Stowarzyszenie Wędrującego Liścia i Złodzieje Snów

Okładka książki Stowarzyszenie Wędrującego Liścia i Złodzieje Snów autora Marcin Kołacz, 9788381477130
Okładka książki Stowarzyszenie Wędrującego Liścia i Złodzieje Snów
Marcin Kołacz Wydawnictwo: Novae Res fantasy, science fiction
2020-03-27
2020-03-27

Kup Stowarzyszenie Wędrującego Liścia i Złodzieje Snów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Stowarzyszenie Wędrującego Liścia i Złodzieje Snów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Stowarzyszenie Wędrującego Liścia i Złodzieje Snów

Co to była za przygoda. Jest to jedna z tych książek, która po lekturze zostaje z czytelnikiem na dłużej.
Limbo i Heartstrink są braćmi spełniającymi swoje marzenie wyruszając w podróż życia. Zostawiają za sobą wszystko i realizują swój plan, nie wiedząc czego tak naprawdę mogą się spodziewać. Okazuje się, że historie o magii, które czytali, to nie tylko wymysły. Przeżyją oni rzeczy nieprawdopodobne i momentami tak zaskakujące, jakby żywcem wyjęte ze snu. Co czeka ich podczas podróży? Jaki będzie jej koniec?
Ta książka może wydawać się niepozorna w treści. Dostajemy coś, co nazwać można realizmem magicznym, by potem wpaść w pełnoprawną fantastykę, ale to i tak tylko forma tej niesamowitej opowieści. To historia o zaufaniu, przyjaźni i pogodzeniu się z tym co nieuchronne. Pokonywanie własnych słabości i szukanie sensu w sytuacjach pozornie go pozbawionych, a to wszystko ubrane w całe mnóstwo filozoficznych i psychologicznych rozważań, to coś, obok czego nie da się przejść obojętnie. Wszystko to osadzone w precyzyjnie wykreowanym i opisanym ze szczegółami świecie sprawia, że im głębiej zanurzymy się w tę historię, tym bardziej czujemy emocje, które przeżywają nasi bohaterowie. Warto zwrócić też uwagę na ciekawy pomysł autora na opowiedzenie fabuły wewnątrz przybliżanej nam historii. Jestem zaskoczony faktem, jak udaje mu się poruszyć tę wrażliwszą stronę czytelnika, który myśli, że ciężko go zaskoczyć. Gorąco polecam sprawdzić. To była poruszająca opowieść.

prolog mnie pokonał.

prolog mnie pokonał.

Recenzja z dnia 12.05.2020

Dość rzadko czytam książki autorstwa mężczyzn, ale ta mnie zainteresowała, głównie ciekawą okładką. Interesujący okazał się również prolog, który jest monologiem autorskim Marcina Kołacza. Zdradza nam on wiele ciekawostek na temat samej książki. Mimo 718 stron, książka szybko i lekko się czyta.
Porusza ona wiele kwestii człowieczeństwa, między innymi sens życia to istota i cel ludzkiej egzystencji, powołanie człowieka, trud życia. Pytanie o sens życia jest jednym z podstawowych zagadnień różnych systemów filozoficznych i religijnych, a odpowiedź na nie jak się uznaje, zawiera całą mądrość ludzkości. I co najważniejsze to co zamierzamy zrobić by był ten czas spożytkowany odpowiednio. Autor porusza też kwestie miłości i przyjaźni, która ma tło genetyczne. To właśnie to powiązanie jest kluczowe.
Śmierć niby taka prosta sprawa. Budulec z którego się składamy ulega rozproszeniu. I choć ów rozkład może być szybszy lub wolniejszy, jest on jednakowo bezlitosny – ostatecznie z naszej natury fizycznej i psychicznej nie zostaje nic. Po odpowiednio długim czasie pozostaną tylko atomy, losowo rozproszone w próżni. Nic w ich naturze czy strukturze nie będzie wskazywało na to, iż niegdyś składały się na żywą istotę. Co dzieje z naszą świadomością nikt nadal nie wie...
Mamy również do czynienia z chorobą, którą można uznać za dość ,,niezwykłą", bo jest magiczna...
- Co kryje się pod nazwą Stowarzyszenie wędrującego liścia ?
- Kim są złodzieje snów?
- Jak zakończy się podróż chłopaków ?
- Jaka tajemnica skrywa się w rodzinie braci ?
- Jaka jest treść kodeksu stowarzyszenia?
- Jak zakończy się podróż?
Na te pytania można znaleźć odpowiedzi tylko czytając te książkę.
Polecam ją ludziom, którzy lubią przygodę, fantastykę z lekkim powiewem tajemnicy.
Na koniec chce podziękować wydawnictwu NOVAE RES oraz stronie nakanapie.pl.

*Współcześnie, ale Średniowiecznie*

Recenzja z dnia 12.05.2020

Porusza ona wiele kwestii człowieczeństwa, między...

58 użytkowników ma tytuł Stowarzyszenie Wędrującego Liścia i Złodzieje Snów na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Stowarzyszenie Wędrującego Liścia i Złodzieje Snów na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Stowarzyszenie Wędrującego Liścia i Złodzieje Snów