Wisząca dziewczyna

- 2019-05-15
- 2019-05-15
- 2015-04-01
- Joanna Cymbrykiewicz
W samym środku zasłużonej porannej drzemki w piwnicy komisariatu policji Carl Mørck, szef Departamentu Q, dostaje telefon od kolegi pracującego na wyspie Bornholm. Mørck nie jest zachwycony tym, że próbuje mu się wcisnąć nową sprawę, a kilka godzin później dowiaduje się czegoś, co sprawia, że także jego krnąbrna asystentka Rose wścieka się bardziej niż zazwyczaj.
Carl nie ma wyboru – pod jego wodzą Departament Q będzie musiał się zmierzyć z tragiczną, niemal nierozwiązywalną sprawą pewnej siedemnastolatki, którą znaleziono wiszącą na drzewie. Śledztwo zaprowadzi ich na daleki Bornholm, w sam środek kultu słońca. Carl, Assad, Rose i Gordon, nowy członek ekipy, będą próbowali udaremnić serię kolejnych morderstw oraz powstrzymać utalentowanego manipulatora, który nie pozwoli, by coś – lub ktoś – stanęło mu na drodze.
Kup Wisząca dziewczyna w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Wisząca dziewczyna
1404 użytkowników ma tytuł Wisząca dziewczyna na półkach głównych- Przeczytane 896
- 2019 32
- 2022 19
- Legimi 17
- Audiobooki 15
- 2020 15

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wisząca dziewczyna
Świetna i te zwroty, do samego końca.
Świetna i te zwroty, do samego końca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTylko jedno mnie nurtowało od połowy, dlaczego Wanda „musiała" pisać i prosić pozwolenie przyjazdu a Shirley, po prostu wsiadła, przyjechała i spotkała się z Atu.
Wyraziści bohaterowie są fundamentem dobrej serii.
„Wisząca dziewczyna” to kolejna część serii o Departamencie Q. Nie jest idealna, miejscami nierówna, ale finalnie wypada naprawdę nieźle.
Początek jest naprawdę mocny – policjant przechodzący na emeryturę nie może pogodzić się z nierozwiązaną sprawą. W akcie desperacji strzela sobie w głowę. Tym samym zmusza zespół Mørcka do ponownego otwarcia śledztwa.
Podoba mi się pomysł z ruchem religijnym — to nie jest typowa sekta. Bardziej przypomina wspólnotę opartą na idei miłości, pokoju i odrodzenia — przynajmniej na pierwszy rzut oka.
Najwięcej traci środek, gdzie tempo wyraźnie siada. Napięcie słabnie, a niektóre fragmenty sprawiają wrażenie przeciągniętych. To moment mocniejszego wejścia w wątki społeczne, co jest charakterystyczne dla skandynawskich kryminałów.
Zakończenie spełniło moje oczekiwania. Finał znów jest mocny i częściowo zaskakujący. Pewnych rzeczy można było się domyślić, ale są też ciekawe smaczki. Prawda nie jest taka oczywista, a zazdrość pokazuje swoje kolejne oblicze. Motyw znany, ale przeze mnie lubiany.
W życiu Carla też nie brakuje zmian — wraca temat jego postrzału, pojawia się zaskakujący spadek (taaaa, jasne…),a tajemnice Assada zaczynają powoli wychodzić na światło dzienne.
Ten duet wciąż działa. Dialogi i sytuacyjne gafy są świetne. A do tego dochodzi nieprzewidywalna Rose — i emocje mamy gwarantowane. Tajemnice, które skrywają Assad i Rose, dalej rozbudzają moją ciekawość.
„Wisząca dziewczyna” to solidny kryminał, który wygrywa bohaterami bardziej niż samą intrygą. I właśnie dlatego wciąż chcę wracać do tej serii. Ode mnie 7,5/10 – zaważył ten spokojniejszy środek.
Wyraziści bohaterowie są fundamentem dobrej serii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTelefon z Bornholmu uruchamia lawinę. Nierozwiązana sprawa sprzed lat zniszczyła karierę policjanta i doprowadziła do tragedii. Samobójstwo kolegi zmusza Carla Mørcka do przyjrzenia się tym wydarzeniom.
