Testamenty

Okładka książki Testamenty
Margaret Atwood Wydawnictwo: Wielka Litera Cykl: Opowieść podręcznej (tom 2) literatura piękna
Opowieść podręcznej (tom 2)
The Testaments

W przededniu rewolucji

1825 403 280

Oceny książki Testamenty

OPINIE i DYSKUSJE o książce Testamenty

„Testamenty” to godna kontynuacja „Opowieści Podręcznej”. Bardzo spodobała mi się potrójna narracja kobiet, i to jakich! Podążanie tokiem rozumowania ciotki Lidii to coś niesamowitego. A i lektura tego tomu upłynęła mi znacznie szybciej od poprzedniego. Język jest jakiś taki bardziej przystępny. No i końcówka, co za emocje! Cieszę się, że miałam okazję poznać zakończenie.

Nie lubię zostawiać negatywnych opinii, ponieważ zawsze mam z tyłu głowy, że to czyjaś praca, poświęcenie i wyobraźnia.

To nie było moje zakończenie, lecz autorki – to ona je wybrała i tak zdecydowała. Zdecydowała się na drugą część "opowieści podręcznej", która
została napisana w zupełnie innym stylu. Trudno uwierzyć, że obie części wyszły spod pióra tej samej autorki.

Nie rozumiem, dlaczego czytelnicy i autorzy tak bardzo upierają się przy tworzeniu i otrzymaniu konkretnego zakończenia. Czasem lepiej pozostać przy pierwszej części ze znakiem zapytania.

Dobrze było domknąć tę historię. Powtórzę to, co napisałem w opinii o „Opowieści podręcznej” - życzę sobie i wszystkim innym, byśmy nigdy do doświadczyli życia takiego, jak w Gilead.

6349 użytkowników ma tytuł Testamenty na półkach głównych
1339 użytkowników ma tytuł Testamenty na półkach dodatkowych

Okładka książki Czternaście nocy Charlie Jane Anders, Margaret Atwood, Angie Cruz, Sylvia June Day, Dave Eggers, John Grisham, Celeste Ng, Douglas Preston, Nafissa Thompson-Spires, Scott Turow
Okładka książki Mistrzowie opowieści o kobiecie. Od Virginii Woolf do Agnieszki Szpili Chimamanda Ngozi Adichie, Margaret Atwood, Ingeborg Bachmann, Lucia Berlin, Dino Buzzati, Radka Denemarková, Tove Jansson, Han Kang, Selma Lagerlöf, Clarice Lispector, Sándor Márai, Herta Müller, Charlotte Perkins Gilman, Edgar Allan Poe, Cora Sandel, Agnieszka Szpila, Ludmiła Ulicka, Virginia Woolf, Xi Xi, Marguerite Yourcenar, Oksana Zabużko

Cytaty z książki Testamenty