Będziesz siedzieć. O polskim systemie niesprawiedliwości

- reportaż
- Poza serią
- 2020-05-13
- 2020-05-13
- 9788381910033
Jak to możliwe, że oskarżony, którego alibi potwierdza dziesięć osób, mimo wszystko otrzymuje wyrok skazujący? Czy można w dziesięć minut pokonać kilka kilometrów, popełnić morderstwo i skutecznie zatrzeć jego ślady? Okazuje się, że w Polsce wszystko da się zrobić.
Violetta Krasnowska zebrała historie niewinnie skazanych; niektórzy spędzili za kratkami wiele lat, niektórzy wciąż siedzą. Dlaczego? Przez niekompetencję, lenistwo, wyrachowanie policjantów, prokuratorów i sędziów. Przez brak rozwiązań systemowych, biurokratyczną apatię, nieraz zwykłą głupotę.
Będziesz siedzieć to bulwersująca książka o niesprawiedliwości, która nikogo nie zostawi obojętnym.
Kup Będziesz siedzieć. O polskim systemie niesprawiedliwości w ulubionej księgarni
Oceny książki Będziesz siedzieć. O polskim systemie niesprawiedliwości
885 użytkowników ma tytuł Będziesz siedzieć. O polskim systemie niesprawiedliwości na półkach głównych- Chcę przeczytać 446
- 2020 15
- 2020 14
- Reportaż 10
- 2021 10
- E-book 9
- Reportaże 6
- 2024 6
Tagi i tematy do książki Będziesz siedzieć. O polskim systemie niesprawiedliwości
Cytaty z książki Będziesz siedzieć. O polskim systemie niesprawiedliwości
- Miał szczęście dlatego, że praca, którą wykonała prokuratura, żeby odkręcić tę sprawę, była nieporównywalnie większa od pracy, którą włoży...
RozwińHistoria Tomasza wywołała pierwszy wstrząs w społeczeństwie. Że są niewinni w więzieniach i że tak łatwo można kogoś skazać za zbrodnię, któ...
Rozwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Będziesz siedzieć. O polskim systemie niesprawiedliwości
Świetny reportaż, ale to było wiadome - wydawnictwo Czarne nigdy nie zawodzi. Odejmuję jedną gwiazdkę, ponieważ mógłby być dłuższy. Kilka opisanych spraw dość znanych m.in. Tomasz Komenda, zabójstwo Moniki Białek czy sprawa Piotra Mikołajczyka. Lektura nie napawa optymizmem, ale warto przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO tym, że jeśli dowody przeczą twierdzeniom prokuratora, to tym gorzej dla dowodów.
Książkę otwiera najgłośniejsza sprawa niesłusznego skazania z ostatnich lat - Tomasza Komendy. Oprócz niej jest tu jeszcze sześć podobnych historii, pokazujących, że Komenda nie jest odosobnionym przypadkiem i że mimo wszystko miał bardzo dużo szczęścia. Historie te pokazują, że jak się raz wpadnie w tryby wymiaru sprawiedliwości to bardzo trudno jest się z nich wyplątać. Autorka demaskuje tutaj metody organów ścigania, policji, prokuratury i sądów, którzy kierowani chęcią zamknięcia sprawy za wszelką cenę niekiedy doprowadzają do tego, że niewinni ludzie skazywani są bez dowodów (albo nawet wbrew dowodom),pomimo alibi, na podstawie pojedynczego pomówienia, wymuszonego przyznania się, czasem pomimo braku fizycznej możliwości popełnienia przestępstwa. Ekwilibrystyka logiczna uprawiana w niektórych przytaczanych uzasadnieniach sądowych naprawdę robi porażające wrażenie - myślałam, że takie rzeczy to tylko w kryminałach Erle'a Gardnera. Najsmutniejsze jest to, że nawet jeśli ktoś ma na tyle szczęścia, uporu i pieniędzy, że uda mu się doprowadzić do uniewinnienia (niektórzy z bohaterów wciąż jeszcze czekają na sprawiedliwość),to tak naprawdę nigdy nie jest to happy end.
Książka jest bardzo ważna i naprawdę bulwersująca, ale trochę przeszkadzał mi jej styl - moim zdaniem był zbyt emocjonalny i niepotrzebnie wpadający w tony świętego oburzenia. Te historie są oburzające same w sobie, nie potrzebują dodatkowych podkreśleń patetycznymi wykrzyknikami.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę otwiera najgłośniejsza sprawa niesłusznego skazania z ostatnich lat - Tomasza Komendy. Oprócz niej jest tu jeszcze sześć podobnych historii, pokazujących, że Komenda nie jest odosobnionym przypadkiem i że mimo wszystko miał bardzo dużo szczęścia. Historie te pokazują, że jak się raz...
