Wolverine: Wciąż żywy

Okładka książki Wolverine: Wciąż żywy autora Warren Ellis, Leinil Francis Yu, 9788328260306
Okładka książki Wolverine: Wciąż żywy
Warren EllisLeinil Francis Yu Wydawnictwo: Hachette Polska Seria: Marvel Must-Have komiksy
komiksy

Oceny książki Wolverine: Wciąż żywy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wolverine: Wciąż żywy

Przyjemny mimo że nie jestem fanem x-men

Przyjemny mimo że nie jestem fanem x-men

Według mnie słabo napisana historia, bardzo mozolnie się to czyta i powiewa nudą.

Trzeci tom kolekcji Marvel Must-Have to mocne uderzenie – Wolverine: Wciąż żywy autorstwa Warrena Ellisa i Leinila Francisa Yu. Komiks ten serwuje brutalną, mroczną historię, w której Logan ukazany jest jako postać złożona, rozdarta wewnętrznie i nie do końca radząca sobie z własnymi demonami. To nie jest heroiczny Wolverine, a raczej ktoś, kto balansuje na granicy destrukcji – i to właśnie czyni fabułę ciekawą.

Na duży plus zasługują twisty – Ellis nie poprzestaje na jednym, a podrzuca nam dwa mocniejsze zwroty akcji, które nadają opowieści dynamiki. Sama narracja bywa jednak momentami chaotyczna, co potrafi trochę wybijać z rytmu i sprawia, że trzeba bardziej się skupić, aby śledzić wszystkie niuanse.

Ogromnym atutem są rysunki Leinila Francisa Yu – pseudorealistyczne, pełne ekspresji i energii. Widać w nich ducha lat 90., ale z dodatkiem dziwacznej karykaturalności i niepokojącego ekspresjonizmu, co świetnie pasuje do opowieści o Wolverine’ie jako wiecznym outsiderze. Kadry są dynamiczne i brutalne, dzięki czemu atmosfera ciężkości i przemocy jest odczuwalna na każdej stronie.

Na minus trzeba jednak wspomnieć o samej konstrukcji opowieści – mimo ciekawych pomysłów fabuła nie zawsze trzyma w ryzach, a chaos narracyjny momentami przesłania siłę emocji i przesłanie komiksu.

Podsumowując – Wolverine: Wciąż żywy to kolejny udany tytuł w kolekcji Marvel Must-Have. Nie bez wad, ale mocny, brutalny i wizualnie ciekawy.

81 użytkowników ma tytuł Wolverine: Wciąż żywy na półkach głównych
52 użytkowników ma tytuł Wolverine: Wciąż żywy na półkach dodatkowych

Okładka książki Nextwave. Drużyna HEJT-u Warren Ellis, Stuart Immonen
Nextwave. Drużyna HEJT-u Warren Ellis, Stuart Immonen
Okładka książki The Authority: Book One Warren Ellis, Bryan Hitch
The Authority: Book One Warren Ellis, Bryan Hitch
Okładka książki Ultimate Fantastic Four Epic Collection. The Fantastic Brian Michael Bendis, Warren Ellis, Stuart Immonen, Adam Kubert, Mark Millar
Okładka książki Thunderbolts Mike Deodato Jr., Warren Ellis
Thunderbolts Mike Deodato Jr., Warren Ellis
Okładka książki Grób Batmana Warren Ellis, Bryan Hitch, Kevin Nowlan, Alex Sinclair
Grób Batmana Warren Ellis, Bryan Hitch, Kevin Nowlan, Alex Sinclair
Okładka książki Witchblade: Complete Volume 1 Warren Ellis, Brian Haberlin, David Wohl, Christina Z.
Okładka książki X-Men. Era Apocalypsea #3: Wojna Warren Ellis, Lary Hama, Scott Lobdell, Jeph Loeb, John Francis Moore, Fabian Nicieza
Warren Ellis
Warren Ellis
Brytyjski autor, scenarzysta komiksowy i telewizyjny oraz pisarz. Znany głównie z podnoszenia w swoich pracach zagadnień społecznych, w tym często tzw. trudnej tematyki, związanej z humanizmem, wiarą i technologią. Znany m.in. z pracy przy takich seriach i komiksach jak X-Men, Daredevil, Civil War, Wolverine, The Authority i Planetary. Największą popularność przyniosła mu praca nad takimi seriami jak Transmetropolitan i Hellblazer.

Okładka książki Nightwing: Skok w światło Geraldo Borges, Neil Edwards, Rick Leonardi, Bruno Redondo, Tom Taylor
Okładka książki Batman: Sekta Jim Starlin, Bernie Wrightson
Batman: Sekta Jim Starlin, Bernie Wrightson
Okładka książki Spider-Men Brian Michael Bendis, Sara Pichelli
Spider-Men Brian Michael Bendis, Sara Pichelli
Okładka książki Batman: Tajemnica Czerwonego Kaptura Eric Battle, Shane Davis, Jim Lee, Paul Lee, Jeph Loeb, Dough Mahnke, Dustin Nguyen, Judd Winick
Okładka książki Dewiant. Tom 1 Joshua Hixson, James Tynion IV
Dewiant. Tom 1 Joshua Hixson, James Tynion IV
Okładka książki Wiedźmin. Corvo Bianco Corrado Mastantuono, Bartosz Sztybor, Mateo Vattani
Wiedźmin. Corvo Bianco Corrado Mastantuono, Bartosz Sztybor, Mateo Vattani
Okładka książki Venom: Przed sądem Derec Aucoin, Tom Derenick, Larry Hama, Josh Hood, Ivan Velez Jr.

Cytaty z książki Wolverine: Wciąż żywy

Dodaj cytat z książki Wolverine: Wciąż żywy