O romantycznej syntezie sztuk: Delacroix, Chopin, Baudelaire

Okładka książki O romantycznej syntezie sztuk: Delacroix, Chopin, Baudelaire autora Juliusz Starzyński,
Okładka książki O romantycznej syntezie sztuk: Delacroix, Chopin, Baudelaire
Juliusz Starzyński Wydawnictwo: Państwowy Instytut Wydawniczy publicystyka literacka, eseje
publicystyka literacka, eseje
1965-01-01
1965-01-01

Kup O romantycznej syntezie sztuk: Delacroix, Chopin, Baudelaire w ulubionej księgarnii

Oceny książki O romantycznej syntezie sztuk: Delacroix, Chopin, Baudelaire

OPINIE i DYSKUSJE o książce O romantycznej syntezie sztuk: Delacroix, Chopin, Baudelaire

4 użytkowników ma tytuł O romantycznej syntezie sztuk: Delacroix, Chopin, Baudelaire na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki O romantycznej syntezie sztuk: Delacroix, Chopin, Baudelaire

Okładka książki O sztuce. Szkice krytyczne Charles Baudelaire, Joanna Guze, Juliusz Starzyński
O sztuce. Szkice krytyczne Charles Baudelaire, Joanna Guze, Juliusz Starzyński
Okładka książki Wystawa sztuki meksykańskiej Ignacio Márquez Rodiles, Juliusz Starzyński
Wystawa sztuki meksykańskiej Ignacio Márquez Rodiles, Juliusz Starzyński
Okładka książki Bernardo Bierymski Stanisław Lorentz, Juliusz Starzyński
Bernardo Bierymski Stanisław Lorentz, Juliusz Starzyński
Juliusz Starzyński
Juliusz Starzyński
prof. Juliusz Starzyński - polski historyk sztuki. Rodowity lwowianin. Specjalista z zakresu teorii sztuki i historii sztuki XIX i XX w. Komunista. Przed II wojną światową pracował w zarządzie Towarzystwa Opieki nad Zabytkami[. Wieloletni dyrektor Państwowego Instytutu Sztuki Polskiej Akademii Nauk (PAN). W 1949 r. podczas zjazdu plastyków w Nieborowie wygłosił referat, w którym ogłosił socrealizm za obowiązujący gatunek w sztuce polskiej. Prezes Stowarzyszenia Historyków Sztuki. Wybrane publikacje książkowe: "Wystawa polskiego malarstwa batalistycznego, VI-IX 1939" Instytut Propagandy Sztuki, 1939),"500 lat malarstwa polskiego" (PIW, 1950),"Wystawa sztuki meksykańskiej" (z I. Marquezem Rodilesem, Centralne Biuro Wystaw Artystycznych / Wydawnictwo "Sztuka", 1955),"Romantyzm i narodziny nowoczesności. Stendhal, Delacroix, Baudelaire" (PIW, 1972),"Jan Matejko" (Arkady, 1973).

Cytaty z książki O romantycznej syntezie sztuk: Delacroix, Chopin, Baudelaire

Dodaj cytat z książki O romantycznej syntezie sztuk: Delacroix, Chopin, Baudelaire