Wisząca dziewczyna

Okładka książki Wisząca dziewczyna autorstwa Jussi Adler-Olsen
Okładka książki Wisząca dziewczyna autorstwa Jussi Adler-Olsen
Jussi Adler-Olsen Wydawnictwo: Sonia Draga Cykl: Departament Q (tom 6) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Departament Q (tom 6)
Den grænseløse
2019-05-15
2019-05-15
2015-04-01
Joanna Cymbrykiewicz
W samym środku zasłużonej porannej drzemki w piwnicy komisariatu policji Carl Mørck, szef Departamentu Q, dostaje telefon od kolegi pracującego na wyspie Bornholm. Mørck nie jest zachwycony tym, że próbuje mu się wcisnąć nową sprawę, a kilka godzin później dowiaduje się czegoś, co sprawia, że także jego krnąbrna asystentka Rose wścieka się bardziej niż zazwyczaj.

Carl nie ma wyboru – pod jego wodzą Departament Q będzie musiał się zmierzyć z tragiczną, niemal nierozwiązywalną sprawą pewnej siedemnastolatki, którą znaleziono wiszącą na drzewie. Śledztwo zaprowadzi ich na daleki Bornholm, w sam środek kultu słońca. Carl, Assad, Rose i Gordon, nowy członek ekipy, będą próbowali udaremnić serię kolejnych morderstw oraz powstrzymać utalentowanego manipulatora, który nie pozwoli, by coś – lub ktoś – stanęło mu na drodze.

Kup Wisząca dziewczyna w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Wisząca dziewczyna

Oceny książki Wisząca dziewczyna

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wisząca dziewczyna

Świetna i te zwroty, do samego końca.
Tylko jedno mnie nurtowało od połowy, dlaczego Wanda „musiała" pisać i prosić pozwolenie przyjazdu a Shirley, po prostu wsiadła, przyjechała i spotkała się z Atu.

Świetna i te zwroty, do samego końca.

Wyraziści bohaterowie są fundamentem dobrej serii.

Telefon z Bornholmu uruchamia lawinę. Nierozwiązana sprawa sprzed lat zniszczyła karierę policjanta i doprowadziła do tragedii. Samobójstwo kolegi zmusza Carla Mørcka do przyjrzenia się tym wydarzeniom.

„Wisząca dziewczyna” to kolejna część serii o Departamencie Q. Nie jest idealna, miejscami nierówna, ale finalnie wypada naprawdę nieźle.

Początek jest naprawdę mocny – policjant przechodzący na emeryturę nie może pogodzić się z nierozwiązaną sprawą. W akcie desperacji strzela sobie w głowę. Tym samym zmusza zespół Mørcka do ponownego otwarcia śledztwa.

Podoba mi się pomysł z ruchem religijnym — to nie jest typowa sekta. Bardziej przypomina wspólnotę opartą na idei miłości, pokoju i odrodzenia — przynajmniej na pierwszy rzut oka.

Najwięcej traci środek, gdzie tempo wyraźnie siada. Napięcie słabnie, a niektóre fragmenty sprawiają wrażenie przeciągniętych. To moment mocniejszego wejścia w wątki społeczne, co jest charakterystyczne dla skandynawskich kryminałów.

Zakończenie spełniło moje oczekiwania. Finał znów jest mocny i częściowo zaskakujący. Pewnych rzeczy można było się domyślić, ale są też ciekawe smaczki. Prawda nie jest taka oczywista, a zazdrość pokazuje swoje kolejne oblicze. Motyw znany, ale przeze mnie lubiany.

W życiu Carla też nie brakuje zmian — wraca temat jego postrzału, pojawia się zaskakujący spadek (taaaa, jasne…),a tajemnice Assada zaczynają powoli wychodzić na światło dzienne.

Ten duet wciąż działa. Dialogi i sytuacyjne gafy są świetne. A do tego dochodzi nieprzewidywalna Rose — i emocje mamy gwarantowane. Tajemnice, które skrywają Assad i Rose, dalej rozbudzają moją ciekawość.

