Telegram Zimmermanna

Okładka książki Telegram Zimmermanna autora Barbara W. Tuchman, 8311075328
Okładka książki Telegram Zimmermanna
Barbara W. Tuchman Wydawnictwo: Wydawnictwo Ministerstwa Obrony Narodowej historia
historia

Kup Telegram Zimmermanna w ulubionej księgarnii

Oceny książki Telegram Zimmermanna

OPINIE i DYSKUSJE o książce Telegram Zimmermanna

Trochę rozczarowanie.
Książka pisana przez Amerykankę raczej dla Amerykanów. Sam temat znany, napiszę tylko, że spore fragmenty dotyczące Meksyku, czy stosunków Meksyku do USA przed 1917 r są mało interesujące dla nas Europejczyków.
Za to opis działań Niemców, czy Brytyjskiego wywiadu w czasie wojny, to bardzo ciekawe fragmenty.
Odnoszę też wrażenie, że autorka przecenia ten telegram. Samo zablokowanie mórz przez Niemców i zatapianie statków stałoby się wystarczającym powodem do wejścia do wojny dla Amerykanów

Trochę rozczarowanie.
Odnoszę też wrażenie, że autorka przecenia...

Wszystkie książki tej autorki to obowiązkowa lektura dla osób interesujących się historią. Przystępnie napisane z taką masą szczegółów, że trudno mi sobie wyobrazić ile czasu i pracy musiała autorka poświęcić na ich zdobycie.
Tytułowy " Telegram " to powód przystąpienia USA do I wojny światowej.
Nie będę Ci pisał dlaczego ? Trochę pracy musisz włożyć i poczytać. Miłośnicy kryminałów, myślę, że też powinni być zadowoleni.
Ciekawa sprawa i dyskusje, już współcześnie, na temat przesyłania tajnych wiadomości, ich zabezpieczeń, hakerów, aplikacji " Telegram " , która w czasie pisania książki jeszcze nie istniała itp.
Polecam osobom, które do tej pory nie miły kontaktu z książkami historycznymi, albo się nią nie interesowały ponieważ " Historia nie powtarza się nigdy, człowiek powtarza się zawsze " Voltaire.

Tytułowy " Telegram " to powód przystąpienia USA do I wojny światowej.

Ciekawa książka, która koncentruje się na dyplomatyczno-szpiegowskiej rozgrywce wokół telegramu niemieckiego ministra spraw zagranicznych do ambasad w Waszyngtonie i Meksyku, które przechwycone i odczytane przez Brytyjczyków dały pretekst do zaangażowania się Stanów Zjednoczonych przeciwko państwom Osi w I wojnie światowej, co musiało skutkować ich porażką. A przede wszystkim ów telegram zmusił prezydenta Wilsona do zwrotu w swojej polityce, dalekiej od woli wejścia do wojny.
Tuchman wskazuje na to, że właśnie ten szpiegowski ruch zmienił losy wojny. Jak sama przyznaje w przedmowie do drugiego wydania, od napisania książki ujrzały światło dzienne kolejne dokumenty i fakty, jednak książka pozostaje bardzo ciekawym spojrzeniem na niezbyt znany i popularny u nas element historii I wojny światowej. Tytuł niewątpliwie godny polecenia, tym bardziej że napisany w bardzo przystępny sposób.

125 użytkowników ma tytuł Telegram Zimmermanna na półkach głównych
34 użytkowników ma tytuł Telegram Zimmermanna na półkach dodatkowych