Ciasto ze szczyptą nadziei

Okładka książki Ciasto ze szczyptą nadziei autora Sarah Moore Fitzgerald, 9788380739628
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Ciasto ze szczyptą nadziei
Sarah Moore Fitzgerald Wydawnictwo: Zielona Sowa literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
The Apple Tart of Hope
2018-10-31
2018-10-31
Anna Piasecka-Byra

Kup Ciasto ze szczyptą nadziei w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Ciasto ze szczyptą nadzieii

Magia dobroci w zderzeniu z destrukcją kłamstw

309 0 108

Oceny książki Ciasto ze szczyptą nadziei

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ciasto ze szczyptą nadziei

Są ludzie, który wierzą w dobroć i magię, taką codzienną. Taką, którą sami tworzymy rozsiewając wokół siebie dobre słowo, dostrzegając innych ludzi i ich problemy. Taki jest właśnie główny bohater - Oscar Dunleav. Chłopak, który z dobroci serca potrafi upiec ciasto jabłkowe tylko po to, by wywołać uśmiech na czyjejś twarzy. Pewnego dnia chłopiec znika. Właściwie chodzą słuchy, że utonął.
Poznajemy Oskara w momencie, gdy pociesza swoją przyjaciółkę Meg. Dziewczyna przeżywa wyprowadzkę na pół roku na drugi koniec świata. Chłopak sam ma niełatwą sytuację - wychowuje go tata, który po śmierci żony nadal jest załamany; brat jest niepełnosprawny, a teraz jego przyjaciółka wyjeżdża. Jednak jest pełen optymizmu, że nowa sytuacja przyniesie coś dobrego. Pustkę po Meg powoli zapełnia nowa sąsiadka Paloma - dziewczyna, która niestety wplata w tą piękną historię nici kłamstwa, intryg i poczucie bycia gorszym. Wszystko wokół Oskara się zmienia. Psują się jego relacje z Meg. On sam traci swój optymizm, ogarnia go żal, smutek i pustka. Gdy znika, wszyscy wierzą w jego śmierć. Tylko Meg ma wątpliwości i zaczyna poszukiwania...
Czy go odnajdzie? Czy Oskar popełnił samobójstwo? Czy dobroć innych ludzi pomoże Meg? Czy zwykła rozmowa może zdziałać cuda, podobnie jak ciasto...?

Ciepła i pełna emocji opowieść o przyjaźni. Porusza poważne tematy - od przyjaźni, bezdomności po zachowania dzieci i młodzieży wobec siebie. Książka, podobnie jak główny bohater, jest pełna nadziei i miłości do świata, mimo chwilowych zwątpień.

Zawsze pozostaje przynajmniej okruch...

Oscar Dunleavy słynął z najlepszych na świecie tart jabłkowych.
Pewnego dnia chłopiec znika w tajemniczych okolicznościach. Wszyscy uważają, że nie ma już nadziei. Tylko jego młodszy brat Stevi i przyjaciółka Meg wierzą, że Oscar żyje. Rozpoczynają własne śledztwo, aby ustalić, co stało się z młodym mistrzem wypieków.

Książka jest przepełniona zapachem tarty jabłkowej - autentycznie!🧡

Niezwykle ciepła, uczuciowa, wzruszająca i... zaskakująca. Uważam, że nie ma tutaj kategorii wiekowej. I starsi i młodsi powinni ją przeczytać.

Napełnia nadzieją, cieszy serce pięknem przyjaźni I dodaję wiary w dobrych ludzi 🧡

W niektórych momentach porusza ciężkie tematy, ale ostatecznie pozostawia po sobie bardzo pozytywne emocje 🧡

Zawsze pozostaje przynajmniej okruch...

Oscar Dunleavy słynął z najlepszych na świecie tart jabłkowych.

Książka jest...

Fajna książka. Szybko się czyta. Polecam

Fajna książka. Szybko się czyta. Polecam

266 użytkowników ma tytuł Ciasto ze szczyptą nadziei na półkach głównych
65 użytkowników ma tytuł Ciasto ze szczyptą nadziei na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Ciasto ze szczyptą nadziei