Wiatraki

Okładka książki Wiatraki autora Krzysztof A. Zajas, 9788365973771
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Wiatraki
Krzysztof A. Zajas Wydawnictwo: Marginesy Cykl: Trylogia pomorska (tom 1) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Trylogia pomorska (tom 1)
2018-09-19
2018-09-19

Kup Wiatraki w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Wiatrakii

Krwawe Pomorze

666 428 114

Oceny książki Wiatraki

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wiatraki

Zajasa lubię, kryminał, jak kryminał, jest dosyć brawurowo, morderstwa na wiatrakach, brudy w policyjnych strukturach i para ciekawych bohaterów - niezbyt sympatyczny, ale niezwyciężony Krzycki i uroczy, nieco porywczy i jeszcze bardziej niezwyciężony Bałyś. Ale tym co wyróżnia te kryminały jest styl, Zajas jest profesorem, literaturoznawcą, pisze wiec ładnie, daje literackie smaczki, humor słowny, a jak skwareczki w barszcz wrzuca stwierdzenia w rodzaju 'woda tym się różni od wódki co wygoda od wygódki' :) A, że kryminał to dla mnie gatunek czysto rozrywkowy, wiec wszystko mi się spina ;)

Przeczytane, ale bez szału. Dam szansę autorowi i przesłucham drugi tom.

Przeczytane, ale bez szału. Dam szansę autorowi i przesłucham drugi tom.

„Śmierć nie jest absurdem, tylko generatorem absurdu.”

Późno odkryłam twórczość autora, ale z każdą książką (trylogia grobiańska: "Ludzie w nienawiści", "Mroczny krąg", "Z otchłani") przekonuję się, że bardzo mi się podoba, sprawia radość i przynosi satysfakcję czytelniczą. Styl narracji przekonujący, wysoko oceniany, na równi z frapującym pomysłem na fabułę. „Wiatraki” to kryminał mocno spleciony z sensacją, atrakcyjnym wzorem intrygi, krwawymi sznurkami incydentów i supłami ludzkich losów. Morderstwa oddane z plastyczną i osobliwą inscenizacją. Źródła skomplikowanych węzłów relacji ocierają się o przeszłość i manipulują teraźniejszością. Dynamiczny rytm scenariusza zdarzeń, intensyfikujące się napięcie, zdradliwe sekrety i zaskakujące obroty spraw, zdecydowanie na plus.

Czytam z ogromnym zainteresowaniem i przyjemnością, połykam wyobraźnią kolejne strony. Im głębiej wchodzę w powieść, tym bardziej odczuwam moc i siłę uderzenia ludzkich emocji, nadziei, skaz, zdrad i wyrzutów sumienia. Postaci pozornie zwykłe, ale w zwyczajności kryje się nienawiść targana porywistymi wiatrami, oślepienie błyskiem nieuświadomionych uczuć, miłość próbująca przebić się na szczyt zrozumienia, zabójstwa wpadające w burzę podstępności i bezwzględności. Pomorska farma wiatraków niejedno widziała, ale seria nieszczęśliwych wypadków wymyka się wszelkiemu wyobrażeniu. Zbrodnie, okoliczności i miejscowych cechuje specyficzność. Lucek Bałyś, wysłannik na wygłoszenie referatu w słupskiej szkole policyjnej, mistrz sztuk walki, wpada w kołowrót tańca łopat brawury i zaślepienia. Wiruje starając się coś udowodnić. Podkomisarz wiąga innych w swoiste szaleństwo i wystawia na niebezpieczeństwo. Stąpa po fundamencie zakłamania i korupcji. Nie zdaje sobie sprawy, o co naprawdę toczy się gra, jaki przyjmie obrót.
bookendorfina.pl

„Śmierć nie jest absurdem, tylko generatorem absurdu.”

949 użytkowników ma tytuł Wiatraki na półkach głównych
124 użytkowników ma tytuł Wiatraki na półkach dodatkowych

Krzysztof A. Zajas
Krzysztof A. Zajas
Krzysztof Aleksander Zajas - Literaturoznawca, kulturoznawca, tłumacz, profesor polonistyki na Uniwersytecie Jagiellońskim. Autor znakomitej kryminalnej „trylogii grobiańskiej”: Ludzie w nienawiści (2014),Mroczny krąg (2015) oraz Z otchłani (2016),a także doskonale przyjętej powieści Oszpicyn (Marginesy 2017),nominowanej do Nagrody Wielkiego Kalibru. Pierwszy tom „trylogii pomorskiej”, Wiatraki, ukazał się nakładem Marginesów w 2018 roku i zdobył tytuł Krakowskiej Książki Miesiąca. Jego ulubionym pisarzem jest Stephen King i podobnie jak jego mistrzowi przyświeca mu zasada: książka ma być do czytania. Jest pomysłodawcą Alei Pisarzy przy Galerii Książki w Oświęcimiu i przewodniczącym Kapituły tej nagrody. Od 2017 r. pełni funkcję przewodniczącego Małopolskiego Komitetu Olimpiady Literatury i Języka Polskiego. W latach 2002–2012 był krakowskim koordynatorem Programu Stypendialnego im. Lane’a Kirklanda, działającego przy Polsko-Amerykańskiej Komisji Fulbrighta oraz Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności. Od stycznia 2021 do grudnia 2022 r. był redaktorem naczelnym kwartalnika „Czas Literatury”

Cytaty z książki Wiatraki