Byliśmy tacy zakochani

- publicystyka literacka, eseje
- 2018-01-15
- 2018-01-15
Drugi tom szkiców krytycznych Andrzeja Horubały publikowanych w tygodniku Do Rzeczy. Zebrane w tej książce teksty stanowią gorący zapis polskiego życia kulturalnego w latach 2014 i 2015.
Umieszczam w tych tekstach dużo z siebie, staram się pisać emocjami, eksponować swe przekonania, dzielić gniewem, furią, a czasem zachwytem i euforią. () Tu można mnie spotkać. ()
Nie chcę ukrywać swego ja, bo przecież to ja jestem czytelnikiem, widzem, świadkiem. Po co udawać przezroczystego, obiektywnego odbiorcę, konsumenta? ()
Teksty ukazują się w wersji publikowanej w tygodniku, ani ich nie uaktualniałem, ani też nie czyściłem. To ma być prawda o moich wyborach i opiniach z wtedy, to ma być zanurzenie się w tamtych sezonach.
Kup Byliśmy tacy zakochani w ulubionej księgarni
Oceny książki Byliśmy tacy zakochani
6 użytkowników ma tytuł Byliśmy tacy zakochani na półkach głównych- Chcę przeczytać 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Byliśmy tacy zakochani
Kolejny tom tekstów krytycznych mistrza Horubały. Jak zawsze czyta się świetnie. Jak zawsze z korzyścią i przyjemnością. To tylko pozornie teksty ulotne, doraźne, skazane na zapomnienie, wraz z aktualnością omawianych spektakli, książek i filmów. Bo to nie tylko świadectwo czasów, ale żywy fragment naszej narodowej świadomości, kondycji, etapu rozwoju. A przy tym możemy, jeśli nie znamy, odkryć takich mistrzów jak Paweł Paliwoda, czy Marta Kwaśnicka i sięgnąć po ich dzieła. Zawsze warto spędzić czas z Andrzejem Horubałą. Dobry, sprawdzony przewodnik. Polecam.