Mapa morderstw. Od frenologii do daktyloskopii. Powrót na miejsce zbrodni.

Okładka książki Mapa morderstw. Od frenologii do daktyloskopii. Powrót na miejsce zbrodni. autora Drew Gray, 9788397350861
Drew Gray Wydawnictwo: Shock Comics publicystyka literacka, eseje
publicystyka literacka, eseje
Murder Maps
2025-11-11
2025-11-11

Kup Mapa morderstw. Od frenologii do daktyloskopii. Powrót na miejsce zbrodni. w ulubionej księgarnii

Oceny książki Mapa morderstw. Od frenologii do daktyloskopii. Powrót na miejsce zbrodni.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mapa morderstw. Od frenologii do daktyloskopii. Powrót na miejsce zbrodni.

“Franziska Hofer leżała całkowicie naga, jej stopy zwisały z kanapy, ręce miała oparte na biodrach. Brzuch był rozcięty aż do piersi. Jelita wylewały się z otwartej jamy brzusznej. Wątroba została wycięta, odnaleziono ją pod kanapą. Podłoga była przesiąknięta krwią. Krew znajdowała się także w umywalce, a na korytarzu widoczne były krwawe ślady dłoni i stóp.”

“Jego poćwiartowane zwłoki zostały oskórowane, skórę wyprawiono i użyto do oprawy drukowanego opisu morderstwa. Linę, na której powieszono skazańca, sprzedawano po gwinei za cal.”

„Gryzienie sprawiało mi tak wielką przyjemność, że wielu ludzi gryzłem, nawet po zabiciu ich nożem".
"Wyznanie Josepha Vachera o brutalnym morderstwie Marie Moussier, 30 listopada 1898 r."

Z upływem lat coraz mocniej utwierdzam się w przekonaniu, że w powiedzeniu “nie bój się umarłych, tylko żywych” jest życiowa mądrość, sprawdzająca się nie od setek, lecz tysięcy lat. Jak już wielokrotnie wspominałem, kocham wszystko, co nadnaturalne: duchy, upiory, demony i inne rozkładające się zagrożenia, jednak po lekturze dzisiejszej książki, ponownie wierzę w to, że żadna fikcyjna groza, nie ma w sobie aż tyle brutalności co człowiek i jego zwierzęce instynkty tłumione przez delikatną społeczną moralność.

W dzisiejszym tekście chciałbym opowiedzieć wam o kolejnej piękności z wydawnictwa Shock books. Ostatnio pisałem wam o cmentarzach i wszelkich nekropoliach wyszczególnionych w książce “Post mortem”, dlatego dziś chciałbym opowiedzieć wam o “Mapie morderstw”... która, ostatecznie prowadzi na cmentarze. O ile oczywiście znajdowano zwłoki, bo jak wiadomo nie zawsze jest to takie pewne.

“Mapa morderstw” autorstwa Dr Drew Graya to idealny wybór dla wszystkich zasłuchanych w kryminalne i makabryczne podcasty, studentów kryminalistyki ciekawych jak wyglądały początki rozpoznawania morderców po pozostawionych śladach, fanów grozy, którzy oprócz nadnaturalnej strony stawiają także na ludzkie oblicze i oczywiście dla wszystkich ciekawskich, którzy nie boją się widoku poszatkowanych ciał i fragmentów mózgów na meblach.

Morderstwa były i będą z nami już do końca ludzkości, dlatego wiadomym było, że autor musi się skupić na konkretnym wycinku czasowym, zawężając kwerendę do określonego obszaru. I tak, szanowny doktor skupił się na portretowaniu spraw z Europy (Anglia, Szkocja, Francja, Niemcy, Austria, Węgry, Czechy, Włochy, Hiszpania),Ameryki północnej (Nowy Jork, Massachusetts, Indiana, Chicago, Kansas, San Francisco) i Australii (Nowa południowa Walia i Wiktoria). Spraw jest dużo, każdy znajdzie coś dla siebie (niezależnie od tego jak to makabrycznie brzmi) a do tego wszystko jest odpowiednio skatalogowane, fachowo opisane, często podparte fotografiami, od których wykręca. Krótko pisząc klasa.

“Mapa morderstw” to publikacja fachowa, jakościowa i przede wszystkim naukowa. Nie mam zamiaru opisywać wszystkich motywów i makabrycznych szczegółów stojących za morderstwami, a zamiast tego dodam, że są tu sprawy mocno medialne, czasem takie, które były całkiem zwyczajne a zostały rozdmuchane przez prasę, innym razem niedokończone, trudne i osnute mgłą dziesięcioleci. Nie wszyscy zmarli zaznali sprawiedliwości, a jak wiadomo początki spraw kryminalnych nie należały do prostych i przyjemnych.

Temat ciężki, ale jednocześnie satysfakcjonujący. Lubię się bać, wyginać z emocji i strachu niczym żagiel na wietrze, więc polecam. Przy okazji poznawania mapy, warto rzucić okiem na wspomniane “Post mortem”. Szanowne autorki dają radę.

Polecam.

“Jego...

Co powiecie na zdjęcia z miejsc zbrodni?
Oglądacie czy uciekacie?

Ja oglądam bez zastanowienia!
Zawsze, ale to zawsze w każdej książce o tematyce true crime brakowało mi zdjęć miejsc zbrodni, zdjęć ofiar albo morderców! Brakowało mi rzutu okiem na miejsce i osoby, o których właśnie czytam! W końcu trafiłem na "Mapę morderstw"! I ta książka w mistrzowski sposób zaspokoiła wszystkie moje wcześniejsze niedostatki doskwierające mi podczas lektury poprzednich true crime! Tutaj zdjęć z pewnością nie brakuje!

Dr Drew Gray zabiera nas prosto do XIX i samych początków XX wieku i oprowadza po całym szeregu miejsc zbrodni! Odwiedzamy m.in. Wielką Brytanię, Francję, Niemcy, Australię i Stany Zjednoczone! Autor w dosłownie telegraficznym skrócie zapoznaje nas z każdą ze spraw, prezentuje motyw zbrodni, narzędzie jakiego użyto oraz sposób w jaki dokonano morderstwa. Dr Gray bardzo szybko zapoznaje nas z sylwetkami zbrodniarzy oraz tym, jak każdy z nich skończył. Każdej z opisywanych spraw towarzyszą mapy, zdjęcia ofiar, zdjęcia miejsc zbrodni, narzędzi zbrodni albo klimatyczne ryciny przedstawiające ofiary albo przebieg zbrodni. "Mapa morderstw" opisuje zbrodnie, o których nigdy wcześniej nie słyszeliśmy! Autor zabiera nas na ulice wielkich miast, na których zazdrośni mężowie zastrzelili swoją żonę, zabiera nas do klimatycznych mieszkań, w których służba mordowała swoich pracodawców, do sypialni, w których żony truły swoich mężów. Nie zabraknie również najbardziej znanego mordercy w historii! Autor przytoczył również sprawę legendarnego Kuby Rozpruwacza!
Sam początek książki również w ultra szybkim skrócie zapozna nas z historią kryminalistyki! Autor rzuci światło na same początki detektywistyki, metody Bartilona i Lacassagne!

"Mapa morderstw" to prawdziwy must have dla każdego fana true crime! Autor skupia się na każdej sprawie przedstawiając wyłącznie jej najważniejsze aspekty. Gray nie odbiega od omawianych tematów i w sposób telegraficzny zapoznaje nas z kolejnymi sprawami, co samej książce dodaje dynamiki a nas wciąga po same pachy! Z czasem nie potrafimy się od niej oderwać i jak uzależnieni mkniemy od jednej sprawy do drugiej!
Samo wydanie tej książki to również petarda! Twarda klimatyczna okładka i wnętrze, które zadowoli każdego!
Jedną rzeczą, nad którą mógłbym pogrymasić jest drobny druk. Moje oczy wolą książki o dużo większym druku, niż tutaj użyto i dosyć szybko się męczyły. Jednak mimo zmęczonych oczu od tej książki naprawdę nie sposób się oderwać! Ona wciąga! Jak mało która!
Marzeniem byłoby, aby powstała kontynuacja "Mapy morderstw" odnosząca się do tych najbardziej znanych zbrodni oraz tych bardziej nam współczesnych. Jestem jednak przekonany, że takiej książki szybko nie ujrzymy...

"Mapa morderstw" to sztos, który każdy fan kryminałów, kryminalistyki i true crime musi mieć w swoich zbiorach! To świetnie wydana książka, która zadowoli nawet najbardziej wymagającego czytelnika! Polecam gorąco!

Co powiecie na zdjęcia z miejsc zbrodni?
Oglądacie czy uciekacie?

Ja oglądam bez zastanowienia!

"M0rderstwa zawsze fascynowały. Od Kaina po Crippena, od Brutusa do Bundy'ego - ludzie chcieli zrozumieć, jaki motyw stał za zbr0dnią, jak została ona popełniona i jak dokładnie wyśledzono sprawcę."

Perełka dla fanów true crime, kryminologii i kryminalistyki.
Książkę rozpoczyna analiza początków zrozumienia zbr0dni. Na osi czasu mamy zaznaczone najważniejsze odkrycia, które krok po kroku doprowadziły do obecnego stanu wykrywania prz€stępstw. Cofamy się do roku 1811 i stopniowo docieramy do roku 1910. Poznajemy poszczególne techniki i etapy ich rozwoju.
W drugiej części autor koncentruje się na konkretnych zbr0dniach i analizuje je na podstawie dostępnych w ówczesnym świecie narzędzi.

W tym roku czytałam wiele historii true crime i muszę przyznać, że ta pozycja wybija się ponad inne pod wieloma względami.
Przede wszystkim mamy tu pokazane zdjęcia miejsc zbr0dni, mapy (na których określone są pozycje związane z danym zdarzeniem),raporty policyjne czy ryciny. Część przytoczonych wydarzeń jest nam znanych, a część nie. W niektórych przypadkach autor podaje też ciekawostki, jak choćby to, że kiedyś po wykonaniu wyroku $mierci, przygotowywano na tę okoliczność pamiątkowe kartki, które zgromadzeni zabierali do domu. Dziś zupełnie nie do pomyślenia, pomimo fascynacji tematyką true crime.
Ponadto mamy też przykłady kronik policyjnych, które drukowane były w gazetach również w formie komiksu.
No i chyba rzecz najważniejsza: wydanie tej książki!! Wydawnictwo zadbalo o każdy, choćby najmniejszy szczegół. Twarda oprawa to dopiero początek. Ilość fotografii, grafik, rycin, obrazów itp wręcz powala i każda z nich jest tutaj ważna. Każda pokazuje kolejne aspekty prowadzonych śledztw i rozwoju kryminologii i kryminalistyki.
Pozycja obowiązkowa dla fanów reportażu.

Perełka dla fanów true crime, kryminologii i kryminalistyki.

80 użytkowników ma tytuł Mapa morderstw. Od frenologii do daktyloskopii. Powrót na miejsce zbrodni. na półkach głównych
17 użytkowników ma tytuł Mapa morderstw. Od frenologii do daktyloskopii. Powrót na miejsce zbrodni. na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Mapa morderstw. Od frenologii do daktyloskopii. Powrót na miejsce zbrodni.

Drew Gray
Drew Gray
Dr. Drew Gray is a social historian of the eighteenth and nineteenth centuries, specializing in the history of crime and punishment. He has written extensively on this subject, including in his recently published book, Jack and the Thames Torso Murders, proposing a new suspect for the Jack the Ripper murders. He is the author of Victorian crime blog The Police Magistrate, a member of the editorial board for The London Journal, and a fellow of the Royal Historical Society, and he teaches history and criminology at the University of Northampton.

Cytaty z książki Mapa morderstw. Od frenologii do daktyloskopii. Powrót na miejsce zbrodni.

Dodaj cytat z książki Mapa morderstw. Od frenologii do daktyloskopii. Powrót na miejsce zbrodni.