„Wisząca dziewczyna” to solidny kryminał, który wygrywa bohaterami bardziej niż samą intrygą. I właśnie dlatego wciąż chcę wracać do tej serii. Ode mnie 7,5/10 – zaważył ten spokojniejszy środek.

Wyraziści bohaterowie są fundamentem dobrej serii.

Po długiej przerwie wróciłem do kolejnej, wciąż nieprzeczytanej części cyklu Departament Q i od razu poczułem, dlaczego tak bardzo cenię skandynawskie kryminały Jussiego Adler-Olsena. To literatura, która nie tylko opowiada zagadkę zbrodni, ale też wnika w problemy społeczne, lęki i obsesje swoich czasów, pokazując je z chłodnej, policyjnej perspektywy. Ogromną przyjemnością jest również ponowne spotkanie z bohaterami, których już się zna – sprawdzenie, co u nich słychać i jak zmieniły ich kolejne lata wspólnej pracy.
To już siódmy rok, odkąd Carl Mørck i Assad tworzą duet w Departamencie Q. Ten drugi, początkowo sprowadzony do roli „od wszystkiego”, z czasem wyrósł na jedną z najważniejszych i najbardziej nieoczywistych postaci zespołu. Ich relacja, pełna ironii, drobnych złośliwości i specyficznego humoru, wciąż działa znakomicie.
Powieść otwiera scena z pozoru banalna: Carl, pogrążony w porannej drzemce w piwnicach komisariatu, odbiera telefon od dawnego kolegi, Christiana. Ten próbuje go namówić, by zainteresował się pewną sprawą. Jak to Carl – nie słucha zbyt uważnie. Kilka godzin później okazuje się, że Christian nie żyje. Oficjalnie – samobójstwo. Wkrótce potem policja znajduje ciało jego syna, Bjarke, leżącego w kałuży krwi, z podciętą tętnicą. Zostawił po sobie tylko krótką wiadomość: „Przepraszam tato”.
Te dramatyczne wydarzenia sprawiają, że Carl odkłada inne prowadzone śledztwo – dotyczące dziewczyny potrąconej przez samochód siedemnaście lat wcześniej. Sprawa od dawna figuruje jako wypadek, ale coś w niej wyraźnie nie pasuje. Zaintrygowany śmiercią kolegi i jego syna, Mørck zaczyna drążyć temat głębiej. Wraz z Assadem i Rose wyruszają na Bornholm, gdzie pracował Christian, by zrozumieć, co naprawdę się wydarzyło.
I właśnie tam fabuła zaczyna się gęsto splatać. Dawne potrącenie sprzed lat niepokojąco łączy się z bieżącymi wydarzeniami. Na wyspie unosi się atmosfera tajemnicy, podsycana popularnością ruchów poszukujących duchowego oświecenia. Pojawia się sekta kultu słońca, a wraz z nią kolejne zgony, którym śledczy próbują zapobiec. Adler-Olsen z premedytacją miesza tropy, igra z wyobraźnią czytelnika i wciąga go w duszny, niepokojący klimat Bornholmu.
Autor po raz kolejny udowadnia, jak pomysłowo potrafi budować swoich bohaterów i fabułę całego cyklu. Zespół Departamentu Q nie przestaje zaskakiwać – zarówno swoim wyczuciem, jak i czarnym humorem. Śledztwo prowadzone jest w typowo skandynawskim stylu: powoli, drobiazgowo, z naciskiem na psychikę postaci i ciężar przeszłych decyzji. To narracja niespieszna, ale od pierwszych stron wciągająca i hipnotyzująca.
Naprawdę znakomity kryminał z gęstą atmosferą, tajemnicą sprzed lat i emocjami, które nie wygasły mimo upływu czasu. To także opowieść o miłości – wypaczonej, obsesyjnej, niespełnionej, pielęgnowanej latami w ciszy i cieniu. Doskonała lektura na kilka wieczorów, która zostawia po sobie niepokój i długo nie pozwala o sobie zapomnieć.

1404 użytkowników ma tytuł Wisząca dziewczyna na półkach głównych
202 użytkowników ma tytuł Wisząca dziewczyna na półkach dodatkowych

Jussi Adler-Olsen
Jussi Adler-Olsen urodził się 02.08.1950 w Kopenhadze jako Carl Valdemar (Jussi) Henry Adler-Olsen, najmłodszy spośród czwórki dzieci i jedyny syn. Jako pięciolatek otrzymał specjalne królew­skie pozwolenie na posługiwanie się swoim oryginalnym imieniem Jussi. Zanim został zawodowym pisarzem, był harcerzem, gitarzystą rockowym, redaktorem encyklopedii, operatorem, kompozyto­rem i scenarzystą filmowym, twórcą i popularyzatorem komiksów oraz wydawcą. Wiedzę na temat międzynarodowych spisków i chorób umysłowych zdobył w trakcie studiów politologicznych, socjo­logicznych, medycznych i filmowych oraz wcześniejszych doświadczeń ze szpitali psychiatrycznych, gdzie się wychował z racji zawodu ojca. Zadebiutował w roku 1997 powieścią Alfabethuset, która trafiła na europejskie listy bestsellerów. Praw­dziwej popularności przysporzyła mu seria powieści kryminalno-sensacyjnych o Departamencie Q duńskiej policji. Mieszka w Allerød koło Kopenhagi. Żonaty, ma dorosłego syna. Wolny czas poświęca na renowację starych domów oraz kompozycję.

Odziedziczone zło Yrsa Sigurðardóttir
Odziedziczone zło
Yrsa Sigurðardóttir
“Odziedziczone zło” autorstwa Yrsa Sigurðadóttir to emocjonujący, mroczny kryminał, który prowadzi czytelnika przez skomplikowany świat sekretów, niedopowiedzeń i brutalnych zbrodni. Autorka po raz kolejny pokazuje, że atmosfera skandynawska potrafi urzekać, a umiejętnie skonstruowana zagadka potrafi wciągnąć do ostatniej strony. Akcja toczy się dwutorowo w surowym, zimnym Reykjaviku. Poznajemy historię rodzeństwa, które po stracie rodziców zostaje umieszczone w domu dziecka. Ich więź budzi niepokój zarówno wśród policji, jak i pracowników socjalnych. Szczególnie intrygujący jest chłopak, który interesuje się radiotelegrafią i alfabetem Morse'a. Gdy pewnego dnia odbiera enigmatyczny sygnał w postaci ciągu cyfr, zaczyna się zagadkowa sytuacja, która kładzie cień na późniejsze wydarzenia. Drugi wątek rozpoczyna się od brutalnego i makabrycznego morderstwa kobiety we własnym domu, w obecności siedmioletniej córki, która ukrywała się pod łóżkiem. Sposób, w jaki dokonano zbrodni, szokuje swoją bezwzględnością, a dziewczynka wypowiada niepokojące słowa podczas przesłuchania – morderca ma zamiar zabić ponownie. Te słowa stają się początkiem skomplikowanego dochodzenia. W sprawę angażuje się policjant Huldar oraz Freya. Z każdym nowym tropem pojawiają się kolejne pytania, a brak wspólnego mianownika między ofiarami komplikuje dochodzenie. Zabójca działa skutecznie i precyzyjnie, zmieniając schematy i nie zostawiając żadnych śladów. Atmosfera zagrożenia narasta, zwłaszcza gdy kolejne ofiary pojawiają się, a dziewczynka nadal jest świadkiem zbrodni. Autorka w mistrzowski sposób buduje napięcie, płynnie przechodząc między scenami i stopniowo ujawniając kolejne elementy układanki. Dodatkowe wątki dotyczące życia osobistego bohaterów dodają fabule głębi oraz czynią postacie wielowymiarowymi, tajemniczymi i autentycznymi. „Odziedziczone zło” to intrygujący thriller, w którym nic nie jest pewne, a każda wskazówka może prowadzić w zupełnie innym kierunku. Skandynawski klimat, brutalność zbrodni oraz starannie zbudowana intryga sprawiają, że trudno oderwać się od czytania. Historia przyciąga uwagę, zmusza do refleksji i prowadzi przez gęstą sieć sekretów, które dopiero na końcu układają się w spójną całość. To doskonała lektura dla fanów zagadkowych kryminałów i mrocznych thrillerów. Książka wywiera duże wrażenie i zostawia czytelnika z poczuciem niepokoju… oraz pragnieniem, by sięgnąć po kolejną część.
zaczytaj_chwile - awatar zaczytaj_chwile
ocenił na1024 dni temu
Kobieta z blizną Jussi Adler-Olsen
Kobieta z blizną
Jussi Adler-Olsen
To, co złamało ją kiedyś, wraca. I tym razem może ją zniszczyć. W dziwnych okolicznościach giną młode kobiety – wygląda na to, że morderca urządził na nie polowanie. Inne morderstwo w parku do złudzenia przypomina sprawę sprzed kilku lat. Departament Q trafia na ślad łączący oba wątki. Musi jednak uporać się z demonami we własnym zespole. „Kobieta z blizną” to książka inna niż poprzednie tomy, a wszystko za sprawą Rose. To ona i jej historia wysuwają się na pierwszy plan. To nie pierwsze załamanie nerwowe Rose, ale tym razem wygląda to poważniej. Wizyta na oddziale, szybki wypis na własne życzenie i zaginięcie. Carl i Assad coraz bardziej martwią się o koleżankę. Nie wiedzą jeszcze, że jej zniknięcie łączy się ze sprawą, którą właśnie prowadzą. Nie każda sprawa niszczy bohaterów. Ta robi to krok po kroku. Jak zawsze podoba mi się wielowątkowość powieści. Sprawy, które początkowo nie mają ze sobą nic wspólnego, zaczynają powoli się zazębiać. Krok po kroku wychodzą na jaw nowe powiązania. Momentami wprowadza to lekki chaos. Były chwile, gdy musiałem się zatrzymać i poukładać wątki. Finalnie wszystko się zazębia i układa w spójną całość. I to działa. Akcja cały czas idzie do przodu i nie ma miejsca na nudę. Nawet spokojniejsze momenty wnoszą sporo do fabuły – to podczas nich poznajemy trudną historię Rose. Wątki obyczajowe świetnie uzupełniają sprawę kryminalną. Lubię całą serię o Departamencie Q – nie jest może wybitna, ale jest dobra i bardzo równa. Sprawna akcja, wciągająca sprawa kryminalna i świetni bohaterowie to coś, co zadowoli każdego fana kryminałów. Zwłaszcza tych skandynawskich. Dla mnie 7,5/10 — i liczę, że kolejny tom mocniej wejdzie w historię Assada.
