Firma

- 2017-04-20
- Zbigniew Kościuk, Krzysztof Obłucki, Lech Żołędziowski
- Ekranizacje:
- Firma (1993)
Mitchell McDeere, wyróżniający się student prawa, może przebierać w ofertach. O dziwo, najatrakcyjniejszą otrzymuje nie z wielkiej nowojorskiej korporacji, lecz z niedużej firmy w Memphis. Zachęcony wysokimi zarobkami i innymi korzyściami, decyduje się wraz z żoną przeprowadzić się do Tennessee. Wkrótce FBI informuje go, że jego firma zajmuje się praniem brudnych pieniędzy, i daje wybór: albo Mitchell pójdzie na współpracę z Biurem, albo wyląduje w więzieniu.
Posłuchaj fragmentu
- John Grisham 47
- Kryminał 26
- 2013 24

OPINIE i DYSKUSJE o książce Firma
Mitch i Abby McDeer, ich brat Rey (w więzieniu). Mitch - prawnik, jego firma nielegalne interesy (Borteloto- szef, Lazarov, DeWasher, Lock, Lambert). Udało im sie uciec z plaży, dzięki Abnaksowi łodzią (ojciec chłopaka zabitego z Kozińskim i Hodgesem). Okradli firmę, dostali milion od FBI i uciekli na Kajmany.
Książka lepsza od Komory, uporządkowana, jednak brak zwrotów akcji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka lepsza od Komory, uporządkowana, jednak brak zwrotów akcji.
Kiedy po czasie wracam po napisania recenzji, z uśmiechem na ustach wspominam wartą akcję, aurę tajemniczości i ogromną sympatię do głównego bohatera i jego żony. To thriller prawniczy, ale wątki prowadzonych spraw nie zacierają akcji i nie odwracają niepotrzebnie uwagi. Młody prawnik otrzymuje ofertę życia i kierowany zrozumiałą dla niedoświadczonej osoby chciwością przyjmuje ją nie zwracając uwagi na sygnały ostrzegawcze. Zaczyna niebezpieczną grę z ludźmi, którzy dla zysków nie cofną się przed niczym. Kiedy przestaje przestrzegać reguł, zaczynają się problemy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo wciągająca i do końca trzymająca w napięciu.
Bardzo wciągająca i do końca trzymająca w napięciu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toThriller prawniczy na najwyższym poziomie. To moje pierwsze spotkanie z Autorem, ale na pewno nie ostatnie. Grisham pisze wciągająco, nie rozdrabnia się niepotrzebnie, wrzuca czytelnika w sam środek akcji. Polecam :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wciągnęła mnie.
Nie wciągnęła mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlasyczny thriller prawniczy, który wciąga od pierwszych stron dzięki szybkiemu tempu akcji i sprytnie skonstruowanej intrydze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tozabieram się za Grishama nie wiem czy mi się spodoba widziałam chyba film nie specjalnie mi się podobał może ze względu na obsadę ale książka jest podobno lepsza zobaczę ....
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMłody prawnik próbujący przechytrzyć zarówno swoich szefów jak i FBI. Książka napisana w taki sposób, że czytając oglądasz się za siebie i sprawdzasz czy nikt Cię nie obserwuje. Napięcie w Firmie aż elektryzuje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam, rewelacyjna! To była chyba druga książka tego autora i przepadłam.
Uwielbiam, rewelacyjna! To była chyba druga książka tego autora i przepadłam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper. Trafiłem na pisarza, który potrafi zachwycić mnie nie tylko treścią, fabułą ale i formą. Autor wspaniale oddaