I szczęśliwego Nowego Roku?

Okładka książki I szczęśliwego Nowego Roku? autorstwa Holly Bourne
Okładka książki I szczęśliwego Nowego Roku? autorstwa Holly Bourne
Holly Bourne Wydawnictwo: Zielona Sowa Cykl: Klub Starych Panien (tom 4) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Klub Starych Panien (tom 4)
2020-11-25
2020-11-25
Ernest Kacperski
Ta sama ławka. Ten sam widok. Te same dziewczyny. Ale równocześnie zupełnie inne…
Evie, Amber i Lottie spędzają razem niezapomnianego sylwestra.
10… 9… 8…
Pierwszy raz odkąd skończyły college dziewczyny są wreszcie razem. Czas, by się dobrze bawić, poflirtować, poobściskiwać i wypić szoty.
7… 6… 5…
(a nie na łzy, histerie i straszne sekrety).
4… 3… 2… 1
Ponieważ wszystko jest super! – Klub Starych Panien na zawsze!
Czyżby?

Kup I szczęśliwego Nowego Roku? w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki I szczęśliwego Nowego Roku?

OPINIE i DYSKUSJE o książce I szczęśliwego Nowego Roku?

Nie czytałam poprzednich części, wiec z mojej perspektywy w książce niewiele się wydarzyło, jednak przyjemnie i szybko się czytało

Jest to ostatni tom i jest króciutki i są tam wszystkie trzy perspektywy poprzednich bohaterek z wcześniejszych książek i dalsza część ich historii. Historia jest utrzymana w takim samym tonie i klimacie jak poprzednie książki. Była lekka, fajna i przyjemna w czytaniu.

Ciekawy zabieg kończący ten 3-tomowy cykl. Swoją przygodę z Klubem Starych Panien rozpoczęłam od historii Amber, a więc części drugiej serii. W zasadzie część pierwszą przeczytałam jako ostatnią z trzech, ale nie zakłóciło mi to odbioru. To była niesamowita przygoda, cykl towarzyszył mi od roku 2020, kiedy to sięgnęłam po "Jak trudno jest kochać?". Żałuję, że muszę pożegnać się już z bohaterkami, z tym, jak bardzo mi imponowały, jak myślałam, że jestem feministką i sporo wiem o feminizmie, a dzięki tej serii zapoznałam się z jeszcze szerszą literaturą i mogłam bardziej poszerzyć swoją w zasadzie, jak się okazało, znikomą wiedzę. Dziękuję za możliwość poznania tych dziewczyn! Chciałabym móc się z nimi zaprzyjaźnić :)

167 użytkowników ma tytuł I szczęśliwego Nowego Roku? na półkach głównych
31 użytkowników ma tytuł I szczęśliwego Nowego Roku? na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki I szczęśliwego Nowego Roku?

Holly Bourne
Holly Bourne
Pisarka i dziennikarka. Jej feministyczna edukacja zaczęła się od przeczytania „Jak być kobietą” Caitlin Moran, a rozwijała się podczas pracy w organizacji charytatywnej udzielającej porad młodym ludziom oraz na podstawie jej własnych doświadczeń z codzienną dyskryminacją ze względu na płeć, które doprowadziły Holly do napisania uznanej przez krytyków książki „Jestem już normalna?”. Wzięła udział w panelu #FeminisminYA, odbywającym się w Wielkiej Brytanii i Irlandii. Pisarka należy do społeczności World Book Night. Była nominowana do YA Book Prize.

Pocałunki w Londynie Catherine Rider
Pocałunki w Londynie
Catherine Rider
Mam do Was pytanie. Czy czytacie powieści, których akcja dzieje się w okresie przedświątecznym w innych miesiącach niż grudzień czy styczeń? Kto w ogóle stwierdził, że powieści zimowe można czytać tylko zimą. 😅 Na przekór wszystkim w maju przeczytałam "Pocałunki w Londynie", lekką i ciekawą historię, która przedstawia rozświetlony bożonarodzeniowymi lampkami Londyn. Jednak on jest tylko tłem dla relacji głównych bohaterów. Cassie i Jason poznają się przypadkiem na musicalu "Nędznicy". Ona, Brytyjka z krwi i kości, właśnie została wyrzucona ze studiów i rozstała się z chłopakiem. Ostatnią rzeczą, na jaką ma ochotę, jest powrót do domu, przyznanie się rodzicom i wysłuchiwanie matki, która przewidziała sytuację. On, Jason, Amerykanin, który przyleciał do Londynu na przesłuchanie. Łączy ich miłość do sztuki, teatru i aktorstwa. Jason marzy o karierze aktorskiej, natomiast Cassie, no cóż... Tego musicie się dowiedzieć sami, poznając bliżej naszych niezwykle ciekawych i barwnych bohaterów. Cassie nie chce wracać do domu, więc chętnie zostaje przewodnikiem Jasona, który po niezbyt udanym przesłuchaniu również woli zostać jeszcze w Londynie. Tak zaczyna się ich przygoda chodzenia od spektaklu do spektaklu i poznawanie siebie nawzajem oraz odkrywania tajemnic. Idealna powieść dla fanów sztuk teatralnych, aktorstwa i wrażliwych na sztukę i piękno. Dodatkowo razem z bohaterami odkrywamy zakątki miasta moich marzeń, Londynu. Lekka powieść, którą szybko się czyta. Idealny romans dla młodzieży oraz starszych czytelników, którzy nie potrzebują fajerwerek między bohaterami, a chcą zagłębić się w opowieść o zagubionych, młodych ludziach, poszukujących swojego celu w życiu.
Nora_2298 - awatar Nora_2298
Na ostrym ogniu Elizabeth Acevedo
Na ostrym ogniu
Elizabeth Acevedo
"Na ostrym ogniu" to książka, która w pierwszej kolejności zachwyciła mnie okładką. Kiedy ją zobaczyłam wiedziałam, że to tylko kwestia czasu jak ją przeczytam. Lubię krótkie rozdziały ale te tutaj są wręcz mikroskopijne przez co na początku nie mogłam zrozumieć o co chodzi. Ale w końcu połączyłam kropki i wtedy już nie mogłam się oderwać. Ta powieść, chociaż magii w niej nie ma to właśnie czar w czystej postaci jaki na mnie rzuciła. Ta książka jest tak smaczna, że często ślinka ciekła kiedy czytałam o tych wszystkich gotowanych przez bohaterkę potrawach. Smakoszem jestem wielkim, jeść kocham a dobrze zjeść to wręcz jak znaleźć się w niebie. Uważam też, że jedni mają w sobie to coś do gotowania a inni muszą się tego nauczyć. Jednak to co najważniejsze w tej powieści to jednak emocje związane z główną bohaterką i jej próbą walki o siebie. Emoni została mamą mając 14 lat i to już wiele mówi o tym, że jej życie nie było lekkie. A jak dodamy do tego niezbyt majętny stan i jeszcze parę kłód pod nogami to tworzy się samo życie. Na początku odebrałam Emoni jako taką Małą - Starą czyli osobę bardzo młodą, która duchem jest już daleko do przodu: nie do końca mi się to spodobało ale starałam się wejść w jej skórę i trochę zrozumieć. Ta powieść jest dla mnie przepełniona mądrymi uwagami, wyciągnęłam z niej maksymalnie tyle ile się dało, zachwyciłam się nią i rozlałam na serducho. Pozwoliłam jej wniknąć we mnie i nawet doprowadzić do wzruszenia. Styl w jakim jest napisana bardzo mi odpowiada. Polecam 👌
Bursikowa - awatar Bursikowa
oceniła na92 lata temu
Najgłośniej krzyczy serce Martyna Senator
Najgłośniej krzyczy serce
Martyna Senator
