Tajemnice kadry

- sport
- 2018-05-09
- 2018-05-09
Widzimy ich podczas meczu. Ale co dzieje się przed i po? Jak się zachowuje Adam Nawałka? Kto się lubi a kto nie w naszej drużynie? Jak wygląda dieta zawodników przed meczem? Po co aż 11 wanien z hydromasażem na Stadionie Narodowym? Jakie były kulisy „afery alkoholowej”? Jeszcze nigdy nie było książki, która tak szczegółowo opisywała kulisy naszej reprezentacji piłkarskiej.
Kup Tajemnice kadry w ulubionej księgarni
Oceny książki Tajemnice kadry
- 2021 2
- Polskie 1
- Literatura 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tajemnice kadry
Dobra, chociaż mogłaby być jeszcze ostrzejsza.
Dobra, chociaż mogłaby być jeszcze ostrzejsza.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak na pierwszą książkę, solidna pozycja.
Jak na pierwszą książkę, solidna pozycja.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWydana na miesiąc przed startem Mundialu 2018, gdy piłkarska Polska wierzyła, że Adam Nawałka poprowadzi kadrę narodową do strefy medalowej. Trudno się czyta przesłodzone opowieści o selekcjonerze i jego sztabie, mając świadomość, jak rosyjski turniej brutalnie obnażył biało-czerwonych. Zdziwiłbym się jednak, gdyby autor w tamtym momencie "uderzał" w Nawałkę, który uchodził za jednego z najbardziej lubianych Polaków.
Faktem jest jednak, że wśród mocno optymistycznej narracji przebija się kilka sygnałów ostrzegawczych, że współpraca między piłkarzami i Nawałką wcale nie była tak cukierkowa jak mogło się wydawać.
Wydana na miesiąc przed startem Mundialu 2018, gdy piłkarska Polska wierzyła, że Adam Nawałka poprowadzi kadrę narodową do strefy medalowej. Trudno się czyta przesłodzone opowieści o selekcjonerze i jego sztabie, mając świadomość, jak rosyjski turniej brutalnie obnażył biało-czerwonych. Zdziwiłbym się jednak, gdyby autor w tamtym momencie "uderzał" w Nawałkę, który uchodził...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRaczej sredniawka. W 2023 już nie warta przeczytania ze względu na spore zmiany w polskiej piłce . Tajemnic żadnych tu nie znajdziecie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tej książce tyle tajemnic,co kot napłakał. Dla normalnego kibica piłki nożnej, wszystkie fakty były znane wcześniej. Wszystko pisane lekko cukierkowato. Szkoda czasu :(
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ tego typu pozycjami zawsze jest jeden ale istotny problem: Aby budziła ona zainteresowanie trzeba ją wydawać przed ważnym turniejem gdy emocje wobec kadry są największe. Niestety odbija się to na zawartości. Nikt ze środowiska PZPN nie chciałby aby wypłynęło coś co mogłoby wpłynąć na morale zespołu. Z tego względu "Tajemnice kadry" są co najwyżej kulisami. Być może przeciętny Janusz albo jego syn Brajan, którzy futbolem interesują się tylko przy okazji meczów kadry dowiedzą się z niej czegoś nowego, natomiast osoby które śledziły chociażby kanał Łączy nas piłka, otrzymali po prostu pisemną wersję materiałów. Czytając ją 4 lata po premierze tym bardziej widać jak bezpiecznie i sterylnie były dobierane treści. Niekoniecznie jest to wina autora bo widać, że pewne zagadnienia próbował poruszyć jednak były one wygładzane. Kilka anegdotek, heheszek, z trudnych tematów poruszona tylko afera alkoholowa, która szczęśliwie dla kadrowiczów nie miała konsekwencji gdyż przydarzyła się przy udanych wynikach. Rzuca się w oczy też fakt że Nawałka od początku był uważany za dziwaka, co próbowano przykryć łatką profesjonalizmu i perfekcjonizmu. Piszę to po przegranej rekrutacji AN na selekcjonera po dezercji Sousy i wyborze Michniewicza. Mimo atutu znajomości kadry Cezary Kulesza nie zdecydował się mu zaufać i chyba trudno się dziwić. Wg mnie prawdziwe tajemnice tej kadry zostaną ujawnione raczej za kilkanaście lat gdy będącym już na emeryturze zawodnikom "uleje się" jak niedawno o działalności medialnej prezesa Legii Dariusza Mioduskiego wypowiedział się skądinąd nowy selekcjoner.
