Transmetropolitan - Tom 2

Okładka książki Transmetropolitan - Tom 2 autora Warren Ellis, Darick Robertson, 9788328134188
Okładka książki Transmetropolitan - Tom 2
Warren EllisDarick Robertson Wydawnictwo: Egmont Polska Cykl: Transmetropolitan (tom 3-4) komiksy
komiksy
Krzysztof Uliszewski

Kup Transmetropolitan - Tom 2 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Transmetropolitan - Tom 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Transmetropolitan - Tom 2

Przeważnie dłuższe serię mnie męczący i muszę mieć odskocznie w postaci jakiegoś oneshota ale tutaj tak nie było. Wziąłem całą serię na wakacje. Zawsze miałem jakiś tom ze sobą wszędzie. Jak tylko mogłem to czytałem. Bawiłem sie naprawdę fajnie. Lubię barwnych bohaterów. Naprawdę polecam. Warto przeczytać i posiadać.

Tom pierwszy był złożony z krótkich historii, w drugim mamy odczynienia z jedną długą opowieścią, która z czasem zaczęła mnie nudzić.

Po świetnym tomie pierwszym, dwójka przynosi pewne rozczarowanie.
Opowieść skupia się tutaj głównie na wyborach prezydenckich i cały tom właśnie temu jest podporządkowany.
Cały, gdyż Ellis się z opowieścią nie spieszy i nie rozpieszcza nas treścią. Otrzymujemy parę rozdziałów typowych zapychaczy, gdzie autor rozciąga kilkustronicowy wątek na stron dwadzieścia. Mamy też kilka całostronnicowych nic niewnoszqcych w zasadzie zapychaczy.
I pomimo, że narysowane jest to wszystko ładnie trudno nie ulec wrażeniu, że autor nie miał zbytnio pomysłu na ciąg dalszy historii z pierwszego tomu. Stąd też między innymi wątek polityki, który jest kontynuacją z tomu poprzedniego.

Co do samej treści, to gdy się już ona pojawia to jest wciąż bardzo dobrze. Warren Ellis dobrze obrazuje środowisko polityków i działania demokracji. Choć oczywiście w sposób trochę przerysowany.
Dla mnie to akurat treści nie wzbudzające zdziwienia ani sensacji, ale dla młodzieży która jest przecież głównym odbiorcą komiksów, to dobry materiał dydaktyczny i poglądów na świat polityki.

Mimo moich zastrzeżeń to wciąż jest dobry komiks, a moje rozczarowanie bierze się głównie z bardzo wysoko postawionej poprzeczki przez tom poprzedni.

Po świetnym tomie pierwszym, dwójka przynosi pewne rozczarowanie.

178 użytkowników ma tytuł Transmetropolitan - Tom 2 na półkach głównych

Okładka książki Wolverine: Wciąż żywy Warren Ellis, Leinil Francis Yu
Wolverine: Wciąż żywy Warren Ellis, Leinil Francis Yu
Okładka książki The Authority: Book One Warren Ellis, Bryan Hitch
The Authority: Book One Warren Ellis, Bryan Hitch
Okładka książki Ultimate Fantastic Four Epic Collection. The Fantastic Brian Michael Bendis, Warren Ellis, Stuart Immonen, Adam Kubert, Mark Millar
Okładka książki Thunderbolts Mike Deodato Jr., Warren Ellis
Thunderbolts Mike Deodato Jr., Warren Ellis
Okładka książki Grób Batmana Warren Ellis, Bryan Hitch, Kevin Nowlan, Alex Sinclair
Grób Batmana Warren Ellis, Bryan Hitch, Kevin Nowlan, Alex Sinclair
Okładka książki Witchblade: Complete Volume 1 Warren Ellis, Brian Haberlin, David Wohl, Christina Z.
Warren Ellis
Warren Ellis
Brytyjski autor, scenarzysta komiksowy i telewizyjny oraz pisarz. Znany głównie z podnoszenia w swoich pracach zagadnień społecznych, w tym często tzw. trudnej tematyki, związanej z humanizmem, wiarą i technologią. Znany m.in. z pracy przy takich seriach i komiksach jak X-Men, Daredevil, Civil War, Wolverine, The Authority i Planetary. Największą popularność przyniosła mu praca nad takimi seriami jak Transmetropolitan i Hellblazer.

Okładka książki Zabij albo zgiń. Tom trzeci Elisabeth Breitweiser, Ed Brubaker, Sean Phillips
Zabij albo zgiń. Tom trzeci Elisabeth Breitweiser, Ed Brubaker, Sean Phillips
Okładka książki Zabij albo zgiń. Tom drugi Elisabeth Breitweiser, Ed Brubaker, Sean Phillips
Zabij albo zgiń. Tom drugi Elisabeth Breitweiser, Ed Brubaker, Sean Phillips
Okładka książki Kaznodzieja. Tom czwarty Steve Dillon, Garth Ennis
Kaznodzieja. Tom czwarty Steve Dillon, Garth Ennis
Okładka książki Pan Higgins wraca do domu Warwick Johnson-Cadwell, Mike Mignola
Pan Higgins wraca do domu Warwick Johnson-Cadwell, Mike Mignola
Okładka książki The Black Monday Murders #2: Waga Tomm Coker, Jonathan Hickman
The Black Monday Murders #2: Waga Tomm Coker, Jonathan Hickman
Okładka książki Daredevil. Nieustraszony! Tom 2 Brian Michael Bendis, Alex Maleev
Daredevil. Nieustraszony! Tom 2 Brian Michael Bendis, Alex Maleev

Cytaty z książki Transmetropolitan - Tom 2