Po długiej przerwie wróciłem do kolejnej, wciąż nieprzeczytanej części cyklu Departament Q i od razu poczułem, dlaczego tak bardzo cenię skandynawskie kryminały Jussiego Adler-Olsena. To literatura, która nie tylko opowiada zagadkę zbrodni, ale też wnika w problemy społeczne, lęki i obsesje swoich czasów, pokazując je z chłodnej, policyjnej perspektywy. Ogromną przyjemnością jest również ponowne spotkanie z bohaterami, których już się zna – sprawdzenie, co u nich słychać i jak zmieniły ich kolejne lata wspólnej pracy.
To już siódmy rok, odkąd Carl Mørck i Assad tworzą duet w Departamencie Q. Ten drugi, początkowo sprowadzony do roli „od wszystkiego”, z czasem wyrósł na jedną z najważniejszych i najbardziej nieoczywistych postaci zespołu. Ich relacja, pełna ironii, drobnych złośliwości i specyficznego humoru, wciąż działa znakomicie.
Powieść otwiera scena z pozoru banalna: Carl, pogrążony w porannej drzemce w piwnicach komisariatu, odbiera telefon od dawnego kolegi, Christiana. Ten próbuje go namówić, by zainteresował się pewną sprawą. Jak to Carl – nie słucha zbyt uważnie. Kilka godzin później okazuje się, że Christian nie żyje. Oficjalnie – samobójstwo. Wkrótce potem policja znajduje ciało jego syna, Bjarke, leżącego w kałuży krwi, z podciętą tętnicą. Zostawił po sobie tylko krótką wiadomość: „Przepraszam tato”.
Te dramatyczne wydarzenia sprawiają, że Carl odkłada inne prowadzone śledztwo – dotyczące dziewczyny potrąconej przez samochód siedemnaście lat wcześniej. Sprawa od dawna figuruje jako wypadek, ale coś w niej wyraźnie nie pasuje. Zaintrygowany śmiercią kolegi i jego syna, Mørck zaczyna drążyć temat głębiej. Wraz z Assadem i Rose wyruszają na Bornholm, gdzie pracował Christian, by zrozumieć, co naprawdę się wydarzyło.
I właśnie tam fabuła zaczyna się gęsto splatać. Dawne potrącenie sprzed lat niepokojąco łączy się z bieżącymi wydarzeniami. Na wyspie unosi się atmosfera tajemnicy, podsycana popularnością ruchów poszukujących duchowego oświecenia. Pojawia się sekta kultu słońca, a wraz z nią kolejne zgony, którym śledczy próbują zapobiec. Adler-Olsen z premedytacją miesza tropy, igra z wyobraźnią czytelnika i wciąga go w duszny, niepokojący klimat Bornholmu.
Autor po raz kolejny udowadnia, jak pomysłowo potrafi budować swoich bohaterów i fabułę całego cyklu. Zespół Departamentu Q nie przestaje zaskakiwać – zarówno swoim wyczuciem, jak i czarnym humorem. Śledztwo prowadzone jest w typowo skandynawskim stylu: powoli, drobiazgowo, z naciskiem na psychikę postaci i ciężar przeszłych decyzji. To narracja niespieszna, ale od pierwszych stron wciągająca i hipnotyzująca.