Z tego typu pozycjami zawsze jest jeden ale istotny problem: Aby budziła ona zainteresowanie trzeba ją wydawać przed ważnym turniejem gdy emocje wobec kadry są największe. Niestety odbija się to na zawartości. Nikt ze środowiska PZPN nie chciałby aby wypłynęło coś co mogłoby wpłynąć na morale zespołu. Z tego względu "Tajemnice kadry" są co najwyżej kulisami. Być może...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemna lektura, w której jednak zabrakło pikanterii. Owszem, mamy tu sporo o tym, co dzieje się za kulisami meczów pierwszej reprezentacji, ale zabrakło najważniejszego - mięsa.
Tematy ruszone są dość ogólnie, po macoszemu - aby coś powiedzieć, ale jednocześnie nikogo nie obrazić. Widać, że autorowi drżała ręka przed pójściem na całość i sprzedaniem naprawdę mocnych, tajemnych historii, które kryją się za reprezentacją. O nich jednak się nigdy nie dowiemy, bo wówczas do dziennikarza zawodnicy i trener stracą zaufanie, a to oznacza jego koniec kariery.
Tak więc, było to mile spotkanie z książką, ale tytuł został mocno przestrzelony. Bardziej pasowałoby coś w stylu "kulisy kadry", co i tak przyciągnęłoby klientele, ale nie powodowałoby rozczarowania na dzień dobry.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTematy ruszone są dość ogólnie, po macoszemu - aby coś powiedzieć, ale jednocześnie nikogo nie obrazić. Widać, że autorowi drżała ręka przed pójściem na całość i sprzedaniem naprawdę mocnych,...
Kadra ma swoje tajemnice, ale autor umożliwił kibicom reprezentacji Polski na ukradkowe zajrzenie do samej szatni. Niestety mi czytanie dłużyło się niemiłosiernie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodszedłem do książki bardzo osobiście. Piłka nożna zawsze była w pewnym stopniu bliska memu sercu. Trener Nawałka sprawił, że moje zainteresowanie reprezentacją odżyło. Wyciągnął naszą kadrę z dołka. Z rekordowo niskiego miejsca dotarliśmy do samej czołówki rankingu Fifa, a także do ćwierćfinału Euro we Francji. Wraz z odejściem trenera Adama zamknął się pewien etap naszej drużyny narodowej, dość piękny zresztą. Wielu emocji dostarczyły mi te wszystkie mecze za jego kadencji.
Książkę bardzo przyjemnie, szybko i lekko się czyta, zawiera dużo ciekawych anegdot. Najbardziej utkwiło mi w głowie gdy Peszkin wspomniał o tym jak pokoje dwuosobowe zostały zamienione na jednoosobowe podczas zgrupowań. Podobało mu się to rozwiązanie, bo jedni chcą spać, drudzy grać, kolejni rozmawiać z żoną przez telefon... a jeszcze inni odprężyć się przy piwku i fajce.
Podszedłem do książki bardzo osobiście. Piłka nożna zawsze była w pewnym stopniu bliska memu sercu. Trener Nawałka sprawił, że moje zainteresowanie reprezentacją odżyło. Wyciągnął naszą kadrę z dołka. Z rekordowo niskiego miejsca dotarliśmy do samej czołówki rankingu Fifa, a także do ćwierćfinału Euro we Francji. Wraz z odejściem trenera Adama zamknął się pewien etap naszej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTajemnice? dobry żart, bo nic takiego w tej książce nie ma, tylko same pozytywy jaka to kadra i otoczenie Nawałki było super.
Książka przeciętna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka przeciętna.