Miłość według przepisu, czyli słodko-gorzkie cappuccino

- literatura obyczajowa, romans
- Kawiarenka za rogiem (tom 2)
- 2019-06-05
- 2019-06-05
Zapraszamy do Kawiarenki za rogiem! Pięknej opowieści pełnej miłości, ważnych życiowych problemów i małych sekretów!
W Kawiarence za rogiem rozwija się ukrywana miłość. Tymon wydaje się być idealnym partnerem, a Miłka wreszcie z radością wita każdy dzień. Jednak nieoczekiwane pojawienie się Wiktorii jest początkiem serii wydarzeń, które mogą popsuć tę idyllę. Jaki jest prawdziwy powód jej wizyty?
Czy bohaterom „Kawiarenki” uda się kolejny raz wyjść cało z opresji?
Nieoczekiwane zwroty akcji, mnóstwo emocji, trudne wybory i ukrywane sekrety, to wszystko znajdziecie w nowej powieści Karoliny Wilczyńskiej!
Kup Miłość według przepisu, czyli słodko-gorzkie cappuccino w ulubionej księgarni
Oceny książki Miłość według przepisu, czyli słodko-gorzkie cappuccino
1072 użytkowników ma tytuł Miłość według przepisu, czyli słodko-gorzkie cappuccino na półkach głównych- Przeczytane 794
- 2019 51
- 2020 15
- 2021 14
- 2020 14
- 2022 11

OPINIE i DYSKUSJE o książce Miłość według przepisu, czyli słodko-gorzkie cappuccino
Karolina Wilczyńska po raz kolejny serwuje czytelnikom ciepłą, kobiecą powieść, w której emocje mieszają się z zapachem kawy i domowych wypieków. „Miłość według przepisu…” to opowieść o codzienności – nie zawsze łatwej, ale zawsze pełnej smaku i barw.
Główna bohaterka, właścicielka małej kawiarni, próbuje pogodzić prowadzenie własnego biznesu z życiem osobistym, niespodziankami losu i… przepisem na szczęście. To książka o relacjach – z rodziną, z klientami, ale przede wszystkim – z samą sobą. Przypomina, że warto czasem zwolnić, spojrzeć w głąb siebie i docenić małe rzeczy.
Autorka zgrabnie łączy wątki kulinarne z romantycznymi, a wszystko to okraszone jest aromatem kawy i nutką życiowej refleksji. To powieść idealna dla tych, którzy lubią ciepłe historie z przesłaniem – i wierzą, że życie, choć czasem bywa gorzkie, zawsze może mieć słodki posmak.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówna bohaterka, właścicielka małej kawiarni, próbuje pogodzić prowadzenie własnego biznesu z życiem osobistym,...
Samą książkę czyta się super, historia wciąga ale tutaj niestety zachowanie Miłki, jak dla mnie dość naiwne, trochę mnie rozczarowało.
No to zobaczmy co kryje 3 tom :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo to zobaczmy co kryje 3 tom :)
W tej części Miłka trochę mnie rozczarowała.
Na koniec pierwszej części nasza bohaterka związała się z mężczyzną, nie będę zdradzała z kim żeby nie psuć lektury tym,którzy dopiero mają w planach tą serię. No i w tej części możemy zobaczyć jak ten związek Miłki wygląda i muszę powiedzieć,że tutaj nasza bohaterka również mnie zawodzi,bo daje się trochę zwodzić i ten jej facet napewno ma coś do ukrycia, a ona daje sobie wkręcić każdy bajer.
Poznajemy również siostrę Miłki, Wiktorię,która także wprowadza zamęt do życia siostry. Dwie siostry, a różne jak ogień i woda, ten kontrast akurat mi sie podobał. Wiktoria przyjechała na studia do Kielc i postanowiła się zatrzymać u siostry, później jednak na jaw wychodzi prawdziwy powód jej przyjazdu. No i tutaj również według mnie Miłka podjęła taką decyzję,że ręce opadają. Może nie sama jej decyzja ale to,że podjęła ją za siebie i jeszcze inną osobę.... trochę to może zawiłe co napisałam ale tak mi ręce opadły jak to czytałam,że musiałam się wygadać.... no normalnie trochę jak dziecko, które wierzy w bajki i happy end....
No trochę się zawiodłam na tej części mam nadzieję,że następna nadrobi 😅
Daje 7/10
Zaczytanego książkoholicy 📖❤️
W tej części Miłka trochę mnie rozczarowała.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSekret,który zdradziła jej babcia przed śmiercią został wyjawiony i dobrze obstawiałam o co chodziło. W tej kwestii uważam reakcje Miłki za przesadzoną.
Drugi tom serii Kawiarenka za rogiem rozczarowała mnie, a to przez zachowanie głównej bohaterki Miłki. Dziewczyna jest bardzo naiwna, nie myśląca o siebie tylko o innych. Wierzy w dobro i w każdym doszukuje się czegoś dobrego przez co nie raz wpada w kłopoty i tak jest tym razem.
Miłka oficjalnie zostaje dziewczyną Tymona, a ten mianuje ją szefową kawiarenki. Niestety ich związek przechodzi kryzys. Mają odmienne zdania na różne tematy, a dodatkowo Tymon ma jakieś problemy o których nie chce mówić dziewczynie i praktycznie nie widują się bo znika na wiele godzin.
