Zaczarowane baletki

- opowiadania, powieści dla dzieci
- Mistrzowie Światowej Ilustracji
- Ballet Shoes
- 2019-09-11
- 2003-01-01
- Ewa Fiszer
Klasyczna powieść o siostrzeństwie, balecie i poszukiwaniu własnej drogi – pierwsze polskie wydanie z oryginalnymi ilustracjami!
Londyn, lata 30. XX wieku. Pewnego dnia profesor Brown, ekscentryczny kolekcjoner skamielin, przywozi z podróży niemowlę cudem ocalałe z katastrofy morskiej i oddaje je pod opiekę swojej wnuczce. Rok później pojawia się w domu z następną dziewczynką – córką Rosjan, którzy uciekli z kraju przed rewolucjonistami i wkrótce potem zmarli. Trzecią, osieroconą przez ojca Pusię, przysyła przez posłańca – a potem wyrusza w kolejną długą podróż.
Mijają lata, dzieci rosną, profesor nie wraca. Wkrótce staje się jasne, że dziewczynki będą musiały pomóc w utrzymaniu domu. Szansą na zdobycie zawodu jest szkoła baletowa.
Ale szybko okazuje się, że świat tańca nie jest sprawiedliwy, a niektóre dziewczynki od baletu wolą samochody i samoloty. Jak przybrane siostry poradzą sobie z wyzwaniami, które niosą ze sobą szkoła, scena i życie?
„Zaczarowane baletki” doczekały się licznych wznowień i przekładów, a także ekranizacji (w jednej z głównych ról wystąpiła Emma Watson).
Kup Zaczarowane baletki w ulubionej księgarni
Oceny książki Zaczarowane baletki
1106 użytkowników ma tytuł Zaczarowane baletki na półkach głównych- Przeczytane 776
- Dzieciństwo 14
- Z dzieciństwa 12
- Dla dzieci 7
- Dziecięce 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zaczarowane baletki
Jak zawsze :) bardzo ładnie wydana i zilustrowana pozycja Wydawnictwa Dwie Siostry. Tym razem bohaterkami są "siostry", które uroczyście przysięgają: "My tu obecne trzy siostry Fosyl (...) przysięgamy i ślubujemy zrobić wszystko, żeby nasze nazwisko weszło do historii..." Czy dziewczynki zrealizują swój zamiar? Czy spełni się ich pragnienie? Czy osiągną sukces? I czy tytułowe baletki okażą się czarodziejskie? ... warto przeczytać. Jest to książka o podążaniu za marzeniem, o pokonywaniu trudności, o optymistycznym podejściu do życia (szczególnie postać dziadka, który po amputacji nogi nie przestaje podróżować:) ...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPov: jesteś kucharką u panny Sylwii
Twój chlebodawca to fanatyk skamienielin. Pół mieszkania za..walone fossilami, najgorzej. Średnio raz w miesiącu przynosi dwadzieścia kilo bazaltu. Niania mówi że podłoga się zawali, chlebodawca przerzuca się na niemowlaki bo mniej ważą, co chwila podrzuca jak do okna życia dzieciaka, a potem ucieka gdzie pieprz rośnie, jajcarz.gif. Ponieważ ma być zabawnie polskiekabarety.exe dziewczynki nazywają się Pietrowna co w żaden sposób nie jest żadnym imieniem zwłaszcza rosyjskim i Pusia, żeby od razu można było zakładać tylkowielbiciele kropka kom.
Panna Sylwia ma się niby opiekować dziećmi, ale jest biedna więc co noc oblicza rachunki, jest to jak robienie bugsruba w nadziei że może cudem tym razem wyliczenia wyjdą inaczej. Spojler alert: nie, nie wyjdą. Bieda polega na tym że może nie ma co na grzbiet włożyć, ale zartudnia się kucharkę, posiada kamienicę i takie tam pokojówki, nędza. Być może też wszystkie te kobiety mają "dobre serce" i rangę supernaiwniak i robią absolutnie wszystko za darmo. Na pewno za darmo pracują wszystkie guwernantki "karasie jedzo guwernantki" i inne nauczycielki gdyż widzą POTENCJAŁ. Nie mylą się, dziewczęta są zaskakująco zdolne, wszystko im wspaniale wychodzi bo "wstają wcześniej i przykładają się do pracy bardziej" TM. Każda ma wrodzony geniusz, nawet ta co to zupełnie na dziewczynkę nie pasuje - co za szok i smutek nie interesuje się ubraniami martwi się niania - ta prawdopodobnie zostanie pilotem. Razem z chlebodawcą, który cały czas miał pieniądze, ale jeździł po świecie szukając prawdopodobnie nowych niemowląt. SUKCES jest wpisany w tę rodzinkę. Ty kucharka która okrywa się gazetą i zjada ukradzione z kibla mydło patrzysz na to i marzysz o rewolucji bolszewickiej.
Pov: jesteś kucharką u panny Sylwii
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTwój chlebodawca to fanatyk skamienielin. Pół mieszkania za..walone fossilami, najgorzej. Średnio raz w miesiącu przynosi dwadzieścia kilo bazaltu. Niania mówi że podłoga się zawali, chlebodawca przerzuca się na niemowlaki bo mniej ważą, co chwila podrzuca jak do okna życia dzieciaka, a potem ucieka gdzie pieprz rośnie, jajcarz.gif....
