Poza własnością. W stronę udanej polityki mieszkaniowej

Okładka książki Poza własnością. W stronę udanej polityki mieszkaniowej autora Joanna Erbel, 9788395399985
Okładka książki Poza własnością. W stronę udanej polityki mieszkaniowej
Joanna Erbel Wydawnictwo: Wysoki Zamek Seria: Miasto szczęśliwe nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Miasto szczęśliwe
2020-01-20
2020-01-20

Kup Poza własnością. W stronę udanej polityki mieszkaniowej w ulubionej księgarnii

Oceny książki Poza własnością. W stronę udanej polityki mieszkaniowej

OPINIE i DYSKUSJE o książce Poza własnością. W stronę udanej polityki mieszkaniowej

Co jest nie tak z tą książką?
Członkowie i członkinie, lokatorzy i lokatorki, mieszkańcy i mieszkanki, najemcy i najemczynie, politycy i polityczki, działacze i działaczki, profesorowie i profesorki ... itd itp.
Gdyby nie ten hiperpoprawny dziś język, książka była by ze 20-30 stron cieńsza, a skądinąd interesujący temat mieszkalnictwa w Polsce (i nie tylko) nie znikał by pod warstwą językową książki.
Nie zawsze zgadzałem się z widocznie lewicowymi opiniami i uwagami autorki, ale książka sama w sobie skłania do pewnych przemyśleń i obserwacji, na temat istoty mieszkania w życiu każdego z Nas.
Podczas lektury, warto poszukać omawiane projekty w sieci (w książce brak zdjęć, a szkoda).

Ocena było by może i o jeden wyższa, ale jak już czytam zdanie "wielką wroginią" to nawet słownik ma w tej kwestii problem.

Podsumowując interesujący temat, spier... językowo i naznaczony mocno lewicowym podejściem autorki.
Kto chcę, ten przeczyta.

Co jest nie tak z tą książką?

Niestety po drugim przeczytaniu ocena musiała spaść o 3 oczka. Książka zestarzała się średnio, za drugim razem nie czytałem jej 3 dni, ale 3 miesiące. Wydaje mi się, że całość można byłoby skrócić o 60-70% i nadal zachować sens. Reszta - mniej lub bardziej lanie wody. To, co zestarzało się najgorzej, to w pewnym sensie legitymizowanie patologii mieszkaniowych w postaci "mikroapartamentów" czy innych colivingów i zrzucanie tego na ludzi (no bo przecież młodzi dzisiaj żyją na mieście) albo na niedoprecyzowane zmiany na rynku (takie zmiany same z siebie?). Kilka rzeczy pozostaje pomimo tego ciekawych, jak koncepcja dostępnych na długość spaceru usług publicznych i szybkiej budowy mieszkań z prefabrykatów.

Książka ta mogła być akademickim wywodem o stanie polskiego rynku mieszkaniowego i ideach, które ten rynek kształtują, ale autorka na szczęście zdecydowała się na lżejszy styl. Napisana przystępnie, przedstawia stan obecny i przyszłość, którą Joanna Erbel widzi pod znakiem wynajmu.

Autorka porusza między innymi problem "luki mieszkaniowej", która wynika z tego, że duża liczba osób zarabia za dużo, by móc mieszkać w mieszkaniu komunalnym, ale jednocześnie zbyt mało, by zaoszczędzić na wkład własny i wziąć kredyt. Pojawiają się też tematy mikroapartamentów, rozpełzających się przedmieść pozbawionych jakiejkolwiek infrastruktury, pozbywania się zasobów komunalnych przez miasta i wiele innych.

Rozwiązaniem mieszkaniowych bolączek Polaków mogłyby być różne formy wynajmu, które pozwalają na elastyczność. Mowa tu zarówno o programach finansowanych ze środków publicznych, jak i prywatnych inicjatywach, colivingach i metodach stosowanych w innych krajach.

389 użytkowników ma tytuł Poza własnością. W stronę udanej polityki mieszkaniowej na półkach głównych
53 użytkowników ma tytuł Poza własnością. W stronę udanej polityki mieszkaniowej na półkach dodatkowych

Okładka książki Regeneracja! Społeczeństwo Piotr Arak, Joanna Erbel, Izabela Grabowska-Lusińska, Jerzy Hausner, Wiktoria Jędroszkowiak, Rafał Krenz, Zofia Łapniewska, Dominika Lasota, Wojciech Łukowski, Stanisław Mocek, Nadia Oleszczuk-Zygmuntowska, Jan Oleszczuk-Zygmuntowski, Kacper Parol, Aleksandra Przegalińska, Andrzej Rychard, Bohdan Skrzypczak, Jan Śpiewak, Michał Zabdyr-Jamróz, Andrzej Zybała
Okładka książki Partycypacja. Przewodnik Krytyki Politycznej Sherry R. Arnstein, Joanna Erbel, Marcin Gerwin, Rafał Górski, Dariusz Kraszewski, Maciej Milewicz, Krzysztof Podemski, Przemysław Sadura, Marta Szaranowicz-Kusz, Henry Tam

Cytaty z książki Poza własnością. W stronę udanej polityki mieszkaniowej

Dodaj cytat z książki Poza własnością. W stronę udanej polityki mieszkaniowej