Moja rodzina i inne zwierzęta

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- Trylogia z Korfu (tom 1)
- My Family and Other Animals
- 2019-04-10
- 1981-01-01
- 1968-01-01
- Anna Przedpełska-Trzeciakowska
- Ekranizacje:
- Moja rodzina i inne zwierzęta (2005)
Ekscentrycy, artyści, lekkoduchy. Brytyjczycy nie znający żadnych konwenansów. Durrellów poznajemy oczami najmłodszego członka rodu, który, wiedziony przyrodniczą pasją, wzbogaca ich codzienność prawdziwą plejadą zwierzęcych podopiecznych. Czym byłby rodzinny obiad bez znajdowanych w pudełkach zapałek skorpionów? I czy chęć wieczornej kąpieli to wystarczający powód, by eksmitować spokojnie żyjące w wannie zaskrońce?
Opowieści Geralda Durrella o zwierzętach nie mają jednak wyłącznie anegdotycznego charakteru. Choć nigdy nie chodził do szkoły, a lekcji udzielali mu nieraz bardzo osobliwi nauczyciele, jego miłość do przyrody inspirowała go do wciąż nowych poszukiwań. Dzięki nim, ten ambitny samouk wiele lat później stanie na czele naukowych ekspedycji i będzie właścicielem własnego zoo.
Książka obfituje nie tylko w uważne opisy wyspiarskiej przyrody, ale jest też prawdziwym pomnikiem na cześć uroków wyspy Korfu i jej mieszkańców. Ich życie poznajemy w krótkich i zabawnych opowieściach przyjaciół rodziny – nauczyciela młodego Geralda, doktora Teodora Stephanidesa i taksówkarza Spirosa Amerikanosa.
To zarazem pierwsza część trylogii, na którą składają się również „Ptaki zwierzaki i krewni” oraz „Ogród bogów”, które także zostaną wznowione nakładem Noir sur Blanc.
Kup Moja rodzina i inne zwierzęta w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Moja rodzina i inne zwierzęta
„Moja rodzina i inne zwierzęta” to jedna z najbardziej popularnych książek Geralda Durrella. Znany pisarz, zoolog i propagator wiedzy o przyrodzie był autorem wielu bestsellerów, które od dziesięcioleci podbijają serca czytelników na całym świecie. Rodzina Durrellów w latach trzydziestych minionego wielu wyprowadziła się z zimnej, deszczowej Anglii na piękną, słoneczną grecką wyspę Korfu. Gerald był wówczas zaledwie chłopcem, najmłodszym z rodzeństwa, ciekawym świata dzieckiem, które kochało naturę miłością szaloną i bezwarunkową. Nic dziwnego, że węże, skorpiony czy ropuchy, którymi on się zachwycał, w braciach i siostrze zazwyczaj budziły strach albo obrzydzenie. „Moja rodzina i inne zwierzęta” to pierwszy tom wspomnieniowej, zbeletryzowanej trylogii, która jest w stanie rozbawić nawet największego ponuraka. Autor uroczo opowiada o przybyciu na Korfu, o codzienności na wyspie, o swoich przygodach, nieraz niebezpiecznych, ale zazwyczaj nierozumianych przez resztę familii, zwłaszcza dużo starsze rodzeństwo. Na tle ekscentrycznych braci i siostry bardzo stoicko wypada rozbrajająca matka, która raz się złości, raz ze spokojem komentuje szalone pomysły Geralda i toleruje jego prywatny domowy zwierzyniec, który powiększa się w niepokojący sposób. Wśród znajomych Durrellów nie brak oryginałów. Moim ulubieńcem stał się słabo znający język angielski taksówkarz, którzy stara się pomagać im na każdym kroku i traktuje ich jak rodzinę lordów. Rodzi to mnóstwo komicznych sytuacji. Autor wspaniale pisze nie tylko o ludziach, ale i o zwierzętach. Jego opowieści o psach, ptakach, żabach, owadach łapią za serducho i śmieszą. Przy niektórych opisach uśmiałam się do łez, do wielu wydarzeń wracałam kilka razy, tak mnie ujęły, wzruszyły albo rozbawiły. Niesamowity jest klimat tej książki, w której – jak w zwierciadle – odbija się niespieszne życie małej społeczności. To na pewno zasługa wrażliwości i wyobraźni pisarza, ale także bogatego, przepięknego języka, w którym barwne, plastyczne i synestezyjne opisy przeplatają się z zaskakującymi elementami realizmu, a nawet naturalizmu. Jedyne w swoim rodzaju jest też połączenie powagi z inteligentnym poczuciem humoru. Czytało mi się „Moją rodzinę i inne zwierzęta” z wielką, naprawdę wielką przyjemnością. Teraz czekam niecierpliwie, aż Oficyna Literacka Noir sur Blanc wznowi kolejny tom trylogii.
Oceny książki Moja rodzina i inne zwierzęta
1626 użytkowników ma tytuł Moja rodzina i inne zwierzęta na półkach głównych- Chcę przeczytać 814
- 2025 10
- 2021 10
- E-book 10
- Legimi 10
- 2023 8
Tagi i tematy do książki Moja rodzina i inne zwierzęta

Czytelnicy Moja rodzina i inne zwierzęta przeczytali również
Inne materiały dotyczące książki Moja rodzina i inne zwierzęta

„Groch z kapustą i inne historie” – wygraj egzemplarz książki Geralda Durrella

Od sag rodzinnych do „The Sims”: literackie inspiracje w tworzeniu wielopokoleniowych historii

100 najlepszych książek dla dzieci wszech czasów. W top 10 ani jednego tytułu z XXI wieku

Książki o zwierzętach: te, które warto polecić są również opowieściami o ludziach

Wznowienie pierwszego tomu o rodzinie Durrellów już w księgarniach

Optymistyczne książki na najgorszy dzień roku
Cytaty z książki Moja rodzina i inne zwierzęta
Rzuciłem w niego pamfletem o nauce chrześcijańskiej, czego więcej można chcieć ode mnie?
To wszystko twoja wina, mamo - surowo stwierdził Larry. - Nie powinnaś nas była wychować na takich egoistów.
Ale mamo... spójrz tylko na ciocię Berthę, która hoduje stado nieistniejących kotów... albo na wujka Patricka, który spaceruje nago i opowiada nieznajomym, jak zabił scyzorykiem wieloryba... Są stuknięci!
Rozwiń Zwiń

Opinie i dyskusje o książce Moja rodzina i inne zwierzęta
Po latach wróciłem sobie do tej pozycji, którą namiętnie czytałem w czasach nastoletnich i cieszę się, ze czar nie prysł :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajpierw obejrzałam serial , potem pomyślałam ze powiesc na podstawie ktorej powstal moze byc intersyjąca. Duzo lekkiego dowcipu , wspaniała wyspa Korfu , przyjemna rodzinna zgraja i prawdziwa uczta dla zwierzofili. Do poczytania , szczególnie w wakacje. W połowe tych historii i anegdotek nie wierze, aby mogly sie wydarzyc naprawe;))
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPosiadam wydanie z cyklu "Duże Litery" sprzed lat. Bardzo lubię tę książkę. Nietypowa rodzina zmienia niemal z dnia na dzień miejsce zamieszkania z deszczowej i chłodnej Anglii na słoneczną Corfu. Autor - jako chłopiec - odkrywa w nowym miejscu miejscową faunę i zawiera nowe znajomości. Zazdroszczę mu tej pasji. Rodziny niekoniecznie, aczkolwiek miejscami z takiego nagromadzenia różnych charakterów wynikają różne śmieszne sytuacje, zwłaszcza gdy się je obserwuje z boku.
Osoby, które są zszokowane postępowaniem młodego autora pragnę uświadomić, że akcja książki toczy się przed II wojną światową. Wtedy jeszcze nie było dostępu do kolorowych filmów dokumentalnych o zwierzętach, z których mógłby o nich czerpać wiedzę; było też o wiele mniej publikacji książkowych zrozumiałych dla dziecka. Móc uczyć się na własnych obserwacjach to świetna metoda nauki. Szkoda, ze mało kogo dzisiaj przeraża to, co dzieje się ze zwierzętami laboratoryjnymi. Gdyby nie niektóre organizacje, masa z nich byłaby usypiana, gdy stają się "niepotrzebne"
Posiadam wydanie z cyklu "Duże Litery" sprzed lat. Bardzo lubię tę książkę. Nietypowa rodzina zmienia niemal z dnia na dzień miejsce zamieszkania z deszczowej i chłodnej Anglii na słoneczną Corfu. Autor - jako chłopiec - odkrywa w nowym miejscu miejscową faunę i zawiera nowe znajomości. Zazdroszczę mu tej pasji. Rodziny niekoniecznie, aczkolwiek miejscami z takiego...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Nasze bagaże, otwarte w urzędzie celnym, stanowiły rzetelne świadectwo charakteru zainteresowań każdego z nas”.
Pewna rodzina z Anglii postanowiła zmienić swoje życie i wyprowadziła się na grecką wyspę Korfu. Książka napisana jest oczami dziesięcioletniego chłopca, który opisuje swoje przygody i całej rodziny w nowych realiach. W książce jest wiele zabawnych historii oraz pełno zwierząt. Ta pasja do zwierząt i do nauki, obserwacji przeistoczy się w jego pracę.
Jeśli ktoś jest fanem greckiej wyspy zdecydowanie powinien przeczytać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPewna rodzina z Anglii postanowiła zmienić swoje życie i wyprowadziła się na grecką wyspę Korfu. Książka napisana jest oczami dziesięcioletniego chłopca, który opisuje swoje przygody i całej rodziny w nowych realiach. W książce jest wiele zabawnych historii oraz...
Przeczytałam, ale zdecydowanie zostanę przy tej jednej części trylogii i nie będę jej kontynuowała, dla mnie nudna jak flaki z olejem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam problem z ocenieniem tej książki, ponieważ początek mnie nie wciągnął i tylko nie wiem czym to było spowodowane, czy lekkim zastojem czytelniczym, czy narracją? Od połowy czytało mi się dobrze. Książka opowiedziana oczami dziecka (którym był autor w czasie akcji tej powieści),napisana lekko, z humorem. Lektura dla czytelników od 10 do 100 lat, wystarczy że lubią lub interesują się zwierzętami. Myślę, że będę kontynuowała czytanie tej serii.
Mam problem z ocenieniem tej książki, ponieważ początek mnie nie wciągnął i tylko nie wiem czym to było spowodowane, czy lekkim zastojem czytelniczym, czy narracją? Od połowy czytało mi się dobrze. Książka opowiedziana oczami dziecka (którym był autor w czasie akcji tej powieści),napisana lekko, z humorem. Lektura dla czytelników od 10 do 100 lat, wystarczy że lubią lub...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpora dawka humoru i wiedzy o wyspie Korfu. Niektóre zdarzenia balansują na krawędzi realności i wyobraźni, ale czyta się to świetnie i uśmiech często pojawia się na twarzy. Polecam zwłaszcza na długie wieczory, gdy za oknem deszcz i ciemno.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety nie znalazłam w tej książce ani poczucia humoru ani opisów przyrody, które by mnie zachwyciły a których się spodziewałam. Charakterystyka rodziny też nie wydaje mi się zachwycająca - bogaci ludzie, którzy mogą sobie pozwolić na więcej niż przeciętny człowiek. Nie rozumiem wysokich ocen tej książki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo moje dzieciństwo opisane przez inną osobę!
Niesamowita książka!
Piękny, poetycki, malowniczy język.
Opisy... masa żywych opisów zdradzających niesamowity talent do obserwacji.
Rodzina - szurnięta totalnie, każdy chciałby taką mieć.
Mama jest dla mnie jak Budda-nic nie wyprowadza jej z równowagi, a "kochanie" kierowane do dzieci w ekstremalnie trudnych sytuacjach po prostu rozbraja.
Ta książka przenosi czytelnika na Korfu i to bez udziału wyobraźni, bo autor całą magię tego miejsca ubrał w idealnie skrojone słowa.
Literacka uczta estetyczna, a do tego znakomita zabawa.
To moje dzieciństwo opisane przez inną osobę!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiesamowita książka!
Piękny, poetycki, malowniczy język.
Opisy... masa żywych opisów zdradzających niesamowity talent do obserwacji.
Rodzina - szurnięta totalnie, każdy chciałby taką mieć.
Czysta afirmacja życia :) Uwielbiam całą serię. Piękny, prawdziwie poetycki język, humor, który rozbraja. Wracam i wracam, czytam i czytam. Chłonę ten świat; Korfu, naturę, wyrazistych bohaterów. To moje 10/10!