Wściekła pogoda. Jak mszczą się zmiany klimatu, kiedy są ignorowane

Okładka książki Wściekła pogoda. Jak mszczą się zmiany klimatu, kiedy są ignorowane autora Otto Friederike, 9788381350051
Otto Friederike Wydawnictwo: Otwarte reportaż
reportaż
Wütendes Wetter: Auf der Suche nach den Schuldigen für Hitzewellen, Hochwasser und Stürme
2019-09-02
2019-09-02
Anna Krochmal, Robert Kędzierski

Kup Wściekła pogoda. Jak mszczą się zmiany klimatu, kiedy są ignorowane w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wściekła pogoda. Jak mszczą się zmiany klimatu, kiedy są ignorowane

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wściekła pogoda. Jak mszczą się zmiany klimatu, kiedy są ignorowane

Jezeli ktoś myśli, że dzięki tej książce dowie się sporo ciekawostek na temat różnych zjawisk pogodowych, jak się tworzą, jak przebiegają i czym się charakteryzują anomalie pogodowe to srodze się zawiedzie (zdarzają takie ciekawsotki choć jest ich jak na lekarstwo i głównie w opisie huraganu). Autorka opisuje zmiany klimatu z uwagi na wzrost temperatury spowodowanej spalaniem paliw kopalnych oraz przedstawia modelowe zmiany pogody z uwzględnieniem danych historycznych, przestrzegając jednocześnie czym mogą one grozić w przyszłości. Przy opisywaniu głównych tez postawionych w książce autorka wykorzystała Huragan Harvey, który uderzył w Houston w 2017 roku, ostatnie susze które nawiedziły nasz glob oraz działalność takich firm jak Exxon Mobil. Książka podzielona jest na dwie części i w moim odczuciu pierwsza część jest lepsza niż druga. Książka nie dla każdego.

Na półkach: , , , ,

Kolejna pozycja o tym jak klimat mści się na nas...
Przeczytałem dużo pozycji dotyczących zmian klimatu, każda traktowała o delikatnie innym aspekcie naszej działalności wobec globalnego ocieplenia. Ta książka zaznacza jak brak działań odbija się na nas czkawką oraz pokazuje w jakim stopniu te gwałtowne zmiany pogody są spowodowane przez to jak podchodzimy do eksploatacji dóbr naturalnych. Świetnie się czyta chociaż treść jest szalenie smutna.

na skalach:
goodreads: 3,75/5
lubimyczytać: 7,510
u mnie: 75/100

Kolejna pozycja o tym jak klimat mści się na nas...

Ciekawy opis pracy naukowców badających zmiany klimatu. Ponadto książka zawiera dużo ważnych informacji o tym zjawisku, jak bardzo jest niebezpieczne.

191 użytkowników ma tytuł Wściekła pogoda. Jak mszczą się zmiany klimatu, kiedy są ignorowane na półkach głównych
42 użytkowników ma tytuł Wściekła pogoda. Jak mszczą się zmiany klimatu, kiedy są ignorowane na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wściekła pogoda. Jak mszczą się zmiany klimatu, kiedy są ignorowane

Cytaty z książki Wściekła pogoda. Jak mszczą się zmiany klimatu, kiedy są ignorowane

Dodaj cytat z książki Wściekła pogoda. Jak mszczą się zmiany klimatu, kiedy są ignorowane