Harry Potter i Czara Ognia

- 2001-09-29
- 2001-09-29
- Andrzej Polkowski
- Ekranizacje:
- Harry Potter i Czara Ognia (2005)
W tym roku w Szkole Magii i Czarodziejstwa Hogwart rozegra się Turniej Trójmagiczny, na który przybędą uczniowie z Bułgarii i Francjii. Zgodnie z prastarymi regułami w turnieju uczestniczyć ma trzech uczniów - reprezentantów każdej ze szkół, wybranych przez Czarę Ognia. Dziwnym zbiegiem okoliczności wybranych zostaje czterech. Co z tego wynika dla Harry'ego, jego przyjaciół i całego świata czarodziejów, dowiecie się z lektury 768 stron czwartego tomu „Harry'ego Pottera”.
Kup Harry Potter i Czara Ognia w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Harry Potter i Czara Ognia
Czytając poprzednie tomy oczywiste było, że sięgnę po kontynuację. Tak też się stało. Niektórzy jednak twierdzą, że ta powieść ma jedno konkretne grono odbiorców: - Co czytasz? - spytała mnie znajoma Pokazuje jej okładkę książki. - A czy to nie jest dla dzieci? NIE!! Harry Potter to nie jest książka dla dzieci! To jest książka absolutnie dla każdego, a jeśli ktoś lubi fantastykę to będzie wniebowzięty. Na czym polega fenomen Rowling, że jej książki tak niesamowicie wciągają? Że są tak logiczne, przemyślane, interesujące a jednocześnie ciekawe? To chyba wrodzony talent do wymyślania niesamowitych historii! Im Harry jest starszy tym bardziej jego przygody stają się niebezpieczne. Jest mnóstwo intryg czy zagadek,które jak najbardziej działają na korzyść książki. Były momenty grozy, ale i takie, w których się śmiałam. Zwłaszcza z bliźniaków i dowcipów jakie wymyślali. Każda postać jest inna, każdą da się polubić, nawet Malfoya, jednakże bezapelacyjnie do moich ulubionych należy główny bohater :). Co jeszcze sprawiło, że ta książka tak bardzo zyskała w moich oczach? To właśnie tu po raz pierwszy Harry zaczyna interesować się dziewczynami:)) dojrzewa, zaczyna zauważać rzeczy, które były dla niego przedtem nieistotne. Sam motyw turnieju - rewelacja! Uwielbiam ten klimat. Czary, jednorożce, zakazany las. Niech nikt się nie zraża formatem. Powieść ma ok 700 stron, z łatwością i przyjemnością pochłonęłam ją w jakieś 3 dni (z niewielkimi przerwami) i gdy już zbliżałam się ku końcowi odczuwałam pewnego rodzaju smutek. Ale przecież książki mają to do siebie. Że zawsze można do nich wrócić!!:)
Oceny książki Harry Potter i Czara Ognia
106927 użytkowników ma tytuł Harry Potter i Czara Ognia na półkach głównych- Przeczytane 100 784
- Chcę przeczytać 5 496
- Posiadam 23 284
- Ulubione 9 186
- Fantastyka 1 155
- Fantasy 674
- Harry Potter 481
- 2018 194

OPINIE i DYSKUSJE o książce Harry Potter i Czara Ognia
Czara Ognia to tom który od pierwszych stron daje znać że wszystko się zmieniło. Jest znacznie cięższy od poprzednich i po raz pierwszy naprawdę czuć że w świecie dzieją się złe rzeczy. Już w pierwszym rozdziale obserwujemy scenę morderstwa, a słyszymy o kolejnym. Tom zaczyna się z mocnego C, a kolejne rozdziały tylko podnoszą stawkę.
Dumbledore jawi się tu jako jeden z nielicznych którzy naprawdę rozumieją zbliżające się zagrożenie. Ściąga z emerytury swojego dawnego przyjaciela Alastora Moody'ego – i ta postać jak w soczewce pokazuje jak bardzo zmieniło się podejście do wyboru nauczycieli. O ile wcześniej Harry'ego uczyli Quirrell czy zadowolony z siebie Lockhart, tak Moody już samym wyglądem i sposobem bycia pokazuje że jest ulepiony z zupełnie innej gliny.
Rowling zasługuje też na pochwałę za bohaterów. Harry i Ron mają już 14 lat i to naprawdę czuć. Rodzą się pierwsze poważniejsze uczucia, hormony szaleją, relacja między chłopcami staje się bardziej burzliwa. To jeden z momentów gdzie seria najbardziej zbliża się do prawdziwego dorastania.