Miłka jest załamana, jednak zawsze go wybiela, ale po ostatniej wymianie zdań, a raczej po tym jak Miłka wyjawia mu prawdę o sobie mężczyzna znika. Dziewczyna nie wie co się dzieje, tłumaczy sobie tym, że musi wszystko przemyśleć, więc zajmuje się kawiarenką, która ma problemy finansowe. Jest ciężko.
Niespodziewanie do dziewczyny przyjeżdża jej młodsza siostra, która postanawia wyprowadzić się do niej na jakiś czas bo zaczyna studia.
Problemy z kawiarnią, problemy z ukochanym, problemy z personelem, problemy z siostrą, jak to wszystko dziewczyna zniesie?
Nie jest wesoło, ale nie poddaje się.
Sięgam od razu po trzeci tom by poznać finał tej historii, ale Miłka jest jak dla mnie niedojrzałą osobą i naiwną, z sercem na dłoni, wierząca we wszystko co się jej powie. Nie potrafi zawalczyć o siebie, i zawsze stawia siebie na ostatnim miejscu. Na siłę chce wszystkich uszczęśliwić, a tak się niestety nie da.
Styl pisania zachowany, szybko się czyta, jest to lekka lektura.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiłka oficjalnie zostaje dziewczyną Tymona, a ten mianuje ją szefową kawiarenki. Niestety ich...
Miłość według przepisu, czyli słodko - gorzkie cappuccino - Karoliny Wilczyńskiej to drugi tom cyklu ,, Kawiarenki za rogiem".
Autorka tworzy wspaniały portret psychologiczny kobiety z wieloma kompleksami, które generują brak pewności siebie. Czy ktoś lub coś potrafi wzmocnić u Miłki wiarę w siebie, tego dowiedzą się czytelnicy po przeczytaniu tego tomu. W tej części cyklu poznamy wreszcie tajemnicę, którą wyznała głównej bohaterce umierająca babcia.
Powieść porusza wiele problemów, jakie dostarcza nam życie. Polecam tę książkę.
Czyta się szybko, ale z refleksją nad różnymi barwami ludzkiego życia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDalsze losy głównej bohaterki powieści Miłki. Dalszy ciąg całej gamy emocji, nie tylko Miłki, ale i otaczających ją osób.
Czy brak własnej wartości wpływa na nasze życie.Czy Milka będzie bardziej pewna siebie i czy poradzi sobie z zaistniałą sytuacją........
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka zła, naiwna i szkodliwa. Odradzam.
Książka zła, naiwna i szkodliwa. Odradzam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobrze się czyta dlatego 6. Denerwuje mnie zachowanie Miłki. Nie zdobyła się na szczerą rozmowę z rodzicami, podjęła decyzje pod wpływem jednej wiadomości. Nie wie tak na dobre czym zajmuje się Tymon. Ma uwagi do swojego wyglądu ale nie robi nic żeby to zmienić. Dla mnie to nie do końca dojrzała i odpowiedzialna osoba. Trzecią część przeczytam, żeby zobaczyć jak to się zakończy.
Dobrze się czyta dlatego 6. Denerwuje mnie zachowanie Miłki. Nie zdobyła się na szczerą rozmowę z rodzicami, podjęła decyzje pod wpływem jednej wiadomości. Nie wie tak na dobre czym zajmuje się Tymon. Ma uwagi do swojego wyglądu ale nie robi nic żeby to zmienić. Dla mnie to nie do końca dojrzała i odpowiedzialna osoba. Trzecią część przeczytam, żeby zobaczyć jak to się...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW swoich recenzjach (zazwyczaj krótkich) staram się nie ujawniać fabuły, tę książkę trudno mi opisać bez zdradzania szczegółów.
Dlatego uwaga spoiler!
Autorka w książce użyła sformułowania "bajka dla dorosłych" i ta powieść właśnie taką bajką jest. Główna bohaterka jest trochę głupią goską. Nie ma pieniędzy na kurtkę, ale chcę wychowywać obce dziecko.
No nie! Kolejne... kobieta w ciąży pije alkohol, ale nikt się tym zbytnio nie przejmuje, bo przecież FAS to nie istnieje. No nie! Wiele jest szczegółów, które nie są dopracowane i razi to czytelnika np. związek głównej bohaterki i Tymona, którzy albo się kłócą albo kochają nie wiedząc nawet o sobie najprostszych rzeczy (np. czym zajmuje się Tymon zawodowo)
Z drugiej strony, książka napisana jest prostym i łatwym językiem, zapewne miała być odskocznią od dnia codziennego i to autorce się udało, bo pomimo niedopracowania fabuły czytanie tej książki sprawia przyjemność. Dlatego też daje jej aż 7 *.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDlatego uwaga spoiler!
No nie! Kolejne......
W tym tomie, drugim z serii "Kawiarenka za rogiem" raze z Milką wypijemy słodko-gorzkie cappuccino. Tymon nie do końca poświęca Milce tyle czasu ile ona by chciała a tu niespodziewanie pojawia się Wiktoria która zajmuje Milce tyle czasu że nie ma go już na nic więcej. Czy presja wisząca nad kawiarenką pozwoli bohaterom żyć na luzie? Dużo się dzieje.