Wyczarowanie światła

- 2018-05-28
- 2018-05-28
- 2017-02-21
- Ewa Wojtczak
Ostateczna bitwa między światłem i ciemnością w spektakularnym finale bestsellerowej trylogii, zaliczanej do najlepszych dzieł fantasy ostatniej dekady.
Ciemność przypuszcza atak na kolejny ze światów, tym razem ten najjaśniejszy z nich – pulsujący od magii Czerwony Londyn, szczęśliwe królestwo rządzone przez wspaniałych Mareshów, niszcząc i tak delikatną równowagę sił, która dotąd istniała w czterech Londynach.
Po tragedii Kell – uważany za ostatniego żyjącego antariego – musi dokonać licznych wyborów i podjąć ważne decyzje: komu pomagać, wobec kogo zachować lojalność, przed kim się ugiąć. Lila Bard – do niedawna uważana za zwyczajną (choć nigdy przeciętną) dziewczynę z Szarego Londynu – przetrwała i rozkwitła dzięki serii magicznych prób. Teraz jednak musi nauczyć się kontrolować świeżo odkryte zdolności – zanim magia całkowicie ją przytłoczy.
Starożytny wróg powraca i wyciąga ręce po kwitnące miasto, a upadły bohater stara się ocalić własne, z pozoru martwe królestwo. Zhańbiony kapitan Alucard Emery z „Nocnej Iglicy” musi więc zebrać załogę i wyruszyć na poszukiwanie ratunku, który wydaje się niemożliwy. Rozpoczyna się walka nie tylko z zewnętrznym nieprzyjacielem, lecz także z własnym, opętanym ludem…
Najlepsza powieść 2017 roku według „Kirkus Reviews”.
„Bezbłędna proza... Słodko-gorzkie wnioski pasują do tej fantastycznej, obfitującej w emocje serii, która na nowo definiuje gatunek nazywany epopeją” – „Publishers Weekly”.
„Rozpaczliwe gambity, bitwy toczone przy udziale magii i całkowite poświęcenie dla idei zmieniają tę powieść w lekturę naprawdę ekscytującą, aż do końca trzymającą w niepewności” – „Kirkus Reviews”.
„Przepełniona niezwykłymi wydarzeniami i emocjami powieść o trudnościach i ich przełamywaniu, o bolesnej miłości i gniewie, i o polityce, która wydaje się tak bliska” – NPR.
Kup Wyczarowanie światła w ulubionej księgarni
Oceny książki Wyczarowanie światła
3513 użytkowników ma tytuł Wyczarowanie światła na półkach głównych- Przeczytane 1 863
- Chcę przeczytać 1 600
- Fantastyka 67
- 2021 55
- 2022 47
- 2019 47
- 2018 46

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wyczarowanie światła
Muszę przyznać, że skończenie tej trylogi zajęło mi dłuższą chwilę. Bynajmniej nie przez samą fabułę, lecz przez brak osiągnięcie jakiegoś takiego "flow" w czytaniu. Wyglądało to tak, że wchłaniałam część historii, potem odstawiałam serię na miesiąc, albo nawet rok i po tym czasie znowu wracałam, co pewnie nie jest idealnym sposobem na poznanie książki. Mimo to uważam "Wyczarowanie światła" jako jeden z lepszych tomów.
3 tom jest dość obszerny, ma bowiem prawie 700 stron, ale został wypełniony akcją po brzegi.
Jak zwykle wracamy do Lili, Kella, Rhya Hollanda i wielu pozostałych, a ich szalone przygody może nie zaskakują jakoś specjalnie, natomiast klimat w jakim utrzymana jest ta historia będę wspominać długo. Londyn(y),pałace, króle i królowie, statki, piraci oraz magia. Mnóstwo magii. Barwne postacie. No tak, postacie! Moimi ulubionymi pozostają Lilia i Holland. Chociaż Holland... moje biedne dziecię...
Zakończenie było naprawdę dobrze poprowadzone, zostawiło po sobie ciepło, lecz i pustkę zarazem, oraz realizację, że to naprawdę koniec tej przygody.
Będę tęsknić za tym światem i nie wiem, co zobaczę, ale mam nadzieję, że *wszystko*!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzegoś mi w tej części zabrakło, choć z pewnością nie pomógł fakt, że odłożyłam ją na ponad miesiąc, a gdy wróciłam do lektury, nie byłam już w stanie całkowicie się wczuć. Zakończenie satysfakcjonujące, koniec losów każdego z bohaterów nie pozostawiał niedosytu, jedyne co mogłabym zarzucić autorce, to to, jak szybko zamknęła poszczególne wątki, jakby w pośpiechu i trochę niechlujnie. Tak czy inaczej bardzo lubię tę trylogię i pewnie kiedyś jeszcze do niej wrócę.
