Okładka książki The Picture of Dorian Gray. Portret Doriana Graya w wersji do nauki angielskiego autora Marta Fihel, Dariusz Jemielniak, Grzegorz Komerski, Maciej Polak, Oscar Wilde, 9788375618419
Oscar WildeDariusz Jemielniak Wydawnictwo: Poltext popularnonaukowa
popularnonaukowa
2018-06-17
2018-06-17

Kup The Picture of Dorian Gray. Portret Doriana Graya w wersji do nauki angielskiego w ulubionej księgarnii

Oceny książki The Picture of Dorian Gray. Portret Doriana Graya w wersji do nauki angielskiego

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Picture of Dorian Gray. Portret Doriana Graya w wersji do nauki angielskiego

"Portret Doriana Graya" Oscara Wilde'a, po głębszym zastanowieniu, zasługuje na solidne 7/10. Choć na pierwszy rzut oka fabuła może wydawać się prosta – młody Dorian sprzedaje swoją duszę za wieczną młodość – im dłużej o niej myślę, tym więcej odkrywam warstw i pytań dotyczących moralności, zepsucia i pogoni za przyjemnością.

Piękna powieść z wartościowym przekazem, ponadczasowa, uwielbiam takie!

Piękna powieść z wartościowym przekazem, ponadczasowa, uwielbiam takie!

"Ludzie znają dziś cenę wszystkiego, nie znając wartości niczego."

"Portret Doriana Graya" pierwszy raz przeczytałem kilka lat temu. Od tego momentu treść tej książki jest zawsze ze mną. Wspaniała powieść poruszająca wiele aspektów życia, jak i najciemniejsze rejony ludzkiej psychiki.

Ubóstwiam tłumaczenie Pani Marii Feldmanowej, która mimo cenzury przekazała znaczenie słów w sposób tak poetycki i piękny, że zdania wypowiedziane przez bohaterów zachowują charakter pierwowzoru.

Tłumaczenie Pana Jerzego Łozińskiego, - które jest pierwszym nieocenzurowanym tłumaczeniem na język polski - w dialogach wprost pokazuje uczucia bohaterów.

Jednak najbardziej cierpi wersja angielska, która przeszła cenzurę. W porównaniu z polskimi tłumaczeniami, dialogi, które mają tyle uczuć, są pozbawione przez cenzorów duszy i głębi.

W angielskiej ocenzurowanej wersji mamy słowo "ekspresja", u Feldmanowej "artystyczne ubóstwienie", natomiast w polskiej wersji bez cenzury w przekładzie Łozińskiego otrzymujemy jednoznacznie słowo "romans"

W przyszłości koniecznie sięgnę po nieocenzurowaną, angielską wersję.

"Ludzie znają dziś cenę wszystkiego, nie znając wartości niczego."

94 użytkowników ma tytuł The Picture of Dorian Gray. Portret Doriana Graya w wersji do nauki angielskiego na półkach głównych
23 użytkowników ma tytuł The Picture of Dorian Gray. Portret Doriana Graya w wersji do nauki angielskiego na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki The Picture of Dorian Gray. Portret Doriana Graya w wersji do nauki angielskiego

Okładka książki Szczęśliwy Książę Oscar Wilde, Harry Woodgate
Szczęśliwy Książę Oscar Wilde, Harry Woodgate
Okładka książki Boo! Groza na Halloween Joseph Conrad, Fiodor Dostojewski, Jerome K. Jerome, Rudyard Kipling, Edgar Allan Poe, Aleksander Puszkin, Bram Stoker, Herbert George Wells, Oscar Wilde

Cytaty z książki The Picture of Dorian Gray. Portret Doriana Graya w wersji do nauki angielskiego

Ciekawostki historyczne