New Penguin Parallel Text: Short Stories in Japanese

Kup New Penguin Parallel Text: Short Stories in Japanese w ulubionej księgarnii

Oceny książki New Penguin Parallel Text: Short Stories in Japanese

OPINIE i DYSKUSJE o książce New Penguin Parallel Text: Short Stories in Japanese

Według mnie bardzo fajny zbiór opowiadań, który dość trafnie przedstawia najważniejsze cechy współczesnych pisarzy i ich twórczości. Żadne z opowiadań mnie nie nużyło, co jedynie dwa mnie zirytowały ponieważ ich koniec nastąpił w najciekawszym momencie. Innym uczuciem, które przepełniło moje serduszko, był smutek, iż są to tylko opowiadania, gdyż niektóre z nich mogłyby stanowić idealny początek naprawdę dobrej i wielostronicowej książki.

32 użytkowników ma tytuł New Penguin Parallel Text: Short Stories in Japanese na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł New Penguin Parallel Text: Short Stories in Japanese na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki New Penguin Parallel Text: Short Stories in Japanese

Haruki Murakami
Haruki Murakami
Japoński pisarz, eseista i tłumacz literatury amerykańskiej. Ukończył dramat klasyczny na Wydziale Literatury Uniwersytetu Waseda w Tokio. W wieku 30 lat wydał swoją pierwszą powieść „Hear the Wind Sing” (1979). Po napisaniu wysłał ją na konkurs literacki, zajmując pierwsze miejsce i zdobywając nagrodę Gunzō. Kolejnymi utworami Murakamiego były: „Pinball, 1973” (1980) i „Przygoda z owcą” (1982). Te trzy utwory nazywane są Trylogią „Szczura”, od przydomka narratora. Następne książki: „Koniec świata i Hard-boiled Wonderland” (1985, nagroda Jun'ichirō Tanizaki),„Tańcz, tańcz, tańcz” (1988) i „Na południe od granicy, na zachód od słońca” (1992) ugruntowały jego pozycję jako pisarza, a także przyniosły mu sławę na Zachodzie, głównie w Stanach Zjednoczonych. Najnowsza, dwutomowa powieść nosi tytuł „Śmierć komandora” (2018). Książka „Mężczyźni bez kobiet” była nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Literatura piękna.

Okładka książki Nie mówię już szeptem Żaneta Brudzińska, Klaudia Chrapko, Ewelina Glinka, Czuły Krąg Pisarski, Joanna Krzemińska, Karolina Majewska-Sarna, Paulina Merz, Joanna Moczulska, Ola Mucha, Dominika Nowakowska, Aga Pankau, Angelika Skrzypa, Agnieszka Sobczak, Patrycja Wójtowicz

Cytaty z książki New Penguin Parallel Text: Short Stories in Japanese

Dodaj cytat z książki New Penguin Parallel Text: Short Stories in Japanese