Małe Kobietki z nutą Nesbith.
Małe Kobietki z nutą Nesbith.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiek: 8+ (nie dlatego, że straszna, ale wcześniej dziecko nie zrozumie przesłania, a tylko dzięki niemu książka ma sens)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo fajna, ciekawa i wzruszająca książka.
Polecam 💜
Bardzo fajna, ciekawa i wzruszająca książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam 💜
Czegoś mi w tej historii zabrakło i nie do końca trafiła w moje gusta czytelnicze. Spodziewałam się chyba czegoś innego, choćby po samym tytule.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPostać Dziama niemiłosiernie mnie zirytowała - jak dla mnie totalny brak odpowiedzialności.
Odkąd zobaczyłam "Masz wiadomość" i Meg Ryan literowała nazwisko autorki tej książki zawsze chciałam ją przeczytać. Dodatkowo jak wydawnictwo Dwie Siostry wydało tą książkę jestem zachwycona. Ilustracje czarno - białe piękne. Sama treść nie do końca mnie zachwyciła, ale rozumiem wszystko co autorka chciała przekazać. Kiedy ktoś zdobywa sławę w jakiś sposób "woda sodowa" może mu uderzyć do głowy. Trzy siostry, które siostrami nie są ... Nazwisko Fosyl - dlaczego takie? Warto się dowiedzieć ... jak ciężko było kiedyś i dzieci też pracowały ... Polecam !!!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOczywiście wzięłam ją do czytania przez film „masz wiadomość”. Po opisie przypomniałam sobie, że nawet kiedyś oglądałam ekranizację tej bajki, lecz już całkiem nie pamiętałam jej zakończenia. Książka ciekawa, opowiada historie trzech niezwykłych dziewczynek, które mają ten sam początek jednak przez inne aspiracje wybierają różne drogi. Niektóre wątki nie do końca mi przypadły do gustu, chociażby to, że dziadek jak kukułka podrzuca dzieci (chyba) bratowej, zostawia pare groszy, a potem wybywa i nawet się nie interesuje co stanie się z nią i dziećmi. Od czasu do czasu i zachowanie jednej z dziewczynek mnie trochę dziwiło, jednak fajnie to pokazuje problemy z wychowaniem takich nicponiów. Bardzo fajna na wolny wieczór.
Oczywiście wzięłam ją do czytania przez film „masz wiadomość”. Po opisie przypomniałam sobie, że nawet kiedyś oglądałam ekranizację tej bajki, lecz już całkiem nie pamiętałam jej zakończenia. Książka ciekawa, opowiada historie trzech niezwykłych dziewczynek, które mają ten sam początek jednak przez inne aspiracje wybierają różne drogi. Niektóre wątki nie do końca mi...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpowieść o losach pięciu kobiet zostawionych na pastwę losu przez nieodpowiedzialnego mężczyznę 🤣 (przepraszam, nie mogłam się powstrzymać). Bogaty kolekcjoner najpierw adoptuje córkę swojego zmarłego brata, potem przywozi jej z podróży trzy niemowlaki, a sam wyjeżdża na kolejną naukową ekspedycję. Przybrana wnuczka wraz z Nianią muszą poradzoć sobie same z wychowaniem i utrzymaniem trzech dziewczynek w bardzo trudnych czasach.
Zaczarowane baletki bardzo przypominają Małe kobietki. Pięknie pokazują fazy dorastania trzech dziewczynek w trudnej sytuacji i ich starania, aby nie zawieść ani siebie ani najbliższych. Piękna ballada o miłości, lojalności i przyjaźni, dzięki którym wygrywa się najcięższe bitwy.
Książka napisana jest ciekawym językiem, wspaniale oddającym ówczesne czasy.
Opowieść o losach pięciu kobiet zostawionych na pastwę losu przez nieodpowiedzialnego mężczyznę 🤣 (przepraszam, nie mogłam się powstrzymać). Bogaty kolekcjoner najpierw adoptuje córkę swojego zmarłego brata, potem przywozi jej z podróży trzy niemowlaki, a sam wyjeżdża na kolejną naukową ekspedycję. Przybrana wnuczka wraz z Nianią muszą poradzoć sobie same z wychowaniem i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam tę książkę dziewczynkom . Dzisiejsze pokolenie może być zdziwione życiem w tamtych czasach , kiedy to większości dzieciom nie podtykano wszystko pod nos... Ciepła , rodzinna , ale także ucząca , że osiąganie wymarzonego celu czasem musi wymagać wysiłku. Ja czytałam ją wspólnie z 11-letnią córką i choć musiałam pewne rzeczy wyjaśniać to z pewnością nie nudziłyśmy się tą lekturą!
Polecam tę książkę dziewczynkom . Dzisiejsze pokolenie może być zdziwione życiem w tamtych czasach , kiedy to większości dzieciom nie podtykano wszystko pod nos... Ciepła , rodzinna , ale także ucząca , że osiąganie wymarzonego celu czasem musi wymagać wysiłku. Ja czytałam ją wspólnie z 11-letnią córką i choć musiałam pewne rzeczy wyjaśniać to z pewnością nie nudziłyśmy się...