Zbrodnie fast foodów

Okładka książki Zbrodnie fast foodów autora Joel Fuhrman, Robert B. Phillips, 9788366234628
Okładka książki Zbrodnie fast foodów
Robert B. PhillipsJoel Fuhrman Wydawnictwo: Wydawnictwo Kobiece zdrowie, medycyna
zdrowie, medycyna
Fast Food Genocide: How Processed Food is Killing Us and What We Can Do About It
2019-04-24
2019-04-24

Kup Zbrodnie fast foodów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zbrodnie fast foodów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zbrodnie fast foodów

Podchodziłam już wcześniej raz do tej książki i jakoś w 1/3 długości porzuciłam ją. Teraz przeczytałam ją w całości, no może poza przepisami, które tylko przekartkowałam, i wydaje mi się, że wcześniejsze porzucenie książki wiązało się z tym, że w pewnym momencie zrobiła się dość nudna. Najbardziej podobał mi się początek i rozdział o historii, który naprawdę zrobił na mnie wrażenie. Poza tym sporo informacji opisanych w książce było dość powszechnie znanych, więc nie dowiedziałam się zbyt dużo. Mam wrażenie, że ton wypowiedzi autora był dość agresywny w części rozdziałów.

Bardzo wtórna, mało konkretów.

Bardzo wtórna, mało konkretów.

Bardzo lubię czytać o zdrowej żywności i o szkodliwości przetworzonej żywności. Pozwala mi to jeść i żyć świadomie, a także dokonywać dobrych wyborów stojąc przed uginającymi się półkami w supermarketach. Książka ,,Zbrodnie fast foodów" pozytywnie mnie zaskoczyła, jednak, niestety, tylko do pewnego czasu. Informacje o przetworzonej żywności, szkodliwości fast foodów, chemii spożywczej były bardzo interesujące. Badania i liczby, które były przywoływane na poparcie postawionych tez również bardzo dobre obrazowały poruszane problemy. Niestety, książka mogłaby być o kilkadziesiąt stron cieńsza, ponieważ z czasem czytamy te same argumenty powtarzane w kółko. W książce nie brakuje również informacji dotyczących ruchu body positive, kwestii estetyki i postrzegania ludzkiego ciała, głównie osób otyłych. Bardzo interesujące były dla mnie fragmenty o królestwie zwierząt, w tym o populacji wilków i zajączków, a także nawiązania w tym kontekście do ludzi. Ciekawe okazały się również informacje o II wojnie światowej i zmianie żywienia, jaka wiązała się z tym okresem historii. Niewątpliwie świetną rolę odegrały rysunki, które są przezabawne i idealnie wpasowały się w omawiane zagadnienia. Niepotrzebny jest natomiast fragment z przepisami. Wydaje mi się, że jest to 100 stron, które każdy czytelnik przełożył dalej. W dobie Internetu, ale nie tylko, bo i ogromnej ilości książek kucharskich, każdy przepisy wyszukuje sam, według własnego uznania.
Książkę warto przeczytać, ponieważ dotyczy bardzo istotnego problemu. W dobie życia w pośpiechu i zaniedbywania swojego zdrowia i żywienia, można przejrzeć na oczy i zacząć jeść (i żyć) bardziej świadomie.

166 użytkowników ma tytuł Zbrodnie fast foodów na półkach głównych
35 użytkowników ma tytuł Zbrodnie fast foodów na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Zbrodnie fast foodów

Dodaj cytat z książki Zbrodnie fast foodów