Książka opowiada historię Kacpra i Niny, dwójki nastolatków, których połączyła matematyka, pyszne wypieki z kawiarni mamy głównej bohaterki oraz pewna nie miła sytuacja. Język powieści jest przyjemny, a książka napisana została ze szczególnym skupieniem na relacjach rodzinnych bohaterów. Myślę, że jest to jedna z książek, która w dosadny, a jednocześnie prawdziwy sposób opisuje hejt, nieuzasadnioną nienawiść oraz przemoc w szkole. W tej młodzieżówce znajdziecie, również wiele ciepła, dobra i nadzieji, która przychodzi w najbardziej nieoczekiwanych momentach. W książce w bardzo dobry sposób został zrealizowany motyw żałoby, po śmierci ukochanej osoby, pokazanej poprzez fragmenty pamiętnika, zawierającego retrospekcje, które wiele razy mnie wzruszyły. Myślę, że główni bohaterowie książki zostali naprawdę świetnie wykreowani z pokazaniem ich zalet, pasji i wad, które utworzyły ich unikalne charaktery. W książce zabrakło mi takiej kreacji u przyjaciółki głównej bohaterki, irytowało mnie troszkę jej podejście do weganizmu, który został ukazany, jako pasja dziewczyny. Myślę, też że przywiązanie do miłości cielesnej, na tak wczesnym etapie rozwoju relacji miłosnej między bohaterami było nieco zbędne. Chciałabym polecić, tę książkę Wszystkim tym, którzy, szukają ciekawej, a jednocześnie wartościowej literatury młodzieżowej, która na długo pozostanie w myśli i sercu.
Karii 128 - awatar Karii 128
Pocałunki w Paryżu Catherine Rider
Pocałunki w Paryżu
Catherine Rider
Recenzja „Pocałunki w Paryżu” „Ściskam nasadę nosa, czując narastający ból głowy, wywołany stresem. -W Madrycie? O czym ty gadasz? Nie mamy Madrytu w planie podróży! Przez jej twarz przemyka uśmiech zawstydzenia. -Ale ja… nie mówiłam o nas.” „Pocałunki w Paryżu” to powieść wydana w 2020r. a jej autorką jest Catherine Rider. Kobieta pisze książki z literatury młodzieżowej. Jest twórczynią takich tytułów jak „Pocałunki w Nowym Jorku” czy „Pocałunki w Londynie”. „Pocałunki w Paryżu” to kolejna z powieści Catherine. Serena to młoda dziewczyna mająca marzenie. Nade wszystko pragnie wyjechać do Paryża, wraz z mamą i siostrą, chce przejść szlakiem jaki przeszli jej rodzice, dwadzieścia pięć lat temu w trakcie swojej podróży poślubnej. Niestety nic nie idzie tak jak powinno, mama dziewczyn nie może przyjechać, a siostra ma już inne plany. Serena zostaje sama, w obcym mieście i z gotowym planem wycieczki. W trakcie wycieczki spotyka Jean-Luka. Chłopak niemiłosiernie ją irytuje, ale okazuje się szybko, że oboje są sobie potrzebni. Decydują się zatem podróżować razem. Czy młodzi nauczą się spokojnie komunikować? Czy wspólne zwiedzanie zbliży ich do siebie? „Pocałunki w Paryżu” to przyjemna powieść, pełna uczuć. Serena przypadkiem trafiła na wycieczkę sama, ale nie poddaje się pewna słuszności swojej decyzji, brnie aby spełnić marzenie. Jean-Luck sprawia, że dziewczyna zaczyna inaczej patrzeć na swoje plany. Cała ta opowieść jak i historie bohaterów nie są w stu procentach szczęśliwe, cały czas oboje popełniają błędy, ale nawzajem uczą się innego spojrzenia na swój świat. Książka ta to ciepła historia dwójki lekko zagubionych ludzi, którzy mając tylko siebie starają się uporządkować swoje problemy.
Colibri - awatar Colibri
Księżniczka incognito Connie Glynn
Księżniczka incognito
Connie Glynn
Recenzja "Księżniczka Incognito"👑🐺🌓 > Autor: Connie Glynn > Wydawnictwo: Insignis > Wiek: 11+ (około) Ocenka!!! Spodziewałam się że będzie trochę nudna, a była super. Szybko się czyta. Jest bardzo komfortowa i cudownaaa. Polecam✨ ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐/⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐ (7/10) Motywy💞💅 ♦Zawieranie przyjaźni ♦Zamiana tożsamości Jak Barbie Księżniczka i Żebraczka tylko dużo mocniejsze zwłaszcza koniec OPIS To pierwsza część cyklu powieściowego dla młodzieży pod tytułem „Kroniki Rosewood”. Która dziewczynka nie marzy o tym, by być księżniczką? Na różnych etapach dzieciństwa wiele dziewczynek marzy o tym, by zostać księżniczką i żyć w zamku, otoczona służbą. Tak też jest w przypadku Lottie Pumpkin, zwykłej 14-latki, która trafia do elitarnej szkoły Rosewood Hall w ramach programu stypendialnego. W tej samej szkole zaczyna uczyć się prawdziwa księżniczka, Ellie Wolf z królestwa Maradawii, która przeciwnie do rówieśniczki jest już zmęczona etykietą, jaką musi przestrzegać na królewskim dworze. Spotkanie w internacie uświadamia dziewczynkom, że każda marzy o tym, co ma druga. Ellie chce wieść życie zwykłej nastolatki, a Lotti księżniczki. Wpadają więc na szalony pomysł, by zamienić się tożsamością. Nie zdają sobie tylko sprawy z tego, że ktoś odkryje ich sekret, a w murach szkoły Rosewood Hall żadna tajemnica nie pozostaje nią zbyt długo. Co wyniknie z pomysłu nastolatek? Czy każda doświadczy w końcu tego, czego pragnie? Jakie jeszcze sekrety skrywają mury prestiżowej szkoły? Sięgnij po książkę „Księżniczka incognito”, a poznasz odpowiedzi na te pytania. Jeśli kogoś zachęciłam to znajdziesz na Audiotece, Vinted i Empiku...🫶🩷