Czegoś mi w tej części zabrakło, choć z pewnością nie pomógł fakt, że odłożyłam ją na ponad miesiąc, a gdy wróciłam do lektury, nie byłam już w stanie całkowicie się wczuć. Zakończenie satysfakcjonujące, koniec losów każdego z bohaterów nie pozostawiał niedosytu, jedyne co mogłabym zarzucić autorce, to to, jak szybko zamknęła poszczególne wątki, jakby w pośpiechu i trochę...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"What are we drinking to?"
"The living," said Rhy.
"The dead," said Alucard and Lila at the same time.
"We're being thorough," added Rhy.
Mega dobre zakończenie trylogii! Książka jest przepełniona akcją której brakowało mi w drugiej części. Teraz tak na prawdę nie ma momentów bez akcji haha ale dla mnie to idealne!
Bardzo mi się podoba gdzie każdy bohater kończy swoją historię, jedynie trochę smutna jest historia Hollanda. Ale tak to wszyscy główni bohaterowie, czy nawet ci poboczni (jak Ned),nie pozostawiają nam żadnych denerwujących czy nie zakończonych wątków.
Polecam bardzo całą serię!
"What are we drinking to?"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"The living," said Rhy.
"The dead," said Alucard and Lila at the same time.
"We're being thorough," added Rhy.
Bardzo mi się podoba gdzie każdy bohater kończy swoją...
Wciągająca historia, przepełniona akcją. W pewnych momentach wręcz nie dało się oderwać od tej historii. Ciekawi bohaterowie, ich działania były umotywowane. Co prawda, zakończenie trochę krótkie, scena finalnej akcji jakoś szybko się zakończyła. Niemniej jednak, mimo dużej ilości stron bardzo szybko się to czytało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSkończenie „Wyczarowania światła” zajęło mi zdecydowanie za dużo czasu. Nudziłam się podczas niektórych rozdziałów - na przykład podczas czytania POV złoczyńcy lub Neda. Zawsze nie mogłam się doczekać powrotu do głównej historii. Oczywiście absolutnie uwielbiam główne postacie - Kell i Lila są niesamowici, ale Rhys i Alucard zdecydowanie skradli show. Ogólnie fabuła też była wciągająca, ale czasami miałam wrażenie, że kręci się w kółko.
Ogólnie jestem zadowolona z tej serii - zdecydowanie podobał mi się świat i postacie.
Skończenie „Wyczarowania światła” zajęło mi zdecydowanie za dużo czasu. Nudziłam się podczas niektórych rozdziałów - na przykład podczas czytania POV złoczyńcy lub Neda. Zawsze nie mogłam się doczekać powrotu do głównej historii. Oczywiście absolutnie uwielbiam główne postacie - Kell i Lila są niesamowici, ale Rhys i Alucard zdecydowanie skradli show. Ogólnie fabuła też...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNadszedł czas na wielki finał.
Przyjemnie się to czytało. Barwni bohaterowie i ich relacje, mnóstwo przygód lepszych i gorszych, oryginalny system magiczny, jak i świat. To tylko kilka z plusów całej serii. Jak już pisałam w opiniach do poprzednich tomów, Victoria Schwab potrafi dobrze i dosłownie, ładnie pisać. Polubiłam jej pióro.
Cała seria dużo wybacza. Nie ma problemów ze zrozumieniem fabuły, nawet jeżeli czytasz poszczególne tomy po dłuższej przerwie. Zawarte w książkach przypomnienia są napisane w umiejętny sposób.
Książka ma niemal 700 stron, ale dzięki przeplatanym rozdziałom, szybko się czyta.
Uwielbiam głównych bohaterów. Najbardziej Delilę, Emerego i oczywiście Hollanda, którego poznajemy bliżej w finałowym tomie. Bardzo zaintrygowała mnie też przeszłość Kella, która nie była wyjaśniona. Zastanawiam się, czy ten wątek będzie wyjaśniony w “Kruchych niciach mocny”, po które bardzo chętnie sięgnę.
Nadszedł czas na wielki finał.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzeci tom w porównaniu do pierwszych dwóch zaczyna się “z grubej rury”. Początek jest bardzo dynamiczny. W połowie akcja zwalnia, po to, by pod koniec znów przyspieszyć.
Trochę się jej obawiałam. Bałam się dowiedzieć, jak zakończy się ta historia. Dałam radę. Uff!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo wciągające zakończenie, akcja goni akcje. Właściwie cały czas coś się dzieje. Nie podoba mi się tylko to, co zrobili na koniec w Szarym Londynie. Czuję, że będzie to wątek, który znajdę również w Kruchych niciach mocy.
Szczerze to sama nie wiem, co sądzić o tej pozycji. Z jednej strony niby coś nowego, z drugiej odgrzewany kotlet. Od samego początku było wiadomo kto się poswieci, a kto przeżyje. Zupełnie, jakby człowiek oglądał film, który już widział. Brak zaskoczenia, a co za tym idzie emocji. Niektóre strony pominięte. Planowałam sięgnąć po inną pozycję tej autorki, ale... Szkoda czasu. Jedyna pozostać, która do mnie mimo wszystko przemówiła, to Holland.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWyczarowanie światła to książka długo wyczekana na moim TBR ale jak w końcu zabrałam się za nią to mam mieszane uczucia o niej. Po pierwsze była za długa, wiele wątków poruszonych były nie potrzebne jak dla mnie i nie dodawały dużo do fabuły Co powodowało dluzenie sie Książki . Po drugie bardzo dobre zakończenie serii i cieszę się jak potoczyły się losy wielu bohaterów. Więc ocena 7/10 myślę że jest adekwatna do treści lecz nie jest to cześć lepsza od drugiej i pierwszej ale miło było zakończyć serię.
Wyczarowanie światła to książka długo wyczekana na moim TBR ale jak w końcu zabrałam się za nią to mam mieszane uczucia o niej. Po pierwsze była za długa, wiele wątków poruszonych były nie potrzebne jak dla mnie i nie dodawały dużo do fabuły Co powodowało dluzenie sie Książki . Po drugie bardzo dobre zakończenie serii i cieszę się jak potoczyły się losy wielu bohaterów....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdy dorośniesz, odkryjesz, że pewne rzeczy, które zawsze uważałeś za bajki są w rzeczywistości prawdziwe.
- Victor Hugo
Trzecia część trylogii wprowadza w kolejne losy naszych bohaterów. Po tragedii jaka była wynikiem walki z cieniami, książę Rhy ulega wypadkowi czego boleśnie odczuwa Kell walcząc o własne życie, za to Lila będąca złodziejką, piratką a od niedawna parająca się magią będąca w posiadaniu czarnego kamienia, biegła po Czerwonym Londynie w poszukiwaniu Kella...czy zdąży uratować mu życie? Ale Ciemność nie spała, czuwała mając cel, przypuścić atak na kolejny ze światów, mając na uwadze Czerwony Londyn w którym rządził król Moresch, pragnąc zniszczyć delikatną strukturę i równowagę sił. Po tragedii jaka spotkała Kella, ten jest pozostawiony w obliczu wielu znaków zapytania, komu zaufać, kto jest przyjacielem, kto wrogiem, komu nieść pomoc, iść na ratunek, a od kogo trzymać się z daleka. W tedy starożytny wróg powraca i wyciąga ręce po kwitnące miasta, upadły bohater stara się ocalić swoje z pozoru martwe królestwo. Ale żeby nie było kolorowo, kapitan ; Nocnej Iglicy ; wyruszył z załogą w poszukiwaniu ratunku, rozpoczyna walkę z zewnętrznym nieprzyjacielem, i z własnym ludem...Jak zakończy się historia walki o sprawiedliwość, co zwycięży, cień czy jasność, dobro zwalczy zło? Czy Kell przeżyje, co stanie się z Lilą, jakie czyhają na nich niebezpieczeństwa, czy przyjaźń przetrwa próbę czasu?
Trzecia i ostatnia część trylogii stawia nas przed wieloma dylematami związanymi z naszymi bohaterami dla których wiele pytań stawia szereg odpowiedzi, czy w życiu ważne są słowa a może czyny? wartości jakie przejawiają się w przyjaźni, walka ze złem o honor, ojczyznę, w imię wolności. Intrygująca powieść fantasty która realnie obrazuje światy równoległych Londynów, magia, chciwość, pragnienie rządzy, władania i posiadania, ciemność która próbowała utorować sobie drogę do królestwa, kamień o złych mocach który także miał cel sam w sobie, a postacie jakie stworzyła autorka to realne osobliwości osób posiadających własne zdolności, talenty, magię. Czytając trzy części zrozumiałam jedno, że ta magia to nasze zdolności, to wartości, to talizman z tolerancji, empatii, uczuć, zrozumienia. Przesłaniem powieści stała się jak mantra, morał o przyjaźni, poświęceniu, gdzie w trudnych chwilach człowiek dostrzega detale, kim jest, kim są ci którzy mnie otaczają, czy mogę im zaufać, czy oni mogą ufać mi, liczyć na mnie, ja na nich, w trudnych momentach upadają maski, ukazując prawdziwe oblicze w sytuacjach zagrożenia, kiedy pragniemy ochronić siebie i własne życie czy idziemy w zaparte po trupach pragnąc chronić życie drugiego człowieka. Czy trzeba fantastyki by zobaczyć tak prawdziwe wartości jakie nas otaczają każdego dnia? Ale ta przygoda jest brawurą, daje pozytywnego kopa, tutaj nie ma miejsca na nudę, kilku wątkowa opowieść jest tak bardzo zasnuta w toczącą się zmienność akcji że wciąga jak bagno. Trzecia część tak po prawdzie przeczytałam w dwa dni a uwierzcie książka posiada ponad sześćset stron, każda z powieści Schwab jest niebywałą kosmiczną zajawką którą polecam Wam, nawet w ciemno.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to- Victor Hugo