Zapach prawdy

- Pensjonat Biały Dwór (tom 1)
- 2018-07-24
- 2018-07-24
Ciało Adama Korczyńskiego, profesora Uniwersytetu Wrocławskiego, znanego w całym świecie orchidologa, zostaje znalezione w lesie. Policja stwierdza brutalny mord. W trakcie rutynowych czynności śledczych funkcjonariusze odkrywają tajemniczy zapisek. Ustalają też, że z domu denata zniknął rzadki, XIX-wieczny album botaniczny. Czy jego kradzież jest motywem zbrodni? A może ta wiąże się z cennym okazem storczyka? Sprawa komplikuje się dodatkowo wraz z ogłoszeniem testamentu profesora. Bardzo zaskakującego testamentu…
Oficjalne śledztwo powierzone zostaje komisarzowi Michałowi Orskiemu. Na prośbę wnuka profesora zagadkę morderstwa stara się rozwikłać również mecenas Anita Herbst. W ogrodzie willi naukowca natrafia na szkielet, który znika tuż przed przyjazdem policji...
Jaki rezultat przyniesie podwójne śledztwo?
Pierwsza książka o dociekliwej mecenas Anicie Herbst i komisarzu Orskim z nowej serii kryminalnej Pensjonat Biały Dwór.
Kup Zapach prawdy w ulubionej księgarni
Oceny książki Zapach prawdy
620 użytkowników ma tytuł Zapach prawdy na półkach głównych- Przeczytane 352
- 2019 21
- 2020 8
- Kryminały 7
- 2018 7
- 2019 6
Cytaty z książki Zapach prawdy
Jeżeli z góry ograniczymy sobie przestrzeń, to nigdy poza nią się nie wydostaniemy. Im dalej jest cel, który sobie wyznaczymy w życiu, tym dalej dotrzemy.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zapach prawdy
„Zapachu prawdy” autorstwa Pani Igi Karst to wciągająca powieść oraz pierwszy tom serii „Pensjonat Biały Dwór”. Profesor Adam Korczyński, wybitny znawca storczyków, zostaje znaleziony martwy w lesie pod Sycowem. Początkowo wszystko wskazuje na strzał z broni palnej, ale szybko okazuje się, że sprawa jest dużo bardziej skomplikowana – prawdziwą przyczyną śmierci było pchnięcie nożem, a rana postrzałowa została sfingowana.
Śledztwo prowadzi komisarz Michał Orski, a z własnej inicjatywy włącza się w nie także adwokatka Anita Herbst, która przyjeżdża na zaproszenie wnuka zmarłego profesora. Z domu Korczyńskiego znikają dwa cenne przedmioty: unikalny XIX-wieczny album botaniczny oraz rzadki okaz storczyka. Śledczy podejmują trop czy oba przedmioty mogą mieć związek z motywem zbrodni.
Tajemnic przybywa, gdy w ogrodzie willi profesora odkryte zostają ludzkie szczątki, które... znikają tuż przed przyjazdem policji. Zostaje jedynie żuchwa. Anita i wnuk zmarłego, Sebastian, podejmują własne dochodzenie, które ujawnia rodzinne sekrety, fałszywe tropy i nieoczywiste relacje w małej, zamkniętej społeczności.
Książka Pani Karst zgrabnie łączy elementy klasycznego kryminału z nietuzinkowym motywem botanicznym. Orchidee, egzotyczne zapachy i stare ryciny tworzą niepowtarzalny klimat, który kontrastuje z brutalną zbrodnią. Autorka serwuje liczne zwroty akcji, prowokacyjne dialogi i lekki humor, by ostatecznie poprowadzić czytelnika do zaskakującego finału. Takiego, którego trudno się spodziewać 🙂
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDawno nie miałam tak ambiwalentnych uczuć po przeczytaniu książki. Wątek kryminalny jest bardzo interesujący, śledztwo wielowątkowe, dlatego dotrwałam do końca. Język powieści pasuje jednak do romansów (chyba, bo nie czytam... ),albo do bardzo poprawnie napisanego wypracowania licealistki. Bohaterowie też tacy poprawni, tacy ostrożni, tacy uprzejmi... nie czułam w nich życia. Główna bohaterka Anita zataja ważne informacje przed prowadzącym śledztwo komisarzem i nawet się z tym nie kryje. Ten się z tym godzi, bo... Chce być uprzejmy? Poprawność, poprawność, poprawność. Zdecydowanie brak polotu
Dawno nie miałam tak ambiwalentnych uczuć po przeczytaniu książki. Wątek kryminalny jest bardzo interesujący, śledztwo wielowątkowe, dlatego dotrwałam do końca. Język powieści pasuje jednak do romansów (chyba, bo nie czytam... ),albo do bardzo poprawnie napisanego wypracowania licealistki. Bohaterowie też tacy poprawni, tacy ostrożni, tacy uprzejmi... nie czułam w nich...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLedwo przebrnęłam, znudziła mnie, po kilku dniach już zupełnie o niej zapomniałam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść poza interesującą fabułą powinna być również przynajmniej poprawnie napisana. Nie wiem co znaczy "iść po najmniejszej linii oporu", "cisnąć telefonem do umywalki" też mało przyjemnie brzmi. a to tylko dwa przykłady spośród wielu błędów i niezręczności językowych. Można przeczytać w czasie podróży pociągiem, ale nie jest to pozycja jaką czyta się z zapartym tchem i delektuje kunsztem języka.
Powieść poza interesującą fabułą powinna być również przynajmniej poprawnie napisana. Nie wiem co znaczy "iść po najmniejszej linii oporu", "cisnąć telefonem do umywalki" też mało przyjemnie brzmi. a to tylko dwa przykłady spośród wielu błędów i niezręczności językowych. Można przeczytać w czasie podróży pociągiem, ale nie jest to pozycja jaką czyta się z zapartym tchem i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka idealna na wakacje, kupiona w nadmorskiej miejscowości. Ciekawy pomysł i interesująco poprowadzone śledztwo. Naprawdę przyjemna lektura.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawy wątek botaniczny. Czytało się nieźle, choć było kilka niedociągnięć fabularnych, co nie odstraszyło mnie i zabieram się za drugą część.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJednym słowem niezła. Wątek, intryga oraz lokalizacja na duży plus. Temat botaniczny jest rzadkością w kryminałach, co na pewno przyczyni się do tego, że ta pozycja zostanie przeze mnie zapamiętana. Na minus bohaterowie - wydawali mi się tacy trochę nijacy. Michał i Anita bez charakteru, bez tego czegoś. Jedynie profesor miał swoją charakterystyczną odsłonę, chociaż według mnie nieco przesłodzoną. Dodatkowo momentami powieść przynudzała, znacząco zwalniała tempa. Zakończenie zdecydowanie nie wbiło mnie w fotel.
Jednym słowem niezła. Wątek, intryga oraz lokalizacja na duży plus. Temat botaniczny jest rzadkością w kryminałach, co na pewno przyczyni się do tego, że ta pozycja zostanie przeze mnie zapamiętana. Na minus bohaterowie - wydawali mi się tacy trochę nijacy. Michał i Anita bez charakteru, bez tego czegoś. Jedynie profesor miał swoją charakterystyczną odsłonę, chociaż według...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ładna książka :) Może nie tyle bardzo dobra, ile właśnie ładna.
Śledztwo jest ciekawe, wielowątkowe. A cała historia się w końcu klei.
Trochę za dużo obyczajówki i ogólnie wątków miłosnych - podobnie jak u Małgorzaty Rogali - ale to wszystko jest takie, właśnie, ładne, spokojne... nienachalne.
Ciekawe, nieoczywiste osobowości: Marta, a zwłaszcza - Olga.
Owszem, jest zbyt lukrowo, za dużo tam ludzi wspaniałych i prawych, ale wolę czytać o takich osobach, niż o jakichś psychopatycznych mordercach czy pedofilach.
Ogólnie na plus i na pewno będę czytać jeszcze książki tej Autorki. Jednak znalazłam błąd językowy: "po najmniejszej linii oporu". Co prawda nie w narracji, tylko w wypowiedzi któregoś z bohaterów, ale i tak nie powinno się to zdarzyć.
Bardzo ładna książka :) Może nie tyle bardzo dobra, ile właśnie ładna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚledztwo jest ciekawe, wielowątkowe. A cała historia się w końcu klei.
Ciekawe, nieoczywiste osobowości: Marta, a zwłaszcza - Olga.
Owszem, jest...
Zapach prawdy, Iga Karst
Zapach prawdy, Iga Karst
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubisz storczyki? Masz je w domu? Wiesz, że orchidee mogą być niesamowicie ciekawe i kryć mroczne tajemnice? Ta książka pomoże Ci je odkryć, gdyż porusza pewną historię mocno związaną z hodowlą tych ciekawych kwiatów. Przy okazji zobaczysz jak daleko zabrniesz nie tylko w historię, związki, relacje ale również tajemnice i mity, morderstwa i intrygi.
Taka zupełnie w porządku. Nic specjalnego ale zła też nie. Bohaterowie całkiem sympatyczni, zagadka ok. Mogłaby być nieco krótsza. Miłą odmianą była policja nie składająca się z bandy idiotów - uczciwie sprawdzali ślady i łączyli wątki.