The Winter of the Witch

Okładka książki The Winter of the Witch
Katherine Arden Wydawnictwo: Del Rey Cykl: Trylogia Zimowej Nocy (tom 3) fantasy, science fiction
Trylogia Zimowej Nocy (tom 3)
2018-08-14
2018-08-14
angielski

Kup The Winter of the Witch w ulubionej księgarnii

Oceny książki The Winter of the Witch

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Winter of the Witch

Na półkach: , , , , ,

Finał trylogii i jednocześnie bardzo satysfakcjonujące domknięcie historii Wasi. To już nie jest opowieść o dziewczynce, która widzi domowe duchy i próbuje odnaleźć swoje miejsce. To historia młodej kobiety, która staje w samym centrum konfliktu — między światem ludzi a światem magii, między tym, co widzialne, a tym, w co trzeba wierzyć.

Moskwa pogrążona w chaosie, polityczne napięcia, strach, poszukiwanie winnych. A pośrodku tego wszystkiego Wasia — samotna, osaczona, niezrozumiana. I Morozko, który jak zawsze balansuje między chłodem a uczuciem. Stawka jest najwyższa z możliwych, bo chodzi nie tylko o życie jednostek, ale o przetrwanie całego świata, który znamy z poprzednich tomów.

Bardzo podoba mi się, jak autorka prowadziła rozwój bohaterki przez całą trylogię. Wasia dojrzewa. Popełnia błędy. Czasem jest uparta aż do bólu. Ale właśnie dzięki temu jest prawdziwa. Jej siła nie polega wyłącznie na magii — to siła charakteru, determinacji i gotowości do ponoszenia konsekwencji własnych decyzji.

Ten tom jest bardziej mroczny, bardziej intensywny. Czuć ciężar odpowiedzialności, czuć napięcie polityczne i religijne, czuć, że dawne wierzenia ustępują miejsca nowemu porządkowi. I właśnie to starcie starego z nowym wybrzmiewa tu najmocniej. Magia nie jest już tylko baśniowym dodatkiem — staje się symbolem tego, co znika, gdy ludzie przestają wierzyć.

Bardzo doceniam klimat tej serii. Zimowy, surowy, przesycony słowiańską mitologią. Autorka pięknie oddaje atmosferę mroźnej Rusi — czuć śnieg, dym z palenisk, ciemność lasu i obecność czegoś, co czai się tuż poza zasięgiem wzroku.

Czy to idealne zakończenie? Dla mnie — tak. Może nie wszystko potoczyło się tak, jak można by sobie wymarzyć, ale właśnie w tym tkwi siła tej historii. Nie ma tu łatwych rozwiązań ani bajkowego „i żyli długo i szczęśliwie”. Jest nadzieja. I świadomość ceny, jaką trzeba zapłacić.

Bardzo dobre zwieńczenie trylogii. Emocjonalne, mądre i klimatyczne. I trochę żal opuszczać ten świat.

Moskwa pogrążona w chaosie,...

Absolutnie cudowna. Cała trylogia mnie zachwyciła. To moje pierwsze spotkanie z autorką i na pewno nie ostatnie.

Ta seria z każdym tomem stawała się lepsza! A to jest jej wspaniałe zakończenie, w którym wraz z dorosłą już Wasią próbujemy ocalić Ruś.

Powieści dojrzewały wraz z Wasią, i w tej odsłonie możemy obserwować ją już dorosłą i coraz bardziej świadomą swojej mocy.

Ta powieść - szczególnie jej początek - jest też najbardziej mroczną ze wszystkich trzech. To, co wyróżnia sagę, to nawiązania do wschodniej słowiańskości i jej folkloru, który za sprawą pięknego języka Autorki wydaje się aż namacalny. Są to książki zdecydowanie godne polecenia.

3585 użytkowników ma tytuł The Winter of the Witch na półkach głównych
1101 użytkowników ma tytuł The Winter of the Witch na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki The Winter of the Witch

Okładka książki The Secret Romantics Book of Magic Katherine Arden, Kelley Armstrong, Olivie Blake, Hannah Nicole Maehrer, Melissa Marr, Tasha Suri
Katherine Arden
Katherine Arden
Amerykańska pisarka. Studiowała język francuski i rosyjski w Middlebury College, chcąc zostać tłumaczką. Mieszkała w kilku miastach Francji i w Moskwie, a także na Haiti, gdzie napisała „Niedźwiedzia i słowika”. Jej najnowsza powieść nosi tytuł „Dziewczyna z wieży” (2019).

Cytaty z książki The Winter of the Witch