Popa, jeż i drogocenna dynia

Okładka książki Popa, jeż i drogocenna dynia autora Natalia Hermansa, 9788366004917
Okładka książki Popa, jeż i drogocenna dynia
Natalia Hermansa Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie Białe Pióro opowiadania, powieści dla dzieci
40 str. 40 min.
opowiadania, powieści dla dzieci
2020-02-01
2020-02-01
40 min.

Kup Popa, jeż i drogocenna dynia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Popa, jeż i drogocenna dynia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Popa, jeż i drogocenna dynia

Przyjemna i lekka historia o młodym kocurze Popie, który spotyka na swojej drodze małe kolczaste zwierzątko. Jaki wspólny cel mogą mieć tak rożne od siebie zwierzaki?
Angus z ogromnym przejęciem w głosie tłumaczy Popie, co robi w ogrodzie jego Państwa – poszukuje drogocennej dyni. Kot skuszony możliwością odnalezienia skarbu godzi się na pomoc i towarzystwo kolczastemu koledze. Zupełnie nieświadomy czym tak naprawdę jest ów warzywo i wiele, wiele innych rzeczy w ogródku Popa ucieka się do kłamstw, których jak później zauważycie szczerze żałuje. Wstydzi się swojej niewiedzy i trochę peszy przy zadziwiająco ogromnym zasobie informacji Angusa. A przecież obydwoje są w podobnym, młodym wieku.
Powiem Wam coś. Jest to przecudne opowiadanie o empatii, uśmiechu i zdobywaniu przyjaźni. Nie warto udawać kogoś kim się nie jest i kłamać, że się czegoś nie wie, bo to żaden wstyd. Mimo, że Popa zdaje się być rozczarowany tym, co odnajduje z jeżem to uświadamia sobie, że nie znalazł się na przegranej pozycji. A wręcz przeciwnie. Zyskał coś większego niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Wiecie, co to może być? To coś może z nami zostać do końca życia. To przyjaźń.

ytułowy Popa to młody kot. Pewnego dnia ratuje z opresji jeża imieniem Angus. Jeżyk szuka dyni, kot, mimo iż nie wie, co to takiego rusza na wyprawę wraz z nim poszukać owego tajemniczego skarbu.

Po drodze wiele się uczy o tym co go otacza, a dotąd nie zwracał uwagi. Okazuje się, że to, co cenne dla jeża dla kota jest zupełnie nie atrakcyjnie i przydatne. Lecz mimo to wyprawa okazała się wartościowa, Popa zyskał coś znacznie ważniejszego-prawdziwego przyjaciela.

"Wszyscy mamy w naturze jakąś rolę do odegrania".

Autorka w tej krótkiej, ale jakże ciekawej opowieści pokazuje wartość przyjaźni. Dzięki przyjaciołom inaczej patrzymy na świat, staje się ciekawszy, zdobywamy nowe cenne doświadczenia, uczymy się nowych rzeczy.

Ponadto przekonamy się, że nie warto kłamać, lepiej przyznać się, że czegoś nie wiemy niż udawać i stresować się, że kłamstwo się wyda.

Książka jest idealna do czytania dzieciom, z pewnością padnie tu sporo pytań od naszych pociech, bo przecież to wszystko jest takie ciekawe! Litery są duże, więc starsze dzieci mogą przeczytać samodzielnie.

Ilustracje to szkic, dzieci mogą to wykorzystać i pokolorować.

Gorąco polecam! To bardzo mądra książeczka. Spodoba się nie tylko dzieciom, zapewniam, że dorośli także będą zadowoleni z lektury, gdyż czyta się bardzo przyjemnie.

Przed nami kolejne tytuły z serii, oraz kolejne pory roku do poznania. A po lekturze rozmowy z dziećmi na tematy poruszone w tych książeczkach, warte szerszego omówienia. O zmianach w przyrodzie, o przygotowaniach zwierząt do zimy, czy zachowaniach ludzi.

Na półkach: , , , ,

Kłamstwo ma krótkie nogi – niby wszyscy o tym wiedzą, a jednak dalej praktycznie każdemu z nas nieraz zdarzyło się tego dopuścić. Najczęściej osoba, która je stosuje dba o własną wygodę, interesy, czy bezpieczeństwo, ale bywa też i tak, że w tym temacie powstaję kwestie sporne, dotyczące tego, jak je traktować, jeśli było powodowane słuszną sprawą. Niemniej niezależnie od przyczyny najpierw powinniśmy wykorzystać wszelkie inne możliwości rozwiązania danej sytuacji, zamiast od razu iść na łatwiznę fałszując słownie daną rzeczywistość.

Zarys fabuły

W książce spotykamy kota Popa, który pewnego dnia po zakończonym wylegiwaniu się usłyszał dziwne piski ze strony ogrodzenia. Zdecydował się sprawdzić, kto je wydawał, choć z drugiej strony instynkt nakazywał uciekać. Szczęśliwie sprawcą tego zamieszania okazał się mały jeż o imieniu Angus, który zdecydował się przyjść na to podwórko w celu poszukiwania dyni widzianej przez srokę. Popa nie wiedział, co to jest i myśląc, że to jakiś skarb zdecydował się skłamać, iż wie gdzie ona jest i chętnie zaprowadzi Angusa w to miejsce. Dwaj młodzi bohaterowie zaczęli poszukiwania od ogródka warzywnego. Dlaczego dynia była taka ważna dla Angusa? Czego Popa dowiedział się o warzywach i jeżach? W jaki sposób Angus uratował Popa? Jak zakończy się ta historia? O tym w książce „Popa, jeż i drogocenna dynia” autorstwa Natalii Hermansy.