Książka bez fikcji literackiej . Wszystkie wydarzenia oparte na faktach . Pozycja interesująca bez dłużyzn. Tematyka pomyłek sądowych w Polsce to temat który każdy powinien znać ku przestrodze . Taką książkę trzeba przeczytać . Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIle emocji wzbudza tą książka, od nienawiści po smutek, złość i rozczarowanie.
Człowiek zaczyna wątpić w niezawisłość, bezstronność sądów.
Ile emocji wzbudza tą książka, od nienawiści po smutek, złość i rozczarowanie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo przeczytaniu tej książki ciśnie się na usta pytanie: Ile niewinnych osób siedzi w więzieniu? O które nikt nie walczy, które nie walczą o siebie
Człowiek zaczyna wątpić w niezawisłość, bezstronność sądów.
Czytam tę książkę już poraz drugi, warto wracać do takich spraw, by o nich nie zapomnieć i nie powtórzyć cudzych błędów.
Myślę, że większość z nas została w swoim życiu oskarżona o coś, czego nie zrobiła. Zapewne była to tylko drobnostka. Staramy się wtedy udowodnić swoją niewinność za wszelką cenę. Podnosimy różne argumenty i zapewnienia. W przypadku tych kilku historii żadne słowa nie zdołały przekonać wymiaru sprawiedliwości o niewinności.
Każdy kojarzy sprawę Tomka Komendy, który niesłusznie odbył wyrok pozbawienia wolności. Takich ludzi jak Tomek jest dużo więcej. Czy zawiódł system? Tak. ALE SYSTEM TO LUDZIE. Trzeba było znaleźć winnego, padło na przypadkową osobę. Wystarczyło, że ktoś był gdzieś widziany, ktoś coś powiedział... W tej książce są opisane dwa udane przypadki uniewinnienia. Tylko tyle i aż tyle.
Premiera tej lektury miała miejsce w 2020 roku, reszta opisanych w niej osób nadal odbywa wyrok. Jeden mężczyzna to niepełnosprawny chłopak o ilorazie inteligencji 12latka. Czy jest winny? Nie. Czy wszyscy o tym wiedzą? Oczywiście, że tak. Każdy zdaje sobie sprawę, że nie byłby w stanie zabić. Ba, są dowody na to, że tego nie zrobił. Tak samo sprawa ma się odnośnie 17letniego (wtedy) Michała z małej wsi, oskarżonego o brutalne zabójstwo sąsiadki. Obecnie mężczyzna ma 41 lat i przebywa w więzieniu za coś, czego nie zrobił.
Ciężko jest mi wyobrazić sobie, co czują te osoby. Ciężko mi zrozumieć sądy. Autorka przytoczyła wiele rozmów i wypowiedzi. Każda ze spraw została przedstawiona bardzo rzetelnie ale mimo tego, wciąż dźwięczy pytanie - jak dobrego doszło? Jak sądy mogą być niezawisłe, skoro dopuszczają do tak absurdalnych rzeczy, jakie miały miejsce w tej książce? Ignorowanie dowodów, przyjmowanie zmyślonych protokołów za dowód w sprawie, kierowanie się własną opinią? Mamy XXI wiek, a takie sytuacje nadal się zdarzają. Heslińska Fundacja Praw Człowieka stara się pomóc tym osobom, jednak nie są cudotwórcami. Część z niewinnie osadzonych pogodziła się ze swoim losem. Czy warto jeszcze walczyć?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślę, że większość z nas została w swoim życiu oskarżona o coś, czego nie zrobiła. Zapewne była to tylko drobnostka. Staramy się wtedy udowodnić swoją niewinność za wszelką cenę. Podnosimy różne argumenty i zapewnienia. W przypadku tych kilku historii...
Temat super, przytoczone spraey szokujące, ale źle się to czyta przez styl i jakieś ogólne zamotanie autorki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka "Będziesz siedzieć. O polskim systemie niesprawiedliwości" autorstwa Violetty Krasnowskiej to głęboko poruszająca i alarmująca analiza polskiego systemu prawnego, która ukazuje, jak niesprawiedliwość może dotknąć niewinnych ludzi. Krasnowska, doświadczona dziennikarka śledcza, z niezwykłą precyzją i zaangażowaniem przedstawia historie osób, które padły ofiarą błędów sądowych, a ich życie zostało drastycznie zmienione przez system, który miał je chronić.
