Telegram Zimmermanna

- The Zimmermann Telegram
- 1988-01-01
- 1988-01-01
- Andrzej Michejda, Maria Janina Michejda
Barbara W. Tuchman, autorka takich bestsellerów, jak ,,Sierpniowe salwy", Marsz szaleństwa", ,Odlegte zwierciadto' czy Wyniosta wieża', tworzyta już od pięcdziesięciu lat (debiut książkowy 1938) wtasng wizję historii ludzkiego szaleństwa, nieokietznanej zaborczości, ignorancji i pychy, ale też wzniostości, dumy bezprzyktadnego, choć często daremnego mẹstwa. Swobodnie porusza się po catym obszarze dziejów cywilizacji, tączy btyskotliwie wydarzenia z pozoru odlegte nieporównywalne. W książce, którq oddajemy do rąk Czytelników, zajmuje się dramatycznym epizodem z wiosny 1917 r. Tytutowy telegram, a wtaściwie tajna, zaszyfrowana depesza kajzerowskiego ministra Zimmermanna do cesarskich ambasad w Waszyngtonie i Meksyku stata się iskrą, z której rozgorzał ptomień dwóch wojen światowych. Co więc takiego zawierał telegram, przechwycony przez brytyjski wywiad i przekazany prezydentowi Wilsonowi? Dlaczego akurat ten dokument w ciqgu niewielu dni tak gwałtownie zmienit to, co zmianom poddaje się najtrudniej: świadomość spoteczeństwa? Jakich żywotnych interesów Stanów Zjednoczonych dotyczył ów epokowy przekaz? O tym opowiada ta pasjonująca książka.
Kup Telegram Zimmermanna w ulubionej księgarni
Oceny książki Telegram Zimmermanna
125 użytkowników ma tytuł Telegram Zimmermanna na półkach głównych- Chcę przeczytać 70
- Historia 3
- I wojna światowa 2
- Do kupienia 2
- XX wiek 1
- Przeczytane 2017 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Telegram Zimmermanna
Trochę rozczarowanie.
Za to opis działań Niemców, czy Brytyjskiego wywiadu w czasie wojny, to bardzo ciekawe fragmenty.
Odnoszę też wrażenie, że autorka przecenia ten telegram. Samo zablokowanie mórz przez Niemców i zatapianie statków stałoby się wystarczającym powodem do wejścia do wojny dla Amerykanów
Trochę rozczarowanie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka pisana przez Amerykankę raczej dla Amerykanów. Sam temat znany, napiszę tylko, że spore fragmenty dotyczące Meksyku, czy stosunków Meksyku do USA przed 1917 r są mało interesujące dla nas Europejczyków.
Odnoszę też wrażenie, że autorka przecenia...
Wszystkie książki tej autorki to obowiązkowa lektura dla osób interesujących się historią. Przystępnie napisane z taką masą szczegółów, że trudno mi sobie wyobrazić ile czasu i pracy musiała autorka poświęcić na ich zdobycie.
Tytułowy " Telegram " to powód przystąpienia USA do I wojny światowej.
Nie będę Ci pisał dlaczego ? Trochę pracy musisz włożyć i poczytać. Miłośnicy kryminałów, myślę, że też powinni być zadowoleni.
Ciekawa sprawa i dyskusje, już współcześnie, na temat przesyłania tajnych wiadomości, ich zabezpieczeń, hakerów, aplikacji " Telegram " , która w czasie pisania książki jeszcze nie istniała itp.
Polecam osobom, które do tej pory nie miły kontaktu z książkami historycznymi, albo się nią nie interesowały ponieważ " Historia nie powtarza się nigdy, człowiek powtarza się zawsze " Voltaire.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTytułowy " Telegram " to powód przystąpienia USA do I wojny światowej.
Ciekawa książka, która koncentruje się na dyplomatyczno-szpiegowskiej rozgrywce wokół telegramu niemieckiego ministra spraw zagranicznych do ambasad w Waszyngtonie i Meksyku, które przechwycone i odczytane przez Brytyjczyków dały pretekst do zaangażowania się Stanów Zjednoczonych przeciwko państwom Osi w I wojnie światowej, co musiało skutkować ich porażką. A przede wszystkim ów telegram zmusił prezydenta Wilsona do zwrotu w swojej polityce, dalekiej od woli wejścia do wojny.
Tuchman wskazuje na to, że właśnie ten szpiegowski ruch zmienił losy wojny. Jak sama przyznaje w przedmowie do drugiego wydania, od napisania książki ujrzały światło dzienne kolejne dokumenty i fakty, jednak książka pozostaje bardzo ciekawym spojrzeniem na niezbyt znany i popularny u nas element historii I wojny światowej. Tytuł niewątpliwie godny polecenia, tym bardziej że napisany w bardzo przystępny sposób.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiosna 1917 roku, na Atlantyku z przerwami trwa nieograniczona wojna podwodną. I nagle brytyjski wywiad ujawnia telegram skierowany przez kajzerowską dyplomację do rządu Meksyku obiecującą odebranie m.in. Kalifornii, Teksasu USA w zamian za przystąpienie Meksyku do wojny po stronie Niemiec. Dodatkowo zatopienie Lusitani przelało gorycz amerykańskiego społeczeństwa i rządu i doprowadziło prezydenta Wilsona do możliwości porzucenia izolacjonizmu i przystąpienia do wojny z wiadomym skutkiem. Warto poznać niuanse tych kluczowych wydarzeń.
