Uciekłam z arabskiego burdelu

Okładka książki Uciekłam z arabskiego burdelu Laila Shukri Patronat Logo
Patronat Logo
Okładka książki Uciekłam z arabskiego burdelu
Laila Shukri Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Cykl: Byłam kochanką arabskich szejków (tom 2) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Byłam kochanką arabskich szejków (tom 2)
Wydawnictwo:
Prószyński i S-ka
2020-11-12
2020-11-12
Tagi:
Literatura polska

Patronaty LC

Książki autora

Ogólnie książka pokazuje jak przedmiotowo i źle są traktowane dziewczyny w takich miejscach, dobra książka ale momentami mega abrutalna i bywają tam na prawdę obrzydliwe sceny za co odejmuje gwiazdkę ale wiem że to jest przedstawione w sposób najbardziej realny jak to wygląda i to jest na prawdę okrutne jak można traktować kobiety jak żywy towar do wykorzystania i zniesławienia

Kontynuacja "Byłam kochanką arabskich szejków".

Książka również porusza istotny temat handlu ludźmi (kobietami) w krajach arabskich. Opisuje ona dalsze losy Polki oszukanej przez Syryjczyka, za którego wyszła za mąż, oraz jej uwolnienie.
Polecam przeczytać.

Kontynuacja "Byłam kochanką arabskich szejków".

Polecam przeczytać.

Książki tego typu czyta się jednym tchem. Pomijając styl językowy, choć nie mam tu zastrzeżeń, fabuła jest wciągająca. Życie jest pelne okrucieństw, na wszystko trzeba uważać i ostrożnie obdarzać ludzi zaufaniem. W dalszym ciągu handel ludźmi kwitnie w najlepsze i wcale nie dotyczy to odległych państw.

W tej części poznajemy dalsze losy Polki Julii, którą w "Byłam kochanką arabskich szejkow" rozkochał w sobie Tarik, a następnie podstępem sprowadził do Dubaju i tam sprzedał do burdelu. Cudem została odbita przez Stevena, jednak jej losy dopiero poznajemy w tej części. Czy można uciec z macek gangu handlarzy ludźmi? Jak uchronić kobiety i dziewczynki przed okrutnym losem? Autorka szeroko opisuje okrucieństwa jakie dotykają kobiety, dziewczynki i dzieci w biednych arabskich krajach.

W tej części poznajemy dalsze losy Polki Julii, którą w "Byłam...

więcej Pokaż mimo to

Historia opisana w książce bardzo ciężka. Dowiaduję z niej bardzo wielu mrocznych rzeczy na temat krajów arabskich, o których wcześniej nie wiedziałam. Przygody główniej bohaterki opisane dosyć ciekawie. To co działa na minus tej książki to wplatanie faktów na temat prostytucji etc. w trakcie przygód Julii. Albo idziemy w stronę faktów, albo w stronę opisywania akcji. Dodatkowo zakończenie. Tutaj dostaje do burdelu, Steven ją uwalnia, znów ją łapie, a w ostatnim rozdziale znów jest uwolniona. Takie to trochę ckliwe w kwestii zakończenia...

Ciężka , dramatyczna książka opisująca niewolnictwo kobiet w dzisiejszych czasach i to nawet Europejek. Najbardziej wstrząsające są opisy o niewolnictwie dziewczynek i ich"hodowli" już od małego ... :( dramat , który tworzą mężczyźni i nie tylko. Odnośnie zakończenia przydałaby się druga część , ale pewnie jeszcze na nią za wcześnie, może po latach powstanie jak bohaterka książki radziła sobie w normalnym życiu po tym co przeszła.

więcej Pokaż mimo to

Naprawdę mocna i ciężka książka. Fakty co wyrabia się na świecie pod naszym nosem, to wszystko jest przerażajace.. Na pewno sięgnę po resztę książek tej autorki.

Niesamowicie trudna historia Polki sprzedanej do arabskiego burdelu. Czytając trudno mi było uwierzyć, że takie zdarzenia z udziałem dziewcząt z Europy mają miejsce we współczesnym świecie. Czemu tak mało o tym wiemy, czemu wciąż na świecie są miejsca gdzie panuje przyzwolenie na tak obrzydliwy proceder handlu ludźmi....

Mocna książka, jak praktycznie każda autorki, ale czyta się ją jednym tchem. Niektórzy momentami będą robić przerwy w czytaniu z powodu jej treści, a innych nie będą mogli się oderwać.

Kolejna mocna książka autorki, przeczytałam od razu po „byłam kochanka…”. Zabieram się za kolejne książki tej autorki. Niedość że historia pełna napięcia to jeszcze można dowiedzieć się wiele ciekawych faktów o handlu ludźmi.

Jak zawsze się nie zawiodłem i czytałem z dużym zainteresowaniem momentami nawet nie mogłem sie oderwać od tej całej brutalnej historii !

Szczerze przyznam ,że ta część nie jest tak dobra jak pozostałe z tego cyklu chyba najbardziej widać okrojona fabułę ,która jest trochę przewidywalna i powtarzająca się niestety za to minus .Kolejnym rozczarowaniem było też bardzo okrojone zakończenie aż trudno mi było uwierzyć ,że w taki chaotyczny i nudny sposób autorka zakończyła tak wciągająca historie

Ale dość już negatywów teraz czas nagrodzić pozytywy .Plus jak zawsze dla bohaterów oraz wciągająca fabułę ,która potrafi wywołać wiele skrajnych emocji i poruszyć a nawet skłonić do refleksji i postawienia sobie pytania "Czy to wszystko jest prawda"? Osobiście ciężko mi uwierzyć ,że ludzie mogą być tak brutalni w stosunku do siebie a cały ten sex biznes jest tak popularny !

Krótko kończąc warto przeczytać ale raczej nie jest to książka dla każdego ze względu na brutalność i bardzo dokładne opisy scen gwałtów oraz różnych sexualnych perwersji ,aż ciężko uwierzyć jak człowiek ,człowiekowi może zgotować takie piekło .

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać