Jestem nieletnią żoną

2019-11-12
9788381691949

Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00

Kup Jestem nieletnią żoną w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Jestem nieletnią żonąi

Ślubny welon zamiast lalki

5791 689 479

Oceny książki Jestem nieletnią żoną

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jestem nieletnią żoną

📖 ,,Jestem nieletnią żoną"

autorka: Laila Shukri
wydawnictwo: @proszynski_wydawnictwo

Książka dotyka tragedii przymusowych małżeństw dzieci na Bliskim Wschodzie. Tą lekturę zdecydowanie trudno odchorować.

Historia 12-letniej Salmy, która zostaje sprzedana starszemu mężczyźnie z powodu biedy ogromnie mną wstrząsnęła. Jako matka nie potrafię sobie tego wyobrazić.
Salma to pilna uczennica, której marzenia zostają brutalnie zmiażdżone przez rodziców, ich tradycje i bezwzględność.
Książka oprócz piekła Salmy, uzupełniona jest drastycznymi statystykami i krótkimi relacjami innych dziewczynek.
To dosyć mocny, pisemny obraz tego, jak dorośli potrafią zgotować piekło własnym dzieciom, a brak miłości, szacunku i godności są ich codziennością.
To książki dla ludzi o mocnych nerwach.
Ja uroniłam przy niej niejedną łzę.

9/10 ⭐️

#jestemnieletniążoną #lailashukri #bliskiwschód #dzieciżony #prawakobiet #literatura #literaturafaktu #kulturaarabska #czytamzpasją #czytambolubię #czytamwszędzie #bookstore #bookgram #bookstagrampolska #instabookstagram #instagramczyta #polskaczyta #bookaholic

📖 ,,Jestem nieletnią żoną"

autorka: Laila Shukri
wydawnictwo: @proszynski_wydawnictwo

Salma...

Opowieść jest bardzo wciągająca. Ma mieszaną narrację - z jednej strony widzimy punkt widzenia dziewczynki, która jako nieletnia zostaje wydana za mąż oraz autorki i tekstów z danymi. Wzbudza emocje, co jest istotne. Pokazuje inną kulturę - z naszej perspektywy możemy docenić polskie zwyczaje.

„Jestem nieletnią żoną” Laili Shukri to poruszająca powieść o dwunastoletniej Salmie, która zostaje zmuszona do małżeństwa z dużo starszym mężczyzną. Książka ukazuje dramatyczne zerwanie z dzieciństwem oraz fizyczne i emocjonalne cierpienie bohaterki. Autorka przedstawia również społeczne i kulturowe mechanizmy, które pozwalają na takie praktyki. Styl Shukri jest bezpośredni i pełen emocji, co sprawia, że lektura angażuje i skłania do refleksji. Pomimo trudnej tematyki, książka edukuje i uświadamia problem dziecięcych małżeństw. To lektura ważna, wzruszająca i zmuszająca do myślenia o potrzebie zmian społecznych.

Ksiązka bardzo mnie zaciekawiła i wywołała dużo emocji od niepokoju po ekscytację. Szybko się czyta. Polecam.

Bardzo odchorowałam tą książkę, ledwo ją doczytałam. Jeśli realia są faktycznie takie jak opisane w tej książce to przeraża mnie nasz świat. Nie mogłam czytać tych okrutnych opisów. Dotrwałam i cieszę się że dziewczynka znalazła małą uciechę w salonie fryzjerskim. Mam nadzieję że każda historia takiej dziewczynki potoczy się z korzyścią dla niej. Nie dla osób o słabych nerwach.

„Jestem nieletnią żoną” autorstwa Laili Shukri to książka, która od pierwszych stron wciąga bez reszty. Choć temat jest ciężki i momentami naprawdę poruszający, historia opowiedziana jest w sposób bardzo przystępny – czyta się ją zaskakująco lekko.
Autorka ma wyjątkowy dar opowiadania. Potrafi wciągnąć czytelnika w świat, który dla wielu z nas jest zupełnie obcy – świat, w którym młode dziewczyny zostają żonami bez swojej zgody, pozbawione dzieciństwa, wolności i głosu. Emocje towarzyszące lekturze są intensywne – od złości i bezsilności po współczucie i podziw dla wewnętrznej siły bohaterek.
To jedna z tych książek, które czyta się jednym tchem, z rosnącym napięciem i ciągłym pytaniem: „co dalej?”. Porusza, zostaje w głowie i skłania do refleksji nad tym, jak wygląda życie kobiet w różnych zakątkach świata.
Zdecydowanie polecam – mocna, poruszająca i warta uwagi.

Historia Salmy zajęłaby myślę, że połowę tej książki, a nawet i mniej gdyby nie te wszystkie statystyki, które w każdym rozdziale wyglądają prawie identycznie plus jeszcze przechwalanie autorki jak to jej się „zle” zyje w pałacach i podróżuje po świecie podczas gdy innym dzieje się tyle krzywd. Nudzi mnie już ta seria, ale przeczytam do końca.

Nie dałam rady. Dla mnie za mocna

Nie dałam rady. Dla mnie za mocna

Bardzo poruszająca historia bardziej dziecka niż kobiety.
Autorka bardzo przypadła mi do gustu, książka może i napisana prostym językiem ale jednocześnie ciekawie, myślę też, że niektóre historie nie muszą posiadać żadnych ozdobników bo same w sobie mówią ogromnie dużo i ich siła bardziej wybrzmiewa w prostocie. Podobają mi się tutaj fragmenty z reportażu, cała historia nabiera przez to realizmu. Jest też trochę o samej autorce (jeżeli tu faktycznie pisze o sobie) historii, a że jest to moja pierwsza książka Laily Shukari to była dla mnie takim wstępem do następnych, bo z pewnością sięgnę po inne jej książki.
Sama historia jest przerażająca i smutna, bardzo wzruszająca. Czuje się po niej niemoc i nasuwa się myśl, że nasze codzienne problemy są często z niczym w stosunku do innych. I jak wiele nie zależy od nas samych, jak np. to, gdzie się urodzimy…

Bardzo poruszająca historia bardziej dziecka niż kobiety.

Polecam

Polecam

1634 użytkowników ma tytuł Jestem nieletnią żoną na półkach głównych
257 użytkowników ma tytuł Jestem nieletnią żoną na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Jestem nieletnią żoną

Cytaty z książki Jestem nieletnią żoną