Dziesięciu Murzynków

- 2001-01-01
- 2001-01-01
- 284634003X
- Roman Chrząstowski
Dziesięć osób otrzymuje tajemnicze zaproszenie do spędzenia kilku dni w eleganckiej willi na Wyspie Murzynków. Po przybyciu na miejsce nie zastają gospodarza, odkrywają natomiast, że okoliczności, w jakich się tu znaleźli, są co najmniej zastanawiające. Podobnie jak dziecięcy wierszyk o znikających kolejno Murzynkach, który każdy z gości znajduje w przygotowanym dla siebie pokoju i który w tym kontekście brzmi niepokojąco. Kto z nich zniknie pierwszy? W jaki sposób? I kto jest reżyserem tej makabrycznej zabawy?
Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00
Kup Dziesięciu Murzynków w ulubionej księgarni
Oceny książki Dziesięciu Murzynków
40443 użytkowników ma tytuł Dziesięciu Murzynków na półkach głównych- Przeczytane 31 002
- Chcę przeczytać 9 207
- Posiadam 5 047
- Ulubione 1 923
- Kryminał 342
- Kryminały 276
- Agatha Christie 275
- 2014 144

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dziesięciu Murzynków
Mistrzostwo świata! Prawdziwy dreszczowiec
Mistrzostwo świata! Prawdziwy dreszczowiec
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tona początku ciężko się połapać, dużo bohaterów
na początku ciężko się połapać, dużo bohaterów
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAgatha Christe napisała tak tą książkę która wciąga od początku do końca nie wiemy kto jest mordercą i nikt nie ma alibi co potoczy sie dalej zachęcam wszystkich do przeczytania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsza moje spotkanie z Agathą Christie.
Zakończenie dla mnie nieco naciągane, ale doceniam jako klasyk gatunku.
Pierwsza moje spotkanie z Agathą Christie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNieco rozbawiło mnie podzielenie tak krótkiej książki na dwie części w formie audiobooka, w tym pierwsza część miała urwany rozdział.
Zakończenie dla mnie nieco naciągane, ale doceniam jako klasyk gatunku.
Ponadczasowy klasyczny kryminał. Każdy powinien przeczytać. Zaskoczenie i wyjście na jaw misternego planu zaskakuje. Pochłonąłem momentalnie. Krótka, ale treściwa. W niezwykły sposób można czuć gęstą atmosferę wzajemnej podejrzliwości i oskarżeń.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka. Fabuła wciągająca, postacie niejednoznaczne. Przeczytałam ją w chwilę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiespełna 90 lat temu Mistrzyni napisała Arcykryminał. W natłoku dzisiejszych opowiastek kryminalnych naprawdę warto sięgnąć do klasyki, w końcu to co teraz czytamy stamtąd się wzięło. Brak zbędnych słów i pustych nie wnoszących nic stron. Znakomicie zarysowane charaktery i intryga kryminalna, która nie pozwala odłożyć książki na bok. Ciężko wyobrazić mi sobie czytelnika, któremu nie przypadnie do gustu ta pozycja. Powtórka po latach bawi dokładnie tak samo. Czuję, że znów co jakiś czas będę wracał do innych pozycji Christie.
Czytam w wydaniu „Biblioteka Gazety Wyborczej” i nie mogę się nadziwić jak wspaniała była to seria, jakie tytuły?! Jaki dobór gatunków?! I ta cena (15 zł) 😂
Żałuję, że nie robi się już takich jakościowych cykli.
Niespełna 90 lat temu Mistrzyni napisała Arcykryminał. W natłoku dzisiejszych opowiastek kryminalnych naprawdę warto sięgnąć do klasyki, w końcu to co teraz czytamy stamtąd się wzięło. Brak zbędnych słów i pustych nie wnoszących nic stron. Znakomicie zarysowane charaktery i intryga kryminalna, która nie pozwala odłożyć książki na bok. Ciężko wyobrazić mi sobie czytelnika,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŻe fenomenalne wiadomo, ale muszę dodać, że uwielbiam za to, iż w kryminałach Agaty nie ma zbędnych treści. Jestem w trakcie czytania jeden za drugim jej kryminałów i już wiem, że trzeba zwracać uwagę na wszystko już od pierwszego zdania.
Ps. Nie mogłam znaleźć tu książki bo czytam pod tytułem "Dziesięciu murzynków", dopiero obrazek i przypomnienie tytułu angielskiego mnie naprowadziło 🤭
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPs. Nie mogłam znaleźć tu książki bo czytam pod tytułem "Dziesięciu murzynków", dopiero obrazek i przypomnienie tytułu angielskiego...
To jedna z najbardziej znanych i najlepiej sprzedających się książek Agathy Christie. Uważana jest za mistrzowski przykład zamkniętej intrygi kryminalnej (tzw. „zamknięty pokój” w skali całej wyspy).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka Agathy Christie pt. "I nie było już nikogo" skupia się na 10 osobach, którzy zostają zaproszeni przez tajemniczego pana Owena na Wyspę Żołnierzyków. Podczas pobytu na wyspie kolejni goście umierają w sposób opisany w dziecięcej rymowance, która została wywieszona w ich pokojach.
Początkowo panuje wesoła atmosfera - goście są podekscytowani zaproszeniem na wyspę. Niestety, ich pobyt szybko zamienia się w koszmar, ponieważ zostają oskarżeni o popełnienie morderstw. Po pierwszych kilku śmierciach na wyspie postanawiają spróbować odkryć prawdziwą tożsamość pana Owena.
W utworze występuje narrator trzecioosobowy mówiący prostym i zwięzłym językiem, co według mnie pozwala skupić się na wydarzeniach i napiętej atmosferze. Dialogi bohaterów są ciekawe i dynamiczne - często zmieniają się osoby mówiące.
Wydarzenia toczą się prędko, co podtrzymuje zainteresowanie książką. Sądzę, że ten zabieg rozszerza napięcie i grozę, którą odczuwałem czytając utwór. Nie wiadomo było, co mogło się stać po kolejnym zgonie.
Postacie zawarte w książce są moim zdaniem dobrze przedstawione przez Agathę Christie. Czytając, byłem zainteresowany ich dalszymi losami oraz tym, kim okaże się zabójcą w tej zbrodni.
Rozwiązanie zagadki było równie intrygujące - nie przypuszczałem, że ktoś mógłby wymyśleć taką genialną zbrodnię. Byłem zupełnie zaskoczony.
Uważam, że "I nie było już nikogo" jest książką wartą przeczytania. Tajemnica zbrodni jest niezwykle wciągająca, lecz nieoczywista. Ciągle zmieniałem swoje podejrzenia tak samo jak bohaterowie. Również przyciągnął mnie prosty język narratora, który pomógł mi się skupić na fabulę, a nie na zbędnych opisach. Polecam ją wszystkim osobom lubiące czytanie kryminałów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątkowo panuje wesoła atmosfera - goście są podekscytowani zaproszeniem na wyspę....