Niewysłane listy. Listy, dzienniki, rysunki, dokumenty. 1940–1942

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- Unposted Letters: correspondence, diaries, drawings, documents 1940–1942
- 2019-08-27
- 2019-08-27
Pięknie zaprojektowana i wydana książka, przedstawia poruszający zapis dwuletniej wojennej rozłąki wybitnych artystów — Franciszki i Stefana Themersonów. Na publikację składa się 150 listów, 150 telegramów, pamiętniki Stefana, oficjalne dokumenty i rysunki Franciszki.
Franciszka i Stefan biorą ślub w roku 1931. Razem tworzą pięć filmów, w których wykorzystują eksperymentalne techniki fotograficzne, rozwijane przez Stefana od roku 1928. Jednym z wynalazków Stefana jest „stół trikowy” – statyw do aparatu, który pozwala Themersonom tworzyć ruchome fotogramy. Themersonowie uznawani są za czołowe postacie awangardowego kina w Polsce lat trzydziestych – nie tylko tworzą filmy, lecz także wydają dwa numery czasopisma „f.a.” [film artystyczny]. Tematem pierwszego numeru jest nowe kino angielskie, a drugiego – francuskie. Stefan i Franciszka odwiedzają filmowców w Londynie i w Paryżu, a wybrane prace przywożą do Warszawy.
Zarabiają na życie, tworząc książki dla dzieci – Stefan je pisze, a Franciszka ilustruje. Ich prace nie przypominają książek dla dzieci, które znamy. Nie ma w nich czarodziejów ani wróżek. Magiczne jest w nich to, co możemy znaleźć w codzienności: cegły, elektryczność, alfabet czy poczta.
W 1938 roku Themersonowie wyjeżdżają z Warszawy, by kontynuować pracę w Paryżu.
Kup Niewysłane listy. Listy, dzienniki, rysunki, dokumenty. 1940–1942 w ulubionej księgarni
Oceny książki Niewysłane listy. Listy, dzienniki, rysunki, dokumenty. 1940–1942
12 użytkowników ma tytuł Niewysłane listy. Listy, dzienniki, rysunki, dokumenty. 1940–1942 na półkach głównych- Chcę przeczytać 11
- W dziennikach i listach 1
- Ilustracja • animacja ♡ 1
- Listy 1
- Zasługi listonoszy i posłańców 1
- 0 ZaKupki 1
- Make Polska polska again! 1
- ZOZ4 1
Tagi i tematy do książki Niewysłane listy. Listy, dzienniki, rysunki, dokumenty. 1940–1942
Cytaty z książki Niewysłane listy. Listy, dzienniki, rysunki, dokumenty. 1940–1942
Dodaj cytat z książki Niewysłane listy. Listy, dzienniki, rysunki, dokumenty. 1940–1942
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niewysłane listy. Listy, dzienniki, rysunki, dokumenty. 1940–1942
W dużej mierze to format tworzy tę publikację. Bardzo imponujący, choć oczywiście nie tak jak jej bohaterowie, tj. autorzy listów i innych zawartych w niej form. Nadzwyczajne indywidua wrzucone w absurdy epoki, radzące sobie z narzuconą sytuacją siłą swoich talentów. Polubiłabym tę parę i chciałbym się z nią zaprzyjaźnić, gdyby tylko panicznie nie onieśmielała mnie jej ponadprzeciętność.