Naprawdę znakomity kryminał z gęstą atmosferą, tajemnicą sprzed lat i emocjami, które nie wygasły mimo upływu czasu. To także opowieść o miłości – wypaczonej, obsesyjnej, niespełnionej, pielęgnowanej latami w ciszy i cieniu. Doskonała lektura na kilka wieczorów, która zostawia po sobie niepokój i długo nie pozwala o sobie zapomnieć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOlbrzymie rozczarowanie, brak akcji, napięcia i absurdalne sytuacje. Rozleniwiony, unikające wszelkiej aktywności szef Departamentu Q odbiera telefon od kolegi z wyspy Bornholm i prosi o pomoc w rozwikłaniu pewnej sprawy ciągnącej się od lat. Próbuje sprawę komuś wcisnąć, ale gdy okazuje się, że ten policjant popełnił samobójstwo, szefowie jednak nakazuję mu i jego ekipie jechać na wyspę i rozwiązać sprawę. Sprawa dotyczy pewnej siedemnastolatki, którą znaleziono martwą na drzewie, prawdopodobnie potrąconą przez jakiś pojazd. Powieść zaczyna się od absurdu, człowiek nie piłka i nie istnieje możliwość potrącenia tak człowieka, żeby znalazł się na drzewie. Podejmują śledztwo, ale kompletnie bez zapału, mnożą się wątki i postacie. Później przenosimy się i serwuje nam autor rozbudowany wątek wyznawców kultu słońca i jej uwodzicielskiego mesjasza. Ten wątek przynajmniej jest powiązany ze śledztwem. Natomiast zupełnie niepowiązany z akcją i też rozbudowany jest wątek szefa Departamentu Q i jego teściowej. Mnożą się też absurdy, jak dwoje doświadczonych detektywów zostają zaatakowani przez drobną kobietę w ciąży gumowym młotkiem. Obaj detektywi po tym ataku tracą przytomność na tak długo, że ta kobieta jest zdolna ich przeciągnąć do innego pomieszczenia i skrępować. Tych absurdów jest więcej i czułam się, jak idiotka, której wszystko można wmówić. Może gdyby wyrzucić wątek z Teściową, a resztę o połowę skrócić, nie byłby ten kryminał tak nudny.
Olbrzymie rozczarowanie, brak akcji, napięcia i absurdalne sytuacje. Rozleniwiony, unikające wszelkiej aktywności szef Departamentu Q odbiera telefon od kolegi z wyspy Bornholm i prosi o pomoc w rozwikłaniu pewnej sprawy ciągnącej się od lat. Próbuje sprawę komuś wcisnąć, ale gdy okazuje się, że ten policjant popełnił samobójstwo, szefowie jednak nakazuję mu i jego ekipie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to6 tom rozpoczyna się w 1997 roku i pewna dziewczyna(Alberte) , która została potrącona przez samochód umierając wspomina szczęśliwe chwile w życiu. Następnie przechodzimy do roku 2014 i do Carla dzwoni pewien starszy glina którego kiedyś spotkał i chcę by Departament Q przyjrzał się pewnej sprawie , ale Carl go spławia twierdząc , że mają dużo roboty. A kilka godzin później starszy policjant popełnia samobójstwo czując , że już nikt mu nie pomoże z tą sprawą. I Carl , Assad i Rose jadą w miejsce , gdzie pracował i postanawiają się przyjrzeć tej tajemniczej sprawie , która zaprzątała mu głowę , a chodzi właśnie o śmierć Alberte , która po tym jak ktoś Ją potrącił i uciekł wylądowała na drzewie , gdzie umarła i tylko glina , który się zabił wierzył , że to nie był wypadek… Co do 6 tomu to miałem problem z jego oceną. Początek był naprawdę kapitalny , a sam prolog rewelacja. Jednak po samobójstwie gliniarza odniosłem wrażenie , że wszystko zaczęło się robić chaotyczne i dopiero gdzieś tak od połowy ten chaos zniknął i historia znów mnie wciągnęła. I koniec końców zdecydowałem się na ocenę 8 , ale jednak troszkę naciąganą. Za to zakończenie świetne. Nie spodziewałem się takiego wyjaśnienia sprawy. I muszę też przyznać , że mimo tego że nie lubię Gordona to tu u mnie zaplusował , gdy stanął w obronie Departamentu Q i samego Carla
6 tom rozpoczyna się w 1997 roku i pewna dziewczyna(Alberte) , która została potrącona przez samochód umierając wspomina szczęśliwe chwile w życiu. Następnie przechodzimy do roku 2014 i do Carla dzwoni pewien starszy glina którego kiedyś spotkał i chcę by Departament Q przyjrzał się pewnej sprawie , ale Carl go spławia twierdząc , że mają dużo roboty. A kilka godzin później...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajmniej intrygująca historia z całej dotychczasowej serii. Od początku dosyć mocno nakreślony winny, do którego dążymy razem z innymi wydarzeniami. Niestety ta pozycja nie trzymała w napięciu, a samo zakończenie nie było zaskoczeniem. Dodatkowo tak jak przy poprzednich książkach nie miałam pewności czy się uda, czy na pewno cały departament Q wyjdzie z tego cało, tak tym razem było można odczuć jaki będzie dla nich finał.