Autorka skupia się na szczegółowych badaniach i wywiadach z ofiarami oraz ich rodzinami, oddając głos tym, którzy zazwyczaj są ignorowani. Książka jest wstrząsająca nie tylko z powodu opisywanych tragedii, ale także przez pokazanie, jak zwykłe lenistwo i konformizm mogą zrujnować ludzkie życie. Krasnowska odsłania mroczne zakamarki polskiego wymiaru sprawiedliwości, ukazując systemowe problemy, takie jak niedbalstwo policji, ukrywanie dowodów przez prokuratorów i presję na szybkie zamykanie spraw.
Jednym z najbardziej poruszających elementów książki jest historia Tomasza Komendy, który spędził 18 lat w więzieniu za zbrodnię, której nie popełnił. To jedna z wielu spraw, które Krasnowska analizuje z niesamowitą skrupulatnością, pokazując, jak łatwo można stać się ofiarą niesprawiedliwości.
Styl Krasnowskiej jest przystępny, ale jednocześnie emocjonalny i angażujący. Autorka nie unika trudnych pytań i nie boi się stawiać odważnych tez. Jej narracja sprawia, że czytelnik czuje się bezpośrednio zaangażowany w opisywane historie, co potęguje wrażenie bezsilności i gniewu wobec niesprawiedliwości systemu.
"Będziesz siedzieć" to książka, która skłania do refleksji nad fundamentalnymi wartościami, jakimi są prawda i sprawiedliwość. Krasnowska apeluje o konieczność reformy polskiego wymiaru sprawiedliwości, podkreślając, że walka o prawa człowieka i godność ludzką wciąż jest aktualna i konieczna. To lektura obowiązkowa nie tylko dla osób zainteresowanych prawem, ale dla każdego, kto wierzy w sprawiedliwość i chce zrozumieć, jak łatwo można ją zniszczyć przez ludzką obojętność i brak odpowiedzialności.
Podsumowując, "Będziesz siedzieć" to mocna i niepokojąca książka, która na długo pozostaje w pamięci i zmusza do głębokiej refleksji nad kondycją naszego systemu prawnego.
Książka "Będziesz siedzieć. O polskim systemie niesprawiedliwości" autorstwa Violetty Krasnowskiej to głęboko poruszająca i alarmująca analiza polskiego systemu prawnego, która ukazuje, jak niesprawiedliwość może dotknąć niewinnych ludzi. Krasnowska, doświadczona dziennikarka śledcza, z niezwykłą precyzją i zaangażowaniem przedstawia historie osób, które padły ofiarą błędów...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie lubię jak autor do swojej książki wtrąca wątki polityczne, dlatego obniżyłem ocenę.
Siedem historii, które na zawsze zmieniło życie osób niewinnie oskarżonych. Wystarczyło być w pobliżu zbrodni, lub zostać fałszywie oskarżonym by wylądować w więzieniu.
"NADZWYCZAJNA KASTA" - wystarczy za komentarz.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTej książki z pewnością by nie było, gdyby policjanci, prokuratorzy i sędziowie prawidłowo wykonywali swoje obowiązki.
Już w połowie czytania trzeciego rozdziału bolała mnie głowa, łzy bezsilności napływały do oczu i miałam ochotę rzucić książka w ścianę. Mimo tego, pochłonęłam ją na jednym posiedzeniu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toReportaż jest porażający, bolesny i świetnie zrealizowany. Historie osadzonych czepiają się myśli jak rzep, żeby później długo z nich nie wyjść. Ląduje na półce z ulubionymi.
Nie jest to książka do przeczytania „na raz”. Nie jest nawet na 5 razy. To książka, która wwierca się w głowę i siedzi w niej długo, a pomiędzy lekturą o jeden zbrodni a kolejnej potrzebna jest przerwa.
Rewelacyjny reportaż o przerażającej rzeczywistości, w której wystarczy znaleźć się przypadkiem w złym miejscu w nieodpowiednim czasie. Prawda w polskim systemie, jak widać, bardzo często się nie liczy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjny reportaż o przerażającej rzeczywistości, w której wystarczy znaleźć się przypadkiem w złym miejscu w nieodpowiednim czasie. Prawda w polskim systemie, jak...