Mendel Gdański

- klasyka
- 1954-01-01
- 1949-01-01
- 36 min.
Stary i ubogi Żyd Mendel od 27 lat mieszka w Warszawie. Zżył się z tym miastem, ma dobre kontakty z sąsiadami. Pewnego dnia słyszy od jednego z nich, że mają bić wszystkich Żydów tylko za to, że są Żydami. Mendel nie może zrozumieć czemu mieliby to robić. Postanawia nie uciekać i nie wypierać się swojego pochodzenia z nadzieją, że uda mu się przemówić do rozsądku ludziom...
Nowela porusza jedną z głównych kwestii poruszanych w dobie pozytywizmu... mianowicie kwestię żydowską. Nowela ta powstała jako odzew Konopnickiej przeciw ówczesnej fali antysemityzmu w Polsce.
Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00
Kup Mendel Gdański w ulubionej księgarni
Oceny książki Mendel Gdański
14761 użytkowników ma tytuł Mendel Gdański na półkach głównych- Przeczytane 14 331
- Lektury 875
- Z biblioteki 74

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mendel Gdański
5⭐
5⭐
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tomieszczaństwa i motłochu gdańskiego wzorcowy antysemityzm... znakomita mowa Mendela o bezsensie nierówności i nienawiści...
śmierć rasistowskiego miasta w oczach uczciwego Żyda...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tośmierć rasistowskiego miasta w oczach uczciwego Żyda...
Podobało mi się to opowiadania, ze względu na ilość symboliki w tak krótkim tekście.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo mi się podobała. Nie za długa, skondensowana historia. O wyobcowaniu, prześladowaniu Żydów. Nietolerancji narodu Polskiego wobec mniejszości narodowych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoruszająca nowela o nietolerancji i samotności w tłumie. Mendel to bohater, który mimo nienawiści zachowuje godność i wiarę w człowieka. Choć momentami moralizatorska, lektura wciąż aktualna i dająca do myślenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Mendel Gdański” Marii Konopnickiej, wysłuchane: Wolne LekturyTaka praca, wciąż wracamy do dobrych i ważnych tekstów. Ta niezwykle precyzyjna historia starego introligatora z Warszawy, jak to widać w tytule (tak, tak, taki żart polonistyczny, a w pracy pisarki – mowa ezopowa),nie jest lekturą obowiązkową, ale warto wybrać ją jako uzupełniająca. Krótka (można przeczytać na lekcji, to wartość w dzisiejszych czasach),precyzyjna, sprawnie operująca kontrastami (pijana agresywna tłuszcza kontra student, piękniejący w momencie heroicznego oporu),dająca nam bohatera pełnego godności, mądrości życiowej – tytułowego Mendla. A łączność z teraźniejszością wskazują same dzieciaki, i to jest właśnie przerażające – czekam (pewnie się nie doczekam) chwili, kiedy po lekturze tekstu Konopnickiej okaże się, że stracił swoją uniwersalność. „MG”, no, tu jest i warsztat, i przesłanie, i moc. Dlaczego tak pisać nie chcecie, panowie? (panie, oczywiście też, ale to pytanie to prawie cytat przecież).
„Mendel Gdański” Marii Konopnickiej, wysłuchane: Wolne LekturyTaka praca, wciąż wracamy do dobrych i ważnych tekstów. Ta niezwykle precyzyjna historia starego introligatora z Warszawy, jak to widać w tytule (tak, tak, taki żart polonistyczny, a w pracy pisarki – mowa ezopowa),nie jest lekturą obowiązkową, ale warto wybrać ją jako uzupełniająca. Krótka (można przeczytać na...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNowela Marii Konopnickiej jest przerażająco aktualna, choć może, z dzisiejszego punktu widzenia, nieco przesadnie moralizatorska. Mimo to uważam, że należy się z nią zapoznać, bo nawet jeśli forma przekazu podkreślonych w tekście idei i wartości jest już trochę przestarzała, to treść pozostaje ponadczasowa, a brak tolerancji dla odmienności światopoglądów jest wciąż żywy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Mendel Gdański” Marii Konopnickiej to poruszające opowiadanie o nietolerancji i krzywdzie, ale jego forma i język mogą dziś wydawać się nużące. Całość jest wartościowa pod względem przesłania, choć średnia w odbiorze dla współczesnego czytelnika.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezwykłe krótka nowelka, a jakże oddająca naturę ludzką - zawiść, uprzedzenia, stereotypy, ale również nieustępliwość w swoich przekonaniach, bohaterstwo, mądrość oraz nieuleganie motłochowi. Ile takich przykładów mamy w historii? - mnóstwo. Polacy a później Niemcy gromili Żydów, Ukraińcy - Polaków, krzyżowcy - innowierców, każdy powód był dobry, żeby zniszczyć inną, "odmienną" jednostkę, kulturę.
Stary Mendel był niebywale mądrym ale i prostym człowiekiem, co niezwykle ukazane było w rozmowie z zegarmistrzem, gdy udowadniał, że on też jest swój a nie obcy - urodzony i wychowany w Gdańsku, żyjący w Polsce, pracujący, przeżywający chwile szczęścia i smutku, czym się różnił od sąsiada Polaka?
Bardzo krótki acz kolwiek niezwykle ważny był epizod z bezimiennym studentem. Ów student wykazał się męstwem, stając w obronie żyda, jak również pokazał, iż nie wszyscy ludzie ulegają bezsensownym podszeptom.
Niezwykłe krótka nowelka, a jakże oddająca naturę ludzką - zawiść, uprzedzenia, stereotypy, ale również nieustępliwość w swoich przekonaniach, bohaterstwo, mądrość oraz nieuleganie motłochowi. Ile takich przykładów mamy w historii? - mnóstwo. Polacy a później Niemcy gromili Żydów, Ukraińcy - Polaków, krzyżowcy - innowierców, każdy powód był dobry, żeby zniszczyć inną,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzejmująca historia o Żydach. Niesprawiedliwości, która spotkała tę grupę społeczną. Antysemityzmie wywołanym ksenofobią.