Lap_za_ksiazke - awatar Lap_za_ksiazke
ocenił na79 dni temu
Zimny strach Mads Peder Nordbo
Zimny strach
Mads Peder Nordbo
Po bardzo długiej przerwie wróciłem do opowieści, która nie tylko kontynuuje historię znaną mi z „Dziewczyny bez skóry”, ale też znacząco ją pogłębia. Ponownie zatopiłem się w jeszcze mroczniejsze rejony Grenlandii – zarówno dosłownie, jak i psychologicznie. To thriller kryminalny, w którym zimno nie jest jedynie tłem, lecz siłą sprawczą: przenika ludzi, relacje i decyzje, stopniowo odbierając im człowieczeństwo. Akcja rozpoczyna się od tajemniczego zaginięcia przyrodniej siostry Matthew Cave’a, Arnaq, oraz jej znajomych. Młodzi ludzie przebywali w opuszczonej osadzie, z której… po prostu zniknęli. Nie ma ciał, nie ma świadków – jest tylko plama krwi i przerażająca pustka. Dla Matthew, dziennikarza śledczego, sprawa szybko przestaje być jedynie kolejnym tematem do artykułu. Śledztwo boleśnie splata się z jego prywatnym życiem i prowadzi wprost do postaci ojca – Toma – człowieka, który od 24 lat uchodził za zmarłego, oskarżonego niegdyś o brutalne morderstwo dwóch kolegów podczas tajnego wojskowego eksperymentu. Nordbo prowadzi fabułę dwutorowo. W teraźniejszości (rok 2014) Matthewowi towarzyszy Tupaarnaq – jedna z najbardziej intrygujących bohaterek serii. Twarda, dzika, naznaczona tatuażami Grenlandka przypomina drapieżnika: zawsze czujna, nieufna, gotowa do ataku. Pojawia się i znika bez ostrzeżenia, niemal nierozłącznie związana ze swoją strzelbą. Jej relacja z Matthewem jest pełna napięcia, wzajemnej fascynacji i braku zaufania, co tylko potęguje atmosferę niepokoju. Druga linia czasowa cofa nas do roku 1990 i amerykańskiej bazy wojskowej Thule na północy Grenlandii. To tutaj prowadzone są eksperymenty na ludziach – żołnierze otrzymują tajemnicze tabletki zwane tupilakiem, mające zwiększyć odporność organizmu na ekstremalne zimno. Jednym z uczestników jest Tom Cave. Początkowo wyniki wydają się obiecujące: mężczyźni znoszą mróz coraz lepiej. Cena okazuje się jednak potworna – agresja, paranoja, brutalne konflikty. Napięcie narasta aż do dnia, w którym dochodzi do tragedii. Tom zostaje oskarżony o podwójne morderstwo i zmuszony do ucieczki. Jego koszmar jednak się nie kończy – trafia w ręce Abelsena, psychopaty, który więzi go i zmusza do produkcji tupilaka w prowizorycznym, podziemnym laboratorium. Z biegiem stron wszystkie wątki zaczynają się zazębiać. Zaginięcie Arnaq okazuje się tylko jednym elementem znacznie większej układanki. Nordbo nie oszczędza czytelnika: opuszczone domy, podziemne tunele i zapomniane osady kryją makabryczne odkrycia – zmasakrowane ciała, zgwałcone kobiety, skatowanych mężczyzn, a nawet szczątki zamordowanych niemowląt. Świat przedstawiony w „Zimnym strachu” jest brudny, wypaczony i pozbawiony złudzeń. Nie ma tu bohaterów bez skazy – nawet ci, którzy próbują czynić dobro, mają krew na rękach. Na tym tle szczególnie wyraźnie rysuje się osobista walka Matthew Cave’a. Dziennikarz obsesyjnie próbuje zrozumieć historię ojca: jego zniknięcie, tajemnicze ponowne pojawienie się w Nuuk, nowy związek, narodziny córki i kolejną ucieczkę. Przed kim uciekał Tom? Co naprawdę wydarzyło się w Thule? Jaką rolę odgrywa tupilak? I czy seria samobójstw nastolatków w miejscowości Ittoqqortoormiit, którzy również mieli zażywać tajemnicze tabletki, jest echem dawnych wojskowych eksperymentów? Niełatwo poskładać tę historię w spójną całość — połączyć wszystkie wątki i odnaleźć się w gąszczu postaci. To powieść zdecydowanie niełatwa w odbiorze. Były chwile, w których musiałem bardziej skupić swoją uwagę, cierpliwości. Mnogość wątków i ciężar poruszanych tematów potrafią przytłaczać, a lektura momentami stała się wyzwaniem, które na pewno nie każdemu przypadnie do gustu. Dodatkowo finał nie oferuje prostych odpowiedzi - zamiast tego niepokoi, zaskakuje i pozostawia z pytaniami, które długo rezonują po zamknięciu książki, jasno sugerując, że to dopiero początek większej historii. To thriller brutalny i bezkompromisowy, gęsty od emocji, w którym grenlandzki chłód przenika każdą stronę, a strach okazuje się równie zabójczy jak mróz.
Adam - awatar Adam

Cytaty z książki Wisząca dziewczyna

Dodaj cytat z książki Wisząca dziewczyna

Video

Video