Kłamstwo i przyjaźń

Autorka za sprawą swej książki przestrzega młodych czytelników przed tym, iż kłamstwo prędzej, czy później się wyda i sprawcy będzie ogromnie wstyd za swoje postępowanie. Popa kilkukrotnie chcąc udawać kogoś kim nie był okłamał Angusa. Traf chciał, że chwilę później prawda wyszła na jaw, ale szczęśliwie jeż nie miał do niego o to pretensji. Niemniej w życiu nie zawsze jest tak, iż spotkamy osobę wyrozumiałą, która po tym wszystkim z chęcią stanie się naszym przyjacielem. Dosyć często nasze fałszowanie rzeczywistości względem innych może doprowadzić do zerwania kontaktu wywołującego u obojga smutek, a nawet wewnętrzny ból. Toteż warto dzieci uświadamiać na temat tego, że prawda nawet trudna do wyjawienia jest zawsze lepsza od krzywdzącego kłamstwa.

Zdobywanie wiedzy

Kolejnym istotnym zagadnieniem jest brak wiedzy Popa na temat otaczającego go środowiska. Oczywiście w przypadku kota nazwy warzyw, czy owadów są mało istotne, aczkolwiek w bajce jest wszystko możliwe i być może ma to jakąś wartość. Natomiast sam przykład daje dziecku, ale i nam dorosłym sygnał, iż nieposiadanie podstawowych informacji o tym co nas otacza, w najlepszym wypadku prowadzi do wstydu podczas rozmowy z innymi. Niestety skutki tego mogą być znacznie gorsze i odbiją się na nas w postaci zdrowotnej, finansowej, a nawet może się przejawić tym, iż padniemy ofiarą czyjejś manipulacji. Toteż warto uczyć się, rozwijać zainteresowania, a przede wszystkim czytać różne książki.

Podsumowanie

Bajkę czytało mi się z przyjemnością i z pewnością wykorzystam ją w pracy z dziećmi, gdyż przesłania są ponadczasowe i warte do wykorzystania przy ukazywaniu właściwych wzorców. W tekście znajduje się kilkanaście mniejszych i większych kolorowanek przedstawiających głównych bohaterów książki, co niewątpliwie zachęci do lektury każde dziecko. Odbiorcy w wieku szkolnym zdecydowanie poradzą sobie z tekstem, a młodsi spędzą wspaniale czas czytając przy pomocy swych rodziców. Kolorowa okładka przedstawiająca Popa, Angusa i dynię, zdecydowanie przykuwa wzrok, a za sprawą swej radosnej kolorystyki od razu poprawia humor. Gorąco polecam pozycję wszystkim dzieciom, a także pedagogom, gdyż dzięki tej pozycji w prosty i ciekawy sposób można dowiedzieć jakie wartości są istotne w życia, a czego należy unikać.

Za egzemplarz do recenzji dziękuję autorce Natalii Hermansie.

30 użytkowników ma tytuł Popa, jeż i drogocenna dynia na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Popa, jeż i drogocenna dynia na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Popa, jeż i drogocenna dynia

Okładka książki Magiczny kompas Justyna Chmiel, Sandra Czoik, Ewelina Domańska, Paulina Grabara, Ewa Gralla, Natalia Hermansa, M.W. Jasińska, Anett Lievre, Ewa Maciejczuk, Camille O'Naill, Daria Smolarek, Paula Uzarek
Okładka książki The Ruins Małgorzata Brodzik, Alexandra Claire, Krzysztof T. Dąbrowski, Dawid Dyczko, Natalia Hermansa, Szymon Jabłoński, Anna Kucharska, Piotr Kudlik, Kamila Malec, Katarzyna Muszyńska, Dominika Saletnik, Anna Tuziak, Paula Uzarek, Patrycja Żurek
Okładka książki To nie była zwykła miłość Justyna Chmiel, Sandra Czoik, Anna Fobia, Ewa Gralla, Natalia Hermansa, Szymon Jabłoński, Anett Lievre, Ewa Maciejczuk, Katarzyna Muszyńska, Anna Tuziak, Paula Uzarek
Natalia Hermansa
Natalia Hermansa
Matka, żona i... zootechnik. Miłość do książek i pisania przez całe życie autorki ścigała się z pasją do zoologii, co znajduje odzwierciedlenie w jej tekstach przeznaczonych dla najmłodszych Czytelników. Poza pisaniem własnych tekstów zajmuje się redakcją i korektą dla innych autorów. Należy do grupy literackiej Piórem Czarownic.

Cytaty z książki Popa, jeż i drogocenna dynia

Natalia Hermansa Popa, jeż i drogocenna dynia Zobacz więcej
Natalia Hermansa Popa, jeż i drogocenna dynia Zobacz więcej