Ale największą siłą tego tomu nie są wielkie sceny akcji – i to jest właśnie to co go wyróżnia. Gdybym miał wskazać swój ulubiony rozdział, nie wybrałbym tego który fani najczęściej cytują. Wybrałbym "Drogi się rozchodzą" – nie mogę powiedzieć co się w nim dzieje, ale pewna rozmowa między dwiema postaciami spokojnie i bez fanfar ustawia konflikt całego kolejnego tomu. Rowling potrafi budować ciężar nie tylko przez wielkie momenty, ale właśnie przez takie ciche sceny które zmieniają wszystko.
Przy tym Czara Ognia to też tom który najłatwiej zaatakować. Główny plot twist jest dość mało realistyczny jeżeli weźmiemy pod uwagę jak Rowling przez całą serię buduje inteligencję i przenikliwość pewnej kluczowej postaci. Można też łatwo podważyć sytuację zagrażającą życiu Harry'ego – jest on zobligowany do udziału w czymś niebezpiecznym na podstawie magicznego kontraktu, pojęcia które nigdy nie zostało nam wyjaśnione. Szczerze myślę że gdyby jego udział ograniczył się do siedzenia na ławce, kontrakt również zostałby wypełniony.
Czara Ognia to moment w którym seria definitywnie przestaje być bajką. Jej największą siłą nie są wielkie sceny akcji – tylko ciche momenty które zmieniają wszystko.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDumbledore jawi się tu jako jeden z...
Już wiem dlaczego film na podstawie tej książki jest najniżej oceniany ze wszystkich części - ma z książką mało wspólnego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Harry Potter i Czara Ognia” to moja ulubiona część, chociaż Cedrika żal do dziś. Turniej Trójmagiczny trzyma w napięciu i daje dreszczyk emocji. Autorka w mistrzowski sposób łączy przyjaźń, ryzyko i magię – czyta się jednym tchem! Nawet jak się to czyni n-ty raz.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO ile sam film nie jest jakiś wyjątkowo ciekawy i znajduje się w dolnej części mojego rankingu filmów o Harrym Potterze, tak w przypadku książki mam całkowicie inne odczucia - przede wszystkim znajduje się w niej zdecydowanie więcej ważnych szczegółów dla fabuły, zwłaszcza w ostatnich trzech rozdziałach. Źle uczyniono pomijając je w wersji filmowej - zaburza to obraz wszystkiego, co się dzieje w następnej części, jeżeli odbiorca polega wyłącznie na filmach.
O ile sam film nie jest jakiś wyjątkowo ciekawy i znajduje się w dolnej części mojego rankingu filmów o Harrym Potterze, tak w przypadku książki mam całkowicie inne odczucia - przede wszystkim znajduje się w niej zdecydowanie więcej ważnych szczegółów dla fabuły, zwłaszcza w ostatnich trzech rozdziałach. Źle uczyniono pomijając je w wersji filmowej - zaburza to obraz...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMocna, przełomowa część serii o wyraźnie mroczniejszym tonie. Dynamiczna fabuła, rosnące napięcie i jeden z najbardziej szokujących momentów całej historii, który na długo zostaje w pamięci…
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla mnie to najmniej ulubiona książka. Zamiast tego całego "turnieju trójmagicznego" moim zdaniem fajniejsze byłyby i tak zawody quidditcha. Ale to i tak bardzo dobra książka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzwarty tom, turniej, no nie, przekombinowane, znowu coś co w ogóle nie powinno mieć miejsca w szkole. A z racji tego, że to się zaczyna robić w tym momencie, od tego tomu seria dla młodzieży i dorosłych to takie rzeczy strasznie parzą....
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTeż mam problem z tym, że lektor zmienia sposób wymowy nazw imion etc, między tomami, jest to irytujące.
Dla mnie najgorsza część z całej serii.
Dla mnie najgorsza część z całej serii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Jesteśmy tak silni, jak bardzo jesteśmy zjednoczeni, i tak słabi, jak bardzo jesteśmy podzieleni.”
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWróciłam do tej serii z dzieciństwa i myślę, że dopiero ta część staje się interesująca dla dorosłego czytelnika. Dzieją się rzeczy trudne, niespodziewane, a fabuła faktycznie jest trudna do przewidzenia. Przy czytaniu ostatnich 100 stron nieraz zakrywałam usta dłonią w zaskoczeniu czy wręcz strachu.