Wiosna 1917 roku, na Atlantyku z przerwami trwa nieograniczona wojna podwodną. I nagle brytyjski wywiad ujawnia telegram skierowany przez kajzerowską dyplomację do rządu Meksyku obiecującą odebranie m.in. Kalifornii, Teksasu USA w zamian za przystąpienie Meksyku do wojny po stronie Niemiec. Dodatkowo zatopienie Lusitani przelało gorycz amerykańskiego społeczeństwa i rządu i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tom więcej słucham i czytam o okresie Pierwszej Wojny Światowej tym bardziej jestem przekonany, że jest to o wiele bardziej skomplikowana, o wiele bardziej niejednoznaczna i w rezultacie o wiele ciekawsza historia niż Druga Wojna Światowa. Bardzo upraszczając: Druga Wojna to było starcie wielkich sił bez zaskoczeń i niuansów (różnym małym krajom i ich ruchom oporu tylko wydawało się, że coś tu znaczą). Natomiast Pierwsza Wojna była wręcz pełna wydarzeń i zmian, z których wiele mogło całkowicie zmienić przebieg i wynik tej wojny.
Ujawnienie treści Telegramu Zimmermana było niewątpliwie takim wydarzeniem. A w zasadzie ujawnienie go wraz z przyznaniem się Zimmermana oficjalnie do jego autorstwa. Gdyby nie ten telegram Wilson najprawdopodobniej zablokowałby przystąpienie USA do wojny, a co ważniejsze: USA nie zaczęłyby finansować na dużą skalę finansowo Wielkiej Brytanii. Więc Albion by zbankrutował w krótkim okresie czasu. Więc Brytyjczycy, nawet gdyby nie podpisali rozejmu z Niemcami to nie utrzymaliby frontu w okresie buntów w armii francuskiej. A gdyby nie USA na froncie to ofensywy niemieckie po zaprzestaniu walk na wschodzie mogły by przynieść im sukces. No i może ni byłoby także i deklaracji Balfoura...
A wszystko to de facto sprawił Meksyk. Co ty wiesz o Meksyku, Polaku?
m więcej słucham i czytam o okresie Pierwszej Wojny Światowej tym bardziej jestem przekonany, że jest to o wiele bardziej skomplikowana, o wiele bardziej niejednoznaczna i w rezultacie o wiele ciekawsza historia niż Druga Wojna Światowa. Bardzo upraszczając: Druga Wojna to było starcie wielkich sił bez zaskoczeń i niuansów (różnym małym krajom i ich ruchom oporu tylko...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety, moim zdaniem nieco gorzej niż genialne Salwy sierpniowe. Zbyt dużo szczegółów, gabinetowych knowań. Ale z tego składa się polityka. Przeczytać warto.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajbardziej amerykańska spośród książek Barbary W. Tuchman. Opowiada bowiem o wydarzenie niemal nieznanym Europejczykom, ale które miało dla nich kluczowe znaczenie, albowiem – zdaniem autorki – wpłynęło na losy świata na początku XX wieku. Iw zasadzie – akceptując jej wywód – trudno się z nią nie zgodzić.
Dla Amerykanów to wydarzenie miało jeszcze większe znaczenie. Wszak jeszcze w 1917 roku doktryna Monroe’a oraz izolacjonizm były obowiązującym stanowiskiem w polityce zagranicznej.
Autorka dokładnie i z pietyzmem opowiada jak doszło do nadania telegramu, jego odczytania przez administrację waszyngtońską oraz skutki. Pisząc dla swoich rodaków musiała wyjaśniać im rzeczy oczywiste dla mieszkańców Starego Kontynentu, jak np. to, że pochodzący z mieszczaństwa minister spraw zagranicznych cesarstwa niemieckiego był bardziej nacjonalistyczny i imperialny od pruskich junkrów. Z kolei dla europejskich odbiorców trudniejsze do zrozumienia jest to, jak Stany Zjednoczone mogły tak długo powstrzymywać się od udziału w „Wielkiej Wojnie”, jak ja wówczas nazywano.
Ciekawa i bardzo wyczerpująco opisana pozycja. Z dzisiejszego punktu widzenia może za bardzo szczegółowa, ale w dobie powierzchownych i sensacyjnych książek popularnonaukowych traktujących o historii to tylko zaleta.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla Amerykanów to wydarzenie miało jeszcze większe znaczenie. Wszak...
Bardzo się cieszę z przeczytania tej książki. Traktuje ona o przyczynach dla których Stany Zjednoczone przystąpiły do I wojny światowej, w jaki sposób telegram niemieckiego ministra spraw zagranicznych wysłany za ocen, trafił w ręce amerykańskie. Nic w tym złego, o ile minister nie zachęcał w nim władze Meksyku i Japonii do napaści i częściowego rozbioru USA.
Książka bogata w detale, jej niewątpliwym atutem jest błyskotliwe zarysowanie charakterologiczne głównym bohaterów tego dramatu. Czyta się prawie jak kryminał.
Polecam bardzo!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka bogata...
Książka o szpiegowskich rozgrywkach pomiędzy mocarstwami. Warto przeczytać, żeby zagłębić się w sieć dyplomatycznych powiązań oraz gier. Przedstawia zawiłą sytuację polityczną oraz porażkę dyplomacji wynikającą z prostego potknięcia, jak jedna decyzja, lekceważenie może wpłynąć na sytuację polityczną całego świata.