Wczoraj na wyrywki

Okładka książki Wczoraj na wyrywki autora Karol Zbyszewski, 0850653274
Okładka książki Wczoraj na wyrywki
Karol Zbyszewski Wydawnictwo: Polska Fundacja Kulturalna Cykl: Biblioteka Autorów Emigracyjnych (tom 9) historia
historia
Biblioteka Autorów Emigracyjnych (tom 9)
1997-01-01
1997-01-01

Kup Wczoraj na wyrywki w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wczoraj na wyrywki

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wczoraj na wyrywki

Mieliśmy przed wojną wielu ostrych publicystów, których publicystyki po prostu nie mogę znieść - tak była ksenofobiczna, agresywna, prymitywna w przeintelektualizowany sposób. Jednocześnie Karol Zbyszewski przekonuje mnie już jako trzeci (po Stanisławie Mackiewiczu i Władysławie Zambrzyckim),że ci ludzie, kiedy oderwali się już od pseudo-politycznej połajanki bywali fantastycznymi pisarzami!

Ten zbiorek tekstów, rzekłbym nawet, że mini-esejów, wydany po 20 latach emigracji pokazuje autora jako już trochę przygaszonego realistę ale dalej pełnego ironii i zdrowego dystansu.

Dwa teksty historyczne są naprawdę fantastyczne: jeden o królu Stanisławie Leszczyńskim ("Król-emigrant") a drugi o Kazimierzu Pułaskim ("Bohater znający tylko klęski"). Dziś wszyscy szukają obiektywizmu w tekstach historycznych ale Zbyszewski pokazuje, że autor nieobiektywny może mimo to być prawdziwy ale przede wszystkim udowadnia, że stronniczość jest tym co sprawia, że to się czyta! To przeczytać należy! Do śmiechu ale i do refleksji.

Dodatkowo pierwszy z tekstów ("Na Wiśle z długim wiosłem") jest sam w sobie świadectwem historycznym z czasów, kiedy na środkowej Wiśle istniała jeszcze żegluga pasażerska i towarowa. Albo, mówiąc prawdę: jeszcze wegetowała żegluga z mocną tendencją do skonania.

Wśród pozostałych tekstów wyróżnia się jeszcze esej historyczno-filozoficzny "Zgoda będzie zgubą" udowadniający zaskakującą tezę, że Polacy przetrwali tyle trudnych okresów dlatego, że... nigdy się ze sobą nie zgadzali. Ryzykowne ale naprawdę coś jest w wywodach autora.

Inne teksty też dobre.

Dobre.

12 użytkowników ma tytuł Wczoraj na wyrywki na półkach głównych
7 użytkowników ma tytuł Wczoraj na wyrywki na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wczoraj na wyrywki

Karol Zbyszewski
Karol Zbyszewski
Historyk, publicysta i satyryk. Był bratem publicysty emigracyjnego Wacława Zbyszewskiego. Uzyskał magisterium z historii na Uniwersytecie Warszawskim. Od 1928 pracował jako dziennikarz, publikował w wileńskim "Słowie", "Prosto z Mostu", "Czasie" i innych. Pracował jako nauczyciel historii w gimnazjum w Otwocku oraz w archiwum MSZ. Grał w piłkę nożną w klasie A. Startował w zawodach pływackich i w turniejach tenisowych. W czasie wojny walczył w Polskich Siłach Zbrojnych na Zachodzie. Był gońcem motocyklowym sztabu Brygady Podhalańskiej i brał z nią udział w bitwie o Narwik. Po wojnie pozostał w Anglii. Przez czterdzieści lat pracował w londyńskim "Dzienniku Polskim". Zasłynął kontrowersyjną książką "Niemcewicz od przodu i tyłu", która była jego niedoszłą pracą doktorską, nieprzyjętą przez Uniwersytet Warszawski (wyd. 1939). Książka jest życiorysem Juliana Ursyna Niemcewicza napisanym w postaci pamfletu polityczno-historycznego. Popularność zdobył także jego zbiór felietonów "Wczoraj na wyrywki", który otrzymał nagrodę literacką londyńskich "Wiadomości" (1965). W Londynie wydano 7 jego książek.

Okładka książki Powstanie Styczniowe 1863-1864. Wrzenie, Bój, Europa, Wizje. Ryszard Bender, Krzysztof Dunin-Wąsowicz, Stanisław Frybes, Krzysztof Groniowski, Zdzisław Grot, Sławomir Robert Kalembka, Irena Koberdowa, Eligiusz Kozłowski, Janina Leskiewiczowa, Bogusław Mansfeld, Jan Prosnak, Franciszka Ramotowska, Jerzy Skowronek, Wiktoria Śliwowska, Zbigniew Stankiewicz, Henryk Wereszycki, Andrzej Wroński, Jerzy Zdrada

Cytaty z książki Wczoraj na wyrywki

Ciekawostki historyczne