Dzieci gwiazd i Lustra Lodu

Tagi:
elfy syreny jednorożce

Patronaty LC

Książki autora

Warto zaznaczyć że jest to pierwsza część, istnieje również druga pt.: "Dzieci gwiazd i języki ognia"

Na półkach: , , , ,

Dzisiaj przychodzę do Was z książką, do której mam sentyment, ponieważ jej pierwszą wersję czytałam na Wattpadzie, jako jedną z pierwszych historii na tym portalu. Zauważyłam ogólnie, że jeśli pojawia się nazwa Wattpad, ludzie reagują jak na jakąś zarazę. Jeśli o mnie chodzi nie pakuję wszystkiego do jednego worka, a nawet uważam, że w tym miejscu można znaleźć kilka naprawdę bardzo dobrych powieści i w końcu nie jeden autor tam zaczynał. Tak właśnie było z "Dziećmi Gwiazd i Lusra Lodu". Można powiedzieć, że książka nie różni się czymś nadzwyczajnym, jednak jest idealna na zrelaksowanie.

Linsday wiedzie życie zwyczajnej nastolatki. Chodzi do szkoły, zakochuje się, a nawet ma swojego wroga numer jeden. Wszystko jednak zaczyna się zmieniać, kiedy zbliżają się urodziny jej oraz jej ukochanego kuzyna Erica. Zachwycony chłopak zwierza się Lin, że poznał dziewczyna, która wydaje się idealnie stworzona dla niego. Nawet ma niezwykłe fioletowe oczy. W dzień swoich urodzin Eric znika. Zrozpaczona dziewczyna próbuje się czegoś dowiedzieć, a w tym czasie w jej życiu pojawia się chłopak, tylko że tak jak tajemnicza dziewczyna kuzyna, tak i on ma niezwykłe oczy - złote.

Im bliżej do urodzin Linsday, tym coraz dziwniejsze rzeczy pojawiają się w jej życiu, a dziewczyna pragnie dowiedzieć się co się dzieje, jednak prawda okazuje się o wiele bardziej skomplikowana niż by tego oczekiwała. Okazuje się, że Lin wcale nie jest taka zwykła. Jest jedną z Dzieci Gwiazd zesłanych wraz ze swoim smokiem. Nie jest łatwo, kiedy dowiadujesz się, że osoba, która kochasz i uważasz za matkę okłamywała cię i na dobrą sprawę nie jest twoją matką. Linsday wraz z przyjaciółką i Liamem - złotookim chłopakiem opuszczają jej rodzinne miasteczko, aby udać się do miejsca, w którym wypełni się przeznaczenie dziewczyny - Pałacu Chmur, gdzie pozna resztę swojej rodziny, a także zacznie szkolenie na smoczego jeźdźca. Dowiaduje się również, że celem wszystkich Dzieci Gwiazd jest uwolnienie magicznych istot spod władzy szalonego elfiego króla - Filarana. Jednak do tego będzie jej potrzebna ukryta w niej moc, a także jej smoczyca.

"Dzieci Gwiazd i Lustra Lodu" jest pierwszą częścią dylogii, która już dawno temu skradła moje serce i z przyjemnością wróciłam do przeczytania jej. Jednak tym razem coś zatrzymało mnie na początku tej książki. Być może okres czasu, jaki minął od czytania tej historii na Wattpadzie ostudził mój zapał, jednak po chwilowej przerwie powróciłam i już do końca czytałam z przyjemnością. Często porównuję tę książkę do takich pozycji, jak "Miasto Kości" czy "Zmierzch", pomimo że jest to książka z motywem smoków, to utrzymana jest właśnie w takim klimacie. Książka jest napisana płynnym stylem, dzięki któremu bardzo szybko czyta się historię. Na wyróżnienie według mnie zasługuje sam pomysł na historię, a także przedstawienie takich wartości jak rodzina. Pomimo tego co napisałam, to niestety, a może i stety widać, że jest to debiut młodej autorki. Mimo to jest potencjał, który liczę, że w kolejnych książkach będzie się coraz bardziej ujawniał.

Na zakończenie, myślę, że mogę z czystym sumieniem polecić Wam tę pozycję, jako czytadło na relaks i wyciszenie. Ja przynajmniej tak do tej książki podeszłam i jestem zadowolona ze spędzonego z nią czasu.

więcej Pokaż mimo to

Bardzo szybko przeczytana, a to z kolei oznacza, że jest to bardzo doba i wciągająca historia. Napisana lekkim piórem i z dozą lekkiego humoru opowieść o Dzieciach Gwiazd, które na swoich smokach jako jedyne mogą pokonać Elfy. Czytając ma się wrażenie, że jest się właśnie tam, obok Lindsay, Liama czy Logana. Jakby ta cała historia działa się tak blisko nas...

Sięgnęłam po te książki, bo szukałam czegoś co pozwoli mi się zrelaksować po sesji. Książki spełniły moje oczekiwania. Książki napisane są prostym językiem, ale mi to nie przeszkadza. Nie ma zbyt długich opisów, z czego niezwykle się cieszę. Czytając te książki przeniosłam się do zupełnie innego świata, z którego nie miałam ochoty wracać. Jeżeli lubicie elfy, smoki i inne nadprzyrodzone istoty to te książki są ich pełne. Trochę szkoda, że pierwsza część rozkręca się bardzo powoli, ale za to w drugiej części akcja pędzi już od pierwszych stron. Absolutnie nie żałuję, że sięgnęłam po książki Katarzyny Izbickiej i jeśli autorka wyda kolejne książki, na pewno po nie sięgnę.

więcej Pokaż mimo to

Bardzo spodobał mi się opis, bo były tam elfy, a ja KOCHAM ELFY. Książka odpowiada o Lindsay, zwykłej dziewczynie, która nagle doświadcza niezwykłych rzeczy. Świat dzieczyny wywraca się do góry nogami, ginie jej kuzyn, w szkole pojawia się tajemniczy chłopak, a na dodatek dziadek jej przyjaciółki przewiduje rychły koniec świata. Jakby tego było mało w dniu swoich osiamnastych urodzin zostaje porwana do tajemniczego baśniowego świata rządzącego się swoim zasadami. To właśnie tam staje oko w oko z prawdą o sobie, odkrywa swoje umiejętności i misję, którą ma do spełnienia. Okazuje się, że dziewczyna ma do ocalenia nie tylko swoje życie, ale także wiele istnień. Historia według mnie jest bardzo ciekawa, idealna dla fanów "Zmierzchu" i "herosów olimpijskich" . Mam tylko jedno zastrzeżenie, akcja toczy się za szybko. Autorka chciała zmieścić w jednym tomie jak najwięcej informacji przez co mamy dużo uproszczeń, skrótów i natłok informacji. Gdyby wydarzenia rozłożyć na dwa tomy myślę, że udało by się bardziej oczarować czytelnika. Niemniej książkę czyta się przyjemnie, polecam jeśli szukacie czegoś lekkiego na weekend.

więcej Pokaż mimo to

Nie wiedziałam czego się spodziewać po tej książce. Na początku moją uwagę zwrócił prosty język - pomyślałam sobie "aha, kolejna książka w stylu fanfiction, będzie prosty język i prosta fabuła". Do mniej więcej setnej strony prawie nic się nie działo, ale potem naprawdę się wciągnęłam! Przestałam zwracać uwagę na ten język, akcja mnie pochłonęła. Zaznaczę, że nie czytam dużo fantastyki, może dlatego książka tak mi się spodobała.
Wspomniane już 100 stron przedstawiło nam życie normalnej nastolatki, na którą potem spada ogrom nowych informacji. Czytelnik strona po stronie, wraz z główną bohaterką, odkrywa jej moc oraz prawdę o historii i świecie.
Bardzo chętnie przeczytam następną część, bo zakończenie zdecydowanie wskazuje na to, że takowa powstanie.

więcej Pokaż mimo to

Matko moja co za licho mnie pokusiło???? Nie wiem jak to się stało, że sięgnęłam po tą książkę. Jestem też taka, że jak zacznę to kończę ( czasami długo do książki wracam, czytam dwie kartki :) i odkładam, bo się męczę ) Przeczytałam ale to słabe. Nie było w tej książce tego, że chciałam więcej, że były wypieki na twarzy :((( nic z tych rzeczy. Słaba książka, szkoda czasu. I nie mam już ochoty sięgać po kolejną część. A niestety pewnie będzie. Nie wszystkim jest dane pisać. Smutne, ale prawdziwe.

więcej Pokaż mimo to

Na zachętę. Dziwny miszmasz. Coś jak szkolny harlequin z domieszką fantasy. W tej kolejności. Niestety jest to zbyt proste. Nie wykluczam jednak, że za kilka lat autorka napisze coś znacznie lepszego. Miałem przekazać młodszej płci przeciwnej, ale zrezygnowałem.

Może nie pałam wielką miłością do fantastyki. Jednak ta mi sie spodobała mimo iż to pozycja taka troche młodzieżowa.
Lindsay kocha taniec i swojego kuzyna Erica. Jeat to miłość siostrzana! Żeby nie było. Przed Dzień 18 urodzin Erica zaczynaja sie dziać dziwne rzeczy. A W dniu jego urodzin znika a w szkole pojawia sie nowy chlopak o pięknych złotych oczach. Życie Lindsay zostaje wywrocone do góry nogami. W dodatku sama zaczyna sie dziwnie czuć i też przed 18-stymi urodzinami. W pewnym momencie zaczyna podejmować co się dzieje. Ale nie ma pewności jak odnaleźć się w nowej rzeczywistości.
Piękna okładka to nie wszystko. Wnętrze też skrywa wiele emocji i wydarzeń. Niespodziewalam sie że tak mnie wciągnie. Czyta sie szybko. Stanowczo za szybko!

więcej Pokaż mimo to

Nigdy nie byłem przekonany do fantastyki, jednak książka Katarzyny Izbickiej wciąga, dlatego mogę polecić ją każdemu :)

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać