Doktor Proktor i koniec świata. Być może

Okładka książki Doktor Proktor i koniec świata. Być może autora Jo Nesbø, 9788324583355
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Doktor Proktor i koniec świata. Być może
Jo Nesbø Wydawnictwo: Wydawnictwo Dolnośląskie Cykl: Doktor Proktor (tom 3) literatura dziecięca
literatura dziecięca
Iwona Zimnicka

Kup Doktor Proktor i koniec świata. Być może w ulubionej księgarnii

Oceny książki Doktor Proktor i koniec świata. Być może

OPINIE i DYSKUSJE o książce Doktor Proktor i koniec świata. Być może

Moje spotkania z Jo Nesbo zaczynam od książki dla dzieci. Doktor Proktor to seria książek, którymi zaczytywała się moja najstarsza córka i bardzo jej się podobały, ale to było lata temu. Teraz czytam młodszym dzieciom, po kilkunastu latach, i dzieciakom się podoba. Czy mnie również? W sumie tak. Podoba mi się, że Nesbo ma oryginalne pomysły, więc na pewno nie jest nudno. W książkach dla dzieci to jest bardzo istotne, szczególnie jeśli czyta je na głos zmęczony rodzic albo inny dorosły. To jest cenne. W zalewie nudnych i mało wartościowych książek Nesbo zdecydowanie wygrywa. Co jest minusem? Dla mnie ta książka była nieco rozwleczona, ja bym ją trochę skróciła, bo czytaliśmy ją dość długo. Całość fajnie się komponuje, bawi i naprawdę dobrze się czyta. I wiemy, że przeczytamy też inne książki z tej serii. Doktor Proktor zdobył nasze serca :)

Co mogą mieć wspólnego ze sobą: księżyc, błędy w wymowie, reality show z udziałem chórów i koniec świata?
No właśnie okazuje się, że całkiem sporo. W Norwegii trwa szaleństwo na nowy Reality Show o nazwie Kon-Chór-rencja, a jeden z dyrygentów, pochodzący ze Szwecji Halvard Tenoresen, zdobywa niespodziewaną sławę. Do tego stopnia, że zostaje obwołany prezydentem Norwegii. Ale! Zaraz, zaraz! Czy Norwegia aby nie jest monarchią, czy nie ma przypadkiem króla? A i owszem.... ale kto by się tym przejmował... Król zostaje zesłany na wygnanie, a w jego pałacu rozgaszcza się dyrygent. W szkole u Lisy i Bulka pojawia się za to nowy nauczyciel, który podejrzanie często zapada w drzemkę. A ponadto, wszyscy zaczynają popełniać błędy w wymowie końcówek, oraz zaczynają znikać skarpetki! Co to za nowa zaraza? Cóż to sie dzieje? Jak zwykle, odpowiedzi należy szukać w ulubonej książce Bulka: Zwierzęta, których istnienia byś sobie nie życzył. Dzieciaki będą miały nie lada orzech do zgruzienia, ale jak zwykle nie będą w tym same! Oprócz Doktora Proktora dołączy do nich też Pani Strobe, oraz pewien tajemniczy jegomość...
Zaciekawieni? Myślicie, że uda się ocalić Norwegię przed końcem świata? No.... i cały świat też... ;-)
Jo Nesbo po raz kolejny zabiera nas na naprawdę zakręconą przygodę, w której poziom absurdu jest wręcz.... absurdalny! Uwielbiam tą serię dla dzieci !

najchętniej dał bym 6,5 ponieważ ta książka była ciekawa ale trochę za mało, lecz polecam serdecznie :)

472 użytkowników ma tytuł Doktor Proktor i koniec świata. Być może na półkach głównych
55 użytkowników ma tytuł Doktor Proktor i koniec świata. Być może na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Doktor Proktor i koniec świata. Być może

Jo Nesbø
Jo Nesbø
Urodził się w roku 1960 w Oslo. Pracował jako dziennikarz i makler. Finanse porzucił dla pisania. Jego książki są tłumaczone na 50 języków. Na świecie sprzedano ich ponad 40 mln, a bestsellerowy cykl kryminałów z komisarzem Harrym Hole zdobył kilkanaście nagród. Powieść Łowcy głów została w 2012 roku przeniesiona na ekrany kin. Tomas Alfredson wyreżyserował Pierwszy śnieg z Michaelem Fassbenderem w roli Harry’ego Hole. Nad filmową adaptacją Krwi na śniegu pracuje wytwórnia Warner Bros.

Biuro detektywistyczne Dziurka od klucza Renata Piątkowska
Biuro detektywistyczne Dziurka od klucza
Renata Piątkowska
Jeśli Wasze dzieci lubią detektywistyczne zagadki i wychowały się na ilustracjach Joanny Kłos — ta seria jest strzałem w dziesiątkę! 🔍 Dwójka szkolnych przyjaciół, Julek i Mikołaj, zakłada biuro detektywistyczne o intrygującej nazwie „Dziurka od klucza”. Tylko co dokładnie zobaczą przez tę dziurkę… i czy uda im się rozwikłać tajemnice ze szkolnych korytarzy oraz sąsiedztwa? Trzy część „Biuro detektywistyczne Dziurka od klucza” , a w każdej kilka spraw do rozwiązania. Nasi bohaterowie nie zniechęcają się chwilowym brakiem pomysłów ani zagmatwanymi tropami. Choć nie zawsze wpadają na rozwiązanie od razu — jak przystało na prawdziwych detektywów 😉 Trochę jak Sherlock i Watson… tylko młodsi, szkolni i z plecakami! W najmniej spodziewanym momencie trafiają na cenną wskazówkę i rozwiązują sprawę. Nie brakuje tu dreszczyku emocji, ale i dobrego humoru. Tej dwójki, ich psa oraz babci — która nieraz pomoże w śledztwie albo przyprowadzi nowego klienta — po prostu nie da się nie polubić. Zagadki wciągają, a z każdą kolejną historią coraz bardziej chce się wiedzieć, jak wszystko się skończy. Do tego świetne ilustracje, które robią robotę! 🎨 To także idealne książki dla dzieci, które dopiero zaczynają przygodę z samodzielnym czytaniem. Bohaterowie w ich wieku, szkolny chaos, duża czcionka, ilustracje i wciągająca fabuła — to przepis na książki, przy których czytanie naprawdę nie ma prawa się nudzić 📚🔎
DecuStyle - awatar DecuStyle
ocenił na81 miesiąc temu