Books_with_Alaceusz - awatar Books_with_Alaceusz
Bez ciebie to nie święta Beth Reekles
Bez ciebie to nie święta
Beth Reekles
"Bez ciebie to nie święta" była niezwykle klimatyczną historią i pierwszą świąteczną książką, w której Boże Narodzenie odgrywało główną rolę, a nie było tylko tłem wydarzeń. Pokochałam bliźniaczki Eloise oraz Carę, ale to Jamie najbardziej zdobył moje serce, a to wcale nie stanowi rzeczy prostej, więc brawa dla tego pana. Podoba mi się pokazanie tutaj dwóch innych światów, w których żyły siostry, przeciwności, rzeczy, które ich dzieliły, ponieważ one sprawiały, że historia była autentyczna, mogła się naprawdę wydarzyć, ale... No wiecie prawie rzadka pozycja nie jest bez skazy. Mimo że pozycja jest dość cienka to zdarzyło się nudzić ją czytając, bo trochę za dużo było tego wątku głównego, a za mało działo się innych rzeczy albo niektóre sprawy są za bardzo rozwlekane. Język jest jednak na tyle prosty, że nawet w takich momentach szło się lżej. Na sam koniec powiem wam, że zdziwiłam się czytając podziękowania oraz notkę o autorce. Dlaczego? Dowiedziałam się, że "Bez ciebie to nie święta" to pierwsza książka Beth Reekles dla dorosłych i jeśli o to chodzi to nie czułam tego. Znaczy faktycznie bohaterowie byli starsi, po studiach, pracowali, ale nic poza tym. Ja czułam klimat pozycji dla trochę starszej młodzieży, chociaż myślę, że nawet dla mojej młodszej siostry bym ją poleciła. Poza tym jednak książka była naprawdę dobrą historią i nie wykluczam powrotu do niej.
Sarcastic Books - awatar Sarcastic Books
Indigo Patrice Lawrence
Indigo
Patrice Lawrence
"Ona ma na głowie przejście dla pieszych. Ty światło ostrzegawcze. Razem na zawsze bezpieczni na drodze." Siedemnastoletnia Indigo nie ma łatwego życia. Przeszła przez wiele rodzin zastępczych, była wyrzucana z wielu szkół i ma częste wybuchy agresji, które są spowodowane traumą z dzieciństwa, kiedy była świadkiem morderstwa matki. Nastolatka ma ciężki charakter i jest zamkniętą w sobie buntowniczką. Rówieśnicy nazywają ją dziwadłem i codziennie musi zmagać się z szykanowaniem w szkole. Indigo swoje ataki nazywa "to coś" i boi się, że w każdej chwili może wybuchnąć i zrobić krzywdę najbliższym, dlatego ogrodziła się przed ludźmi grubym murem. Postać głównej bohaterki jest świetnie wykreowana. Jedyne co czułam czytając jej historię to ogromny żal. Bije od niej prawdziwość. Bailey chodzi do jednej klasy z Indigo i odkąd się w niej pojawiła, jest nią zafascynowany. Każdego dnia obdarza ją spojrzeniem, lecz nieśmiałość nie pozwala mu się do niej zbliżyć. Kiedy w końcu nawiązują relację, na jego drodze staje tajemniczy bezdomny, od którego otrzymuje misje, dotyczącą przeszłości i przyszłości dziewczyny. Chłopak wchodzi w jej trudne życie, powoli burzy mur i stara się jej pomóc. Każdy chciałby mieć takiego przyjaciela, jakim jest Bailey. Bohater również zmagał się z hejtem, dlatego tak bardzo rozumiał Indigo. Jego postać przypadła mi do gustu najbardziej. Opowieść jest trudna i tajemnicza. Żeby poznać rozwiązanie zagadki, trzeba przebrnąć przez 400 stron, ale na szczęście szybko się czyta. Książka opowiada o samotności, odrzuceniu, rozbitej rodzinie, o życiu w kłamstwie i różnych nastoletnich problemach. Mówi o przyjaźni, zaufaniu, zrozumieniu i przede wszystkim o przebaczeniu. Przedstawiony jest smutny los dzieci tułajacych sie po rodzinach zastępczych. Książka nie jest wybitnym dziełem, ale można z niej wynieść dużo wartości. Porusza ważne i trudne tematy, dlatego warto ją przeczytać.
sqot_es - awatar sqot_es

Cytaty z książki I szczęśliwego Nowego Roku?

Dodaj cytat z książki I szczęśliwego Nowego Roku?