Zobacz, jak oni kłamią

- See How They Lie
- 2018-10-03
- 2018-10-03
- Patryk Dobrowolski
Nie wszystko jest tym, czym się wydaje… I pamiętaj, stąd nie ma ucieczki.
Mae jest przekonana, że mieszka w klinice psychiatrycznej tylko dlatego, że jest to klinika jej ojca, słynnego psychiatry. Tam życie płynie jednostajnie, bezpiecznie, według ściśle ustalonego harmonogramu. Każdy ruch mieszkających tam młodych osób jest obserwowany i kontrolowany. Nagle Mae odkrywa, że ona też jest obserwowana, a rodzice ją okłamują. Dziewczyna zaczyna wątpić i podważać wszystko, w co do tej pory wierzyła. Zaczyna zadawać pytania, zupełnie nie zdając sobie sprawy z tego, jak bardzo są one niebezpieczne dla jej życia…
Trzymający w napięciu thriller psychologiczny, który obudzi w tobie najbardziej skrywane lęki. Niezwykła mieszanka zwrotów akcji, grozy, niepewności i kłamstw. To jedna z tych książek, które czyta się jednym tchem!
Kup Zobacz, jak oni kłamią w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Zobacz, jak oni kłamią
Nie masz drogi ucieczki…
Szesnastoletnia Mae mieszka w miejscu, którego niejeden z nas mógłby jej pozazdrościć. Nowoczesny kompleks szpitala psychiatrycznego z bogatym zapleczem sportowym, wyposażony w spa, pokój gier i bibliotekę stoi przed nią otworem. Mae nie musi sprzątać ani gotować, a za aktywne uczestnictwo w zaplanowanych dla niej zajęciach otrzymuje żetony, które może wydawać na wirtualnych zakupach. Brzmi jak idealne życie? Zapewne tak, dopóki nastolatka nie opowie nam nieco więcej o zasadach panujących w ośrodku i dziwnych sytuacjach, jakie mają tam miejsce. Szybko bowiem okazuje się, że odcięte od świata Hummingbird Creek nie jest tym, czym się wydaje.
Autorka zdecydowała się na zastosowanie narracji pierwszoosobowej. Historię poznajemy zatem z punktu widzenia głównej bohaterki powieści. To jej towarzyszymy w codziennych zajęciach, ona także opowiada o życiu w klinice i regułach, jakie tam panują. Opowiada zresztą trochę zbyt długo – o ile początkowo z ciekawością czyta się o kolejnych zasadach ośrodka i organizacji życia na jego terenie, po jakimś czasie te opisy mogą nużyć i z niecierpliwością wyczekuje się jakiegoś przełomu. Powolne rozwijanie akcji dało jednak autorce czas na dokładne przedstawienie bohaterów, także drugoplanowych. Dzięki temu mamy szansę ich dobrze poznać i polubić (albo nie),a różnorodność ich charakterów jest dodatkowym atutem. Postacie stworzone przez Sue Wallman są jednak dość jednowymiarowe. Można je podzielić na dwie grupy: cichych buntowników i tych, którzy bezrefleksyjnie wierzą w panujący system. Wśród nich wyróżnia się główna bohaterka rozdarta między tym, co wpajano jej od dziecka, a tym, co podpowiada jej rozum.
Skupienie się na ekspozycji spowodowało, że niewiele miejsca pozostało na rozpisanie zakończenia. W efekcie jest ono bardzo dynamiczne. Akcja powieści z powolnej przeprawy przez kilkaset pierwszych stron zamienia się w jazdę bez trzymanki na ostatnich kilkudziesięciu. Chciałoby się przeczytać nieco więcej o tym, jak zakończyły się przygody bohaterów, szczególnie że lekki styl autorki sprawia, iż powieść czyta się dość szybko.
Książka Sue Wallman jest nieco podobna do trylogii Suzanne Collins czy Veroniki Roth. Z pewnością znajdzie uznanie fanów ich dzieł. Jest połączeniem thrillera i opowieści o poszukiwaniu własnego „ja”, okraszonym ciekawymi bohaterami i choć pod pewnymi względami mogłaby być napisana nieco lepiej, niewątpliwie jest warta przeczytania.
Andronika Sawicka
Oceny książki Zobacz, jak oni kłamią
1312 użytkowników ma tytuł Zobacz, jak oni kłamią na półkach głównych- Chcę przeczytać 658
- 2019 29
- 2020 13
- Ebook 8
- 2018 8
Tagi i tematy do książki Zobacz, jak oni kłamią
Cytaty z książki Zobacz, jak oni kłamią
- Na zewnątrz ludzie są nieszczęśliwi, dlatego trafiają tutaj [...]
- Szczęście. Nieszczęście. To nieodłączne elementy życia. Prawdziw...
Wszystko zaczęło się kilka miesięcy temu, gdy Drew i ja spotykaliśmy się w miejscach wyznaczonych na palenie papierosów. Na początku on pali...
Rozwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zobacz, jak oni kłamią
Ośrodek psychiatryczny, szpital psychiatryczny, czy klinika, jak zwał tak zwał - to miejsce było straszne, prawie każdy kto tu trafiał, to już nie było powrotu. Nie inaczej było też z mieszkańcami placówki, tak jak Mae, córka właściciela tego przybytku. Była traktowana tak samo jak pacjenci i faszerowana "witaminami ". Była monitorowana, badana i traktowana jak cała reszta. Bez telefonu, internetu, dostępu do czegokolwiek.
Wreszcie dowiedziała się, że rodzice ją okłamują. Mae zaczyna zadawać pytania, obserwować, a także wyciągać wnioski. Tylko czy taka nastolatka da radę uratować siebie i matkę?
Absolutnie świetna książka. Czytało się bardzo szybko. Dynamiczna akcja, bardzo interesująca fabuła.
Ja polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo pierwsza moja książka tej autorki i pierwszy thriller jaki czytałam więc nie wiedziałam do końca czego się spodziewać, fabuła całkiem przypadła mi do gustu choć na początku było nudnawo to po jakimś czsie się wkręciłam dziwne jest to że sama główna bochaterka niby przeżywa ale jednak według mnie praktycznie nie ma za dużo emocji z jej strony. Ogólnie fajna dzięki niej pokochałam autorke i thrillery więc to pewnie tez sentyment ale ogólnie polecam pod koniec dużo więcej się działo i było po prostu ciekawiej.
To pierwsza moja książka tej autorki i pierwszy thriller jaki czytałam więc nie wiedziałam do końca czego się spodziewać, fabuła całkiem przypadła mi do gustu choć na początku było nudnawo to po jakimś czsie się wkręciłam dziwne jest to że sama główna bochaterka niby przeżywa ale jednak według mnie praktycznie nie ma za dużo emocji z jej strony. Ogólnie fajna dzięki niej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚrednia, bardzo średnia książka. Przede wszystkim strasznie nudna. Bohaterowie nijacy, nawet główna bohaterka. To, co ją spotyka i co odkrywa powinno jakoś na nią wpłynąć, a ona jest w tym wszystkim bierna. W dodatku przez całą książkę idziemy bardzo wolno, aby później na 20 stronach przyspieszyć i zrobić zakończenie. Jakby autorka nie wiedziała, co tu jeszcze dodać, więc postanowiła to zakończyć. W dodatku część bohaterów zamiast nijaka, była jak już irytująca. Naprawdę można znaleźć lepszy thriller młodzieżowy.
Średnia, bardzo średnia książka. Przede wszystkim strasznie nudna. Bohaterowie nijacy, nawet główna bohaterka. To, co ją spotyka i co odkrywa powinno jakoś na nią wpłynąć, a ona jest w tym wszystkim bierna. W dodatku przez całą książkę idziemy bardzo wolno, aby później na 20 stronach przyspieszyć i zrobić zakończenie. Jakby autorka nie wiedziała, co tu jeszcze dodać, więc...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZobacz, jak oni kłamią
Leżała ona u mnie już jakiś czas i zanim ją przeczytałam do końca miałam kilka podejść, ale zawsze wymieniałam ją na coś co wydawało mi się ciekawsze. Przede mną przeczytała tę książkę jedna osoba i mówiła, że całkiem fajna i fajne zakończenie ma. Warto dodać, że to fan Harlana Cobena, za którym ja akurat nie przepadam, więc myślałam też, że ta książka nie będzie w moim stylu.
Na początku zmuszałam się żeby czytać ze skupieniem, nie interesowała mnie fabuła, była po prostu opisem życia bohaterki. Mniej więcej w połowie zaczęłam się wciągać i uważniej czytać. Akcja przeskoczyła do rozwiązywania zagadki o miejscu, w którym przebywają. Główna bohaterka razem z pacjentem tego ośrodka powoli dochodzą do prawdy co przyjemnie się śledzi, ale końcówka mogłaby być lekko bardziej dopracowana. Trochę proste zakończenie, które nie zaskoczyło mnie tak, jak na to liczyłam.
Nie jest to książka, do której będę wracać, ale miło było spędzić przy niej czas, przynajmniej w późniejszym etapie fabuły.
Ocena ogolna: 3/5
Zobacz, jak oni kłamią
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLeżała ona u mnie już jakiś czas i zanim ją przeczytałam do końca miałam kilka podejść, ale zawsze wymieniałam ją na coś co wydawało mi się ciekawsze. Przede mną przeczytała tę książkę jedna osoba i mówiła, że całkiem fajna i fajne zakończenie ma. Warto dodać, że to fan Harlana Cobena, za którym ja akurat nie przepadam, więc myślałam też, że ta...
Była to pierwsza z przeczytanych książek tej autorki.
Była to pierwsza z przeczytanych książek tej autorki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOd początku wiedziałam, że będzie to młodzieżówka, lekka i przyjemna ale i thriller psychologiczny. I nie zawiodłam się. Czyta się przyjemnie i szybko, bo wciąga od pierwszych stron. Jak dla mnie świetna pozycja z zagadką do rozwiązania, lekki thriller psychologiczny. Może i ciut przewidywalna ale bardzo wciągająca.
Rewelacja!
Rewelacja!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiesamowicie wciąga, uwielbiam styl w jakim autorka pisze swoje powieści. Bardzo dobra na gorsze popołudnia, fabuła nie jest ciężka, jest prosta ale zarazem pełna emocji. Bardzo podoba mi się jak postacie zostały zbudowane i jak rośnie napięcie wraz z rozkręcającą się akcja.
Ta powieść wyrwała mnie z zastoju czytelniczego. Szybko się czyta, wciągająca. Osadzona w świecie rzeczywistym, co dodaje autentyczności fabule.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam wszystkie książki tej autorki, bo lubię jej twórczość. Pisze ona lekkie thrillery i kryminały, a ja nie jestem fanem krwawych historii, więc jej powieści są dla mnie jak znalazł. Z wszystkich jej książek, ta moim zdaniem jest najlepsza.
Wkręciłam się w czytanie tej książki i nie potrzebowałam wiele czasu żeby ją skończyć, bo mocno mnie wciągnęła i chciałam się dowiedzieć co będzie dalej. Trudno było się od niej oderwać, zwłaszcza jak akcja się rozkręcała i działy się kolejne zasłaniające wydarzenia. Wprawdzie książka nie jest z tych bardzo dynamicznych, raczej czyta się ją spokojnie, ale nie było tu miejsca na nudę, bo napięcie było cały czas budowane. Z czasem dowiadujemy się rożnych tajemnic, przez co powstają pytania na które chcielibyśmy mieć odpowiedzi, co zmusza nas do dalszego czytania.
Najwięcej dzieję się pod koniec, tam jest punkt kulminacyjny i wychodzi wszystko na jaw. Spodziewałam się jednak mimo wszystko nieco innego zakończenia, takiego bardziej "wow", z większa pompą, ale wszystkie wątki zostały doprowadzone do końca, więc nie narzekam na zakończenie.
Ta książka to nie jest krwawy i wielce przerażający thriller, bo jest to młodzieżówka, ale jest w nim dreszczyk napięcia i niepewności, więc ja byłam zadowolona z tej pozycji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWkręciłam się w czytanie tej książki i nie potrzebowałam wiele czasu żeby ją skończyć, bo mocno mnie wciągnęła i chciałam się...
Książka dosyć mi się spodobała, bardzo szybko się ja czyta, jest napisana prostym i współczesnym językiem. Ciekawa młodzieżówka, idealna dla nastoletnich czytelników. Osobiście ogólny zamysł i fabuła mi się bardzo spodobały, ale muszę przyznać ze mozna było lepiej ją napisać. Mimo to polecam, przyjemna lektura, idealna jako tak zwany „przerywnik” pomiędzy cięższymi tytułami, mogłam faktycznie przeczytać ją „na raz” nie męcząc się przy tym, ani nie mając potrzeby czasu na przerwę i przemyślenia. Jednym z większych minusów, jak ktoś wcześniej napisał, jest mało rozwinięty wątek miłosny, liczyłam, ze w tego typu książce będzie go po prostu więcej, a dostajemy go bardzo niewiele. Zakończenie tez średnie, szybko się potoczyło i liczyłam na dłuższe opisy tego co dzieje się z bohaterami po finałowych scenach, ale przynajmniej była satysfakcja z dokonanej sprawiedliwości.
Podsumowując- książka niewymagająca, idealna na 1-2 dni, szybka i przyjemna :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku nie było w niej nic ekscytującego ale później akcja się rozkręciła i szybko się czytało ostatnie kilka rozdziałów przeczytałam na jednym tchu Polecam bardzo przyjemna książka.