Najmniej intrygująca historia z całej dotychczasowej serii. Od początku dosyć mocno nakreślony winny, do którego dążymy razem z innymi wydarzeniami. Niestety ta pozycja nie trzymała w napięciu, a samo zakończenie nie było zaskoczeniem. Dodatkowo tak jak przy poprzednich książkach nie miałam pewności czy się uda, czy na pewno cały departament Q wyjdzie z tego cało, tak tym...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietny kolejny kryminał autora. Tym razem Departament Q prowadzi śledztwo na Bornholmie i na Olandii. Para detektywów z Kopenhagi wpada jak zwykle w niezłe kłopoty, w które zamieszana jest grupa ludzi skupiona wokół kultu solarnego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem Adler-Olsen nie porwał mnie fabułą.
Książka wypada najsłabiej z całej serii.
Śledztwo rozwleczone, zagmatwane i nużące.
Nie przemówił do mnie temat sekty wyznawców kultu słońca i jej uwodzicielskiego mesjasza.
Zabrakło mi wartkiej akcji, napięcia i emocji. Nie zabrakło natomiast nieprawdopodobnych sytuacji, wręcz absurdalnych.
Przeszkadzała mi również mnogość wątków i postaci.
Nawet Morck, który dotąd cieszył się moją sympatią, jest tu nieciekawą postacią.
Książka dla cierpliwych i dla tych, którzy już zdążyli polubić tę serię.
Pierwsza wpadka Adler-Olsena? Mam nadzieję, że tylko ta jedna, bo zamierzam kontynuować serię.
Tym razem wyszło tak sobie – tylko na 5 gwiazdek.
Tym razem Adler-Olsen nie porwał mnie fabułą.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka wypada najsłabiej z całej serii.
Śledztwo rozwleczone, zagmatwane i nużące.
Przeszkadzała mi również mnogość...
Jak widać moja miłość do Departamentu Q trwa w najlepsze i zaprowadziła mnie prosto w objęcia tomu szóstego.
Z czym przyjdzie się zmierzyć w kolejnej starej sprawie? Jakie trupy wypadną z szafy?
Ten tom pokazuje, że nawet cynik Carl ma w sobie ciepło. Możemy zobaczyć, że gdzieś tam w środku bije w nim serce pełne uczuć i dobrych emocji. Jednak czy to jest w stanie uciszyć jego sarkastyczne myślenie? Oczywiście, że nie, wtedy przecież przestałby być Carlem.
Już szósty raz zamknęłam książkę z myślą jakie to było dobre, jak ja ich lubie. Autor stworzył bohaterów, którzy przyciągają do siebie, intrygują i zaskakują. Do tego zawsze dostajemy ciekawą zagadkę kryminalną. Dla mnie to zachwycająca kombinacja.
Natomiast Carl, Rose i Assad oraz od pewnego czasu już w pełnym wymiarze Gordon to spełnienie moich marzeń, jeśli chodzi o bohaterów książkowych. Każde z nich jest tak wyjątkową osobą, do tego tak się nawzajem różnią i tak idealnie uzupełniają.
To, że #wartoczytać to jedno, ale #wartojakpieron poznać tych bohaterów, ich sposób komunikowania się, myślenia i działania. Zapraszam Was do tej znajomości.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTelefon od kolegi pracującego na wyspie Bornholm nie podziałał na Carla zachęcająco. Jednak wydarzenie jakie miało miejsce później i gwałtowna reakcja Rose wręcz zmuszają go do działania.
Książka jest trochę męcząca i się dłuży.
Wątek kryminalny, hmm. Wiele rzeczy składa się jakoś idealnie, każdy jeden ślad się łączy, wszystko trochę za bardzo pasuje.
W wielu miejscach brakuje mi logiki i sensu.
Pomysł ciekawy, ale moim zdaniem wyszło tak sobie.
Książka jest trochę męcząca i się dłuży.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię głównych bohaterów i sposób w jaki ze sobą rozmawiają, ale w tej części było już za dużo (albo po prostu za długo) powracających wątków, które jednocześnie nie zostały w żaden sposób posunięte do przodu (tajemnica Assada, teściowa Carla, oryginalna sprawa, osobowości Rose). Bez tego, byłoby zdecydowanie lepiej.
Wątek...