

Poza tym dwie typowe obsesje współczesnej liberalnej lewicy: żeńskie końcówki oraz ciągłe podkreślanie rzekomych zmian klimatycznych. Do tego drugiego już się powoli (niestety) przyzwyczajam, ale to pierwsze strasznie kuje w oczy. Widać, że lewica zarzucająca prawicy "głupie ideologiczne wojenki" sama nie zamierza ich odpuszczać.

Do tego dochodzą z kolei miłe dla mojego ucha mocno krytyczne względem kapitalizmu treści. Obawiam się jednak, że przeciętny odbiorca "Pisma" nieszczególnie bierze je sobie do serca, raczej przekartkowując niewygodne strony podczas realizacji wieczornego "work-life balance". Oczywiście robiąc to na osiedlu wybudowanym na ostatnich zielonych terenach znajdujących się w Warszawie czy Poznaniu.

40 użytkowników ma tytuł Pismo. Magazyn opinii, nr 4 (28) / kwiecień 2020 na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł Pismo. Magazyn opinii, nr 4 (28) / kwiecień 2020 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Pismo. Magazyn opinii, nr 4 (28) / kwiecień 2020

Okładka książki Album styczniowe Józef Baran, Tadeusz Dąbrowski, Bogusław Kierc, Jan Maria Kłoczowski, Krzysztof Koehler, Tomasz Łubieński, Piotr Matywiecki, Anna Piwkowska, Karol Samsel, Jan Sochoń, Adriana Szymańska, Piotr Wojciechowski

Okładka książki Pismo. Magazyn opinii, nr 1 (25) / styczeń 2020 Magdalena Gorlas, Salcia Hałas, Sylwia Jaworska, Karolina Jonderko, Zuzanna Kowalczyk, Julia Lachowicz-Nowacka, Matlak Michał, Bronka Nowicka, Kacper Pobłocki, Piotr Polak, Redakcja magazynu Pismo, Adam Robiński, Marta Rybicka, Agata Skrzypczyk, Katarzyna Szymielewicz, Marcin Wicha, Marta Zabłocka, Marta Zabłocka
Okładka książki Pismo. Magazyn opinii, nr 5 (41) / maj 2021 Jon Lee Anderson, Dorota Borodaj, Agnieszka Bryc, Darek Foks, Karol Grygoruk, GIEDRÈ KAZLAUSKAITÉ, Marta Klimowicz, Zuzanna Kowalczyk, Jakub Małecki, Ania Morawiec, Kacper Pobłocki, Redakcja magazynu Pismo, Marieke Lucas Rijneveld, Adam Robiński, Mateusz Roesler, Bartek Sabela, Małgorzata Smolak, Marcin Wicha, Agnieszka Wolny-Hamkało, Julia Zabrodzka
Okładka książki Pismo. Magazyn opinii, nr 9 (21) / wrzesień 2019 Jon Lee Anderson, Karolina Bednarz, Lisa Brennan-Jobs, Anna Cieplak, Jarosław Kociszewski, Zuzanna Kowalczyk, Samuel Kretes, Karolina Lewestam, Redakcja magazynu Pismo, Filip Springer, Izabela Szymańska, Marcin Wicha
Okładka książki Pismo. Magazyn opinii, nr 1 (37) / styczeń 2021 Marie Aubert, Juliusz Ćwieluch, Jenny Kleeman, Zuzanna Kowalczyk, Karolina Lewestam, Natalia Malek, Ania Morawiec, Eren Orbey, Bohdan Pękacki, Urszula Pieczek, Redakcja magazynu Pismo, Maciej Robert, Agata Romaniuk, Filip Springer, Przemek Staroń, Karolina Sulej, Marcin Wicha
Okładka książki Pismo. Magazyn opinii, nr 2 (26) / luty 2020 Bartek Barczyk, Aleksandra Boćkowska, Tad Friend, Misia Furtak, Maciej Jakubowiak, Szczepan Kopyt, Zuzanna Kowalczyk, Katherine Mansfield, Joanna Mikulska, Marcin Napiórkowski, Wojciech Nowicki, Michał Potocki, Redakcja magazynu Pismo, Anna Sekułowicz, Agata Sikora, Filip Springer, Katarzyna Szyngiera, Wei Wang, Marcin Wicha, Mirosław Wlekły
Okładka książki Pismo. Magazyn opinii, nr 2 (14) / luty 2019 Karolina Breguła, Krzysztof Cieślik, Juliusz Ćwieluch, Norbert Frątczak, Urszula Jabłońska, Brooke Jarvis, Zuzanna Kowalczyk, Paulina Kramarz, Ewelina Krupska, Yonit Levi, Kasia Mochi, Marcin Popkiewicz, Redakcja magazynu Pismo, Marcin Wicha, Agne Žagrakalyte
Okładka książki Pismo. Magazyn opinii, nr 8 (20) / sierpień 2019 Katarzyna Boni, Daniel Odija, Redakcja magazynu Pismo, Filip Springer, Katarzyna Woźniak

Cytaty z książki Pismo. Magazyn opinii, nr 4 (28) / kwiecień 2020

Dodaj cytat z książki Pismo. Magazyn opinii, nr 4 (28) / kwiecień 2020