Zhańbiona żona szejka

2023-11-21
2023-11-21

Patronaty LC

Książki autora

Niestety, ale książka bardzo słaba, jedna z gorszych. Ogrom błędów w tekście, zwłaszcza w imionach bohaterów, przez co czasami ciężko się połapać. Ewidentnie pisana na szybko, a to niestety można odczuć. Bardzo płytkie dialogi pomiędzy postaciami, takie nijakie, przypominały bardziej monolog. Nie mogłam się przez to wczuć, bo miałam wrażenie, że każdy z tych bohaterów to jedna i ta sama osoba. Szkoda, bo temat naprawdę miał potencjał. Ogromny plus za poruszenie kwestii adopcji w krajach arabskich. To były jedyne momenty, gdzie serce mocniej mi zabiło, po prostu żal dziecka. Droga autorko, poruszasz naprawdę ważne tematy, ale czas przyłożyć się do pisania, bo tak słabo to chyba jeszcze nie było. Mam nadzieję, że następnym razem się nie zawiodę, bo jednak my- czytelnicy, płacimy za DOBRĄ powieść.

Kolejna, typowa już dla literatury historia na temat arabskich małżeństw - mąż tyran, poniewierana kobieta…
Wyjątkowo jednak jak dla tej autorki - dobrze się ją czyta.

Wyjątkowo jednak jak dla tej autorki - dobrze się ją czyta.

Naprawdę jest mi smutno gdy czyta się kolejną historię taką po prostu z życia wziętą. Nie ważne czy żyjemy w krajach arabskich czy tu u nas, wiele jest kobiet które przeszły przez to co nasza główna bohaterka. W książce pięknie jest pokazane ile 'warte' są kobiety na świecie, jak jedni pragną tego czego inni mają dość. Myślę że po przeczytaniu tej książki zmusi ona każdego do refleksji nad własnym losem. Szkoda że zakończenie napisane w pośpiechu, zmarnowano tym zbudowane napięcie ale dla naszej bohaterki to chyba było najlepsze zakończenie jakie mogła sobie wymarzyć. Dodam że pojawiająca się wulgarność w książce podkreśla tragiczną sytuacje naszej Aiszy.

Fantastyczna opowieść trzymająca w napięciu do ostatniej strony, zakończenie... Sami się przekonajcie. Gorąco polecam

Bardzo dobra ksiazka, opisuje kolejna dramatyczna historie, trzymała w napięciu do końca i z bardzo nieoczekiwanym zakończeniem.

Rozczarowało mnie zakończenie

Rozczarowało mnie zakończenie

Książka napisana bardzo dobrze i trzyma w napięciu do końca. Opisana sytuacja dramatyczna. Pisarka wróciła do początkowego stylu pisania ograniczając do minimum opisy.

Zaaranżowane małżeństwo, którego próba rozwodu to dylemat: „tkwić w małżeństwie ze znienawidzonym mężczyzną albo śmierć”. I to wszystko przez próbę adoptowania dziecka.
Jak wiele można poświęcić dla pragnienia dziecka, gdy własny mąż tego nie akceptuje a niesubordynację żony karze przemocą fizyczną i psychiczną? Wiele… Wiele bólu, wiele upokorzeń, wiele niepewności życia…
Polecam, bo w moim odczuciu to była jedna z ciekawszych książek tej autorki.

Znacie bestsellerowe powieści Laili Shukri? Szokujące opowieści autorki wbijają w fotel i nie pozwalają oderwać się od książki dopóki nie dotrzemy do zakończenia. Fabuła powieści wciągnęła mnie, przeżywałam akty przemocy wobec kobiet i obawiałam się o życie Aiszy. Jej historia jest mocno poruszająca. Autorka potrafi poruszyć serce czytelnika i dostarczyć mnóstwo emocji. Aisza jest nieszczęśliwą mężatką. To aranżowane małżeństwo. Wyszła za mąż za bogatego szejka Hamida. Kiedy Aisza wraz z przyjaciółką odwiedza dom opieki dla porzuconych dzieci poznaje tam sześcioletnią Farah ta sprawia, że Aisza odzyskuje radość życia. Niestety szejk ogranicza jej wyjścia z domu i znęca się nad nią. Kobieta prosi szejka o rozwód i wtedy zaczyna się dla niej prawdziwe piekło na ziemi.

Jesteście ciekawi do czego posunie się wściekły i mściwy szejk, jak Aisza poradzi sobie z przemocą męża i co stanie się z małą Farah? Odpowiedzi znajdziecie w tej książce.

Jeśli nie boicie się czytać mocnych książek o arabskiej kulturze, obyczajowości i prawie to będzie dla Was niezapomniana lektura.

Ta historia pokazuje nam jak ważne w życiu jest to, by mieć wokół siebie przyjaciół.

Pióro autorki przypadło mi do gustu i zawsze czekam z niecierpliwością na jej kolejne historie.

Gorąco polecam!

Książka o przemocy, akcji praktycznie nie ma, ale pokazuje ciemne strony życia muzułmanek.

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać