Najnowsze artykuły
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać2
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać10
ArtykułyUmrę, jeśli tego nie polubisz - weź udział w konkursie i wygraj wspomnienia influencerki
LubimyCzytać39
Popularne wyszukiwania
Polecamy
Mysza. Bajka nie dla dzieci

- Mysza (tom 1)
- 2003-01-01
- 2003-01-01
Cztery misie wchodzą do piwiarni, rozsiadają się przy stole, zamawiają halby piwa i wołają: - Panie kelner! Kilka myszy na rozgrzewkę! Kelner przynosi na tacy cztery mysze, a te wskakują na nosy niedźwiedzi i tańczą im na kuflach, aż od tego tupania robi się ciepło, i niedźwiedzie opowiadają sobie kawały, ucieszne historyjki, wesołe anegdotki, wymachują rękami, krzyczą...
Kup Mysza. Bajka nie dla dzieci w ulubionej księgarnii
Oceny książki Mysza. Bajka nie dla dzieci
165 użytkowników ma tytuł Mysza. Bajka nie dla dzieci na półkach głównych- Przeczytane 110
- Wymienię 2
- Mam 2
- Polska 2
- 2015 1
- Własna kolekcja 1
- Ulubione oraz Perełki (czyli 10/10) 1
Tagi i tematy do książki Mysza. Bajka nie dla dzieci

Tomasz Matkowski
Tomasz Matkowski – absolwent filologii romańskiej, italianistyki i podyplomowego dziennikarstwa na Uniwersytecie Warszawskim oraz studium scenariuszowego w łódzkiej PWSTiF. Tłumacz, pisarz, fotograf. Działacz na rzecz obrony zwierząt. Nie mogąc znaleźć wydawcy w Polsce, zadebiutował we Francji. Jest jedynym polskim pisarzem mieszkającym na stałe w Polsce, który napisał i opublikował książki w języku francuskim. Jego dzieła wydaje prestiżowa oficyna Denoël, w serii littérature etrangère, prezentującej najciekawszych pisarzy z różnych krajów. Z Polskich twórców, oprócz Matkowskiego, Denoël wydaje również Witkacego, Schultza, Gombrowicza, Hłaskę i Lema.
Mając za sobą tak oryginalny debiut Matkowski miał już czym przekonać wydawców polskich, że warto jednak wydawać jego książki.
Pasją Matkowskiego jest obrona zwierząt. Współpracuje z organizacjami prozwierzęcymi, pisze liczne opracowania i artykuły o naszym okrucieństwie wobec zwierząt, między innymi o ciemnej stronie delfinariów, o corridzie, o bezduszności wobec wolno żyjących kotów, o tragicznej sytuacji w schroniskach dla zwierząt, o znęcaniu się nad karpiami w imię wigilijnej tradycji.
Zobacz stronę autoraCzytelnicy tej książki przeczytali również
Cytaty z książki Mysza. Bajka nie dla dzieci
Proszę mnie wygłaskać, wyściskać i wyturlać, bo mi smutno".
Proszę mnie wygłaskać, wyściskać i wyturlać, bo mi smutno".
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mysza. Bajka nie dla dzieci
Dziwna i dla mnie niezrozumiała
Dziwna i dla mnie niezrozumiała
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tojedna z moich ulubionych.
jedna z moich ulubionych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to''Mysza'' podbiła moje serce, serce mojego męża i wszystkich, którym tę książkę poleciłam czy pożyczyłam. Czytałam ją wielokrotnie, a cytatami z ''Myszy'' mówi się w naszym domu do dzis. Jest przezabawna, w metaforyczny sposób opowiada o życiowych sprawach, dotyczących każdego z nas, a szczególnie małżeństw;) Niedźwiedź to typowy samiec, natomiast Mysza to mistrzyni manipulacji, a jednoczesnie słodka dziewczynka. Książka opisuje tak wiele różnych sytuacji z życia tej pozornie niedopasowanej pary, że nie ma sensu ich streszczać. To trzeba przeczytać!
''Mysza'' podbiła moje serce, serce mojego męża i wszystkich, którym tę książkę poleciłam czy pożyczyłam. Czytałam ją wielokrotnie, a cytatami z ''Myszy'' mówi się w naszym domu do dzis. Jest przezabawna, w metaforyczny sposób opowiada o życiowych sprawach, dotyczących każdego z nas, a szczególnie małżeństw;) Niedźwiedź to typowy samiec, natomiast Mysza to mistrzyni...