Wyczarowanie światła

Okładka książki Wyczarowanie światła
Victoria Schwab Wydawnictwo: Zysk i S-ka Cykl: Odcienie magii (tom 3) fantasy, science fiction
Odcienie magii (tom 3)
A Conjuring of Light
2018-05-28
2018-05-28
2017-02-21
Ewa Wojtczak

Kup Wyczarowanie światła w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wyczarowanie światła

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wyczarowanie światła

Muszę przyznać, że skończenie tej trylogi zajęło mi dłuższą chwilę. Bynajmniej nie przez samą fabułę, lecz przez brak osiągnięcie jakiegoś takiego "flow" w czytaniu. Wyglądało to tak, że wchłaniałam część historii, potem odstawiałam serię na miesiąc, albo nawet rok i po tym czasie znowu wracałam, co pewnie nie jest idealnym sposobem na poznanie książki. Mimo to uważam "Wyczarowanie światła" jako jeden z lepszych tomów.

3 tom jest dość obszerny, ma bowiem prawie 700 stron, ale został wypełniony akcją po brzegi.
Jak zwykle wracamy do Lili, Kella, Rhya Hollanda i wielu pozostałych, a ich szalone przygody może nie zaskakują jakoś specjalnie, natomiast klimat w jakim utrzymana jest ta historia będę wspominać długo. Londyn(y),pałace, króle i królowie, statki, piraci oraz magia. Mnóstwo magii. Barwne postacie. No tak, postacie! Moimi ulubionymi pozostają Lilia i Holland. Chociaż Holland... moje biedne dziecię...
Zakończenie było naprawdę dobrze poprowadzone, zostawiło po sobie ciepło, lecz i pustkę zarazem, oraz realizację, że to naprawdę koniec tej przygody.

Będę tęsknić za tym światem i nie wiem, co zobaczę, ale mam nadzieję, że *wszystko*!

Czegoś mi w tej części zabrakło, choć z pewnością nie pomógł fakt, że odłożyłam ją na ponad miesiąc, a gdy wróciłam do lektury, nie byłam już w stanie całkowicie się wczuć. Zakończenie satysfakcjonujące, koniec losów każdego z bohaterów nie pozostawiał niedosytu, jedyne co mogłabym zarzucić autorce, to to, jak szybko zamknęła poszczególne wątki, jakby w pośpiechu i trochę niechlujnie. Tak czy inaczej bardzo lubię tę trylogię i pewnie kiedyś jeszcze do niej wrócę.

"What are we drinking to?"
"The living," said Rhy.
"The dead," said Alucard and Lila at the same time.
"We're being thorough," added Rhy.

Mega dobre zakończenie trylogii! Książka jest przepełniona akcją której brakowało mi w drugiej części. Teraz tak na prawdę nie ma momentów bez akcji haha ale dla mnie to idealne!

Bardzo mi się podoba gdzie każdy bohater kończy swoją historię, jedynie trochę smutna jest historia Hollanda. Ale tak to wszyscy główni bohaterowie, czy nawet ci poboczni (jak Ned),nie pozostawiają nam żadnych denerwujących czy nie zakończonych wątków.

Polecam bardzo całą serię!

"What are we drinking to?"
"The living," said Rhy.
"The dead," said Alucard and Lila at the same time.
"We're being thorough," added Rhy.

Bardzo mi się podoba gdzie każdy bohater kończy swoją...

3513 użytkowników ma tytuł Wyczarowanie światła na półkach głównych
980 użytkowników ma tytuł Wyczarowanie światła na półkach dodatkowych