Jestem już normalna?

Okładka książki Jestem już normalna? autora Holly Bourne, 9788380739055
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Jestem już normalna?
Holly Bourne Wydawnictwo: Zielona Sowa Cykl: Klub Starych Panien (tom 1) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Klub Starych Panien (tom 1)
Am I Normal Yet?
2018-09-05
2018-09-05
2015-08-01
Marta Faber

Kup Jestem już normalna? w ulubionej księgarnii

Oceny książki Jestem już normalna?

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jestem już normalna?

Mam ambiwalentne odczucia. Z jednej strony nic specjalnego, a z drugiej strony super książka.
Dziewczyna z zaburzeniami. Książka depresyjna, bo nie da się pomóc takiej osobie. Żal mi było rodziców, bo ewidentnie ich ta sytuacja przerosła i ja rozumiałem ich ból, niemoc, próby matki by młodsza siostra nie przyjęła narracji siostry, obawę, że zarazi się tym spaczonym myśleniem. Nie podobał mi się wątek feministyczny, choć w pewnym stopniu poruszane problemy były zaskakująco celne.
Główna bohaterka była nastawiona bardzo pesymistycznie do znajomych, ale to chyba oddawało realizm, bo jak sama wspominała była dziwadłem. Rozbawiła mnie jedna sytuacja w której myje jednocześnie kilka razy ręce, a później suszy je suszarką, zamiast wytrzeć mokre ręce papierem. Tyle wiedziała o bakteriach, a nikt jej nie wytłumaczył, że na suszarce gromadzi się właśnie od groma bakterii, przez co jej mycie rąk poszło na marne. Smutna historia, przykre, że istnieją tacy ludzie, którzy zamiast czerpać frajdę z życia zafiksowują się i podporządkowują swoje życie jakimś błędnym kodom we własnej głowie. Na plus, że się dobrze kończy.

Książka naprawdę ciekawa i interesująca najpierw miałam ocenić ją bardzo dobrze ale jednak gdy się wczytałam okazało się że bohaterka ma 16 lat, chodzi do collegu (co się wyklucza) oraz jako niepełnoletnia chodzi na imprezy na których alkohol leje się prawie strumieniami.

'Jestem już normalna?' Zdecydowanie nie, skoro sięgnęłam po tę książkę. Co ja sobie w ogóle myślałam? Sama nazwa serii 'Klub starych panien' powinna mnie już ostrzec 'Asia nie! Nie czytaj tego! Nie kupuj!' Ale kupiłam... Żeby było zabawniej - CAŁĄ serie od razu.......🥹🥹🥹🥹🥹

Dlaczego się na nią skusiłam? Z powodu innej książki tej autorki 'Miejsca, w których płakałam', która była wprost cudowna! Mocne 10/10 i ta historia zostanie ze mną na zawsze❤️ Nic więc dziwnego, że kupiłam hurtem inne książki Holly Bourne, mając nadzieję na coś równie dobrego. Cóż to był za błąd!

Evie, która cierpi na OCD, zaburzenia obsesyjno-kompulsyjne, pragnie jedynie żyć normalnie i by nikt nie dowiedział się o jej problemach. No i oczywiście chciałaby mieć chłopaka, jednocześnie promując feminizm razem ze swoimi przyjaciółkami Amber i Lottie. To tak mniej wiecej cała fabuła w skrócie.

Nie będę ściemniać i powiem wprost. Ta książka była b e z n a d z i e j n a. Czytając marzyłam tylko, by dojść już do ostatniej strony i skończyć tę historię. Zbyt nastolatkowe. Zbyt płytkie jak dla mnie. Na uwagę zasługuje jedynie wątek OSD. Ale to za mało by dać tej książce jakieś wysokie noty.

Jedyne emocje jakie czułam podczas czytania to wewnetrzny ból serca i nieustajacy żal. Żal, ze wydałam hajs na cała serię. Że zaufałam autorce. Skoro 1 książka była genialna, to reszta też taka musi być. Jak widać nie musi. Historia sama w sobie nie wywołała u mnie żadnych odczuć.

Ale znajduje też w całym tym doświadczeniu jedną pozytywną rzecz. Lekcja na przyszłość. NIGDY NIE KUPUJ CAŁEJ SERII OD RAZU.

😒

1178 użytkowników ma tytuł Jestem już normalna? na półkach głównych
186 użytkowników ma tytuł Jestem już normalna? na półkach dodatkowych

Holly Bourne
Holly Bourne
Pisarka i dziennikarka. Jej feministyczna edukacja zaczęła się od przeczytania „Jak być kobietą” Caitlin Moran, a rozwijała się podczas pracy w organizacji charytatywnej udzielającej porad młodym ludziom oraz na podstawie jej własnych doświadczeń z codzienną dyskryminacją ze względu na płeć, które doprowadziły Holly do napisania uznanej przez krytyków książki „Jestem już normalna?”. Wzięła udział w panelu #FeminisminYA, odbywającym się w Wielkiej Brytanii i Irlandii. Pisarka należy do społeczności World Book Night. Była nominowana do YA Book Prize.

Cytaty z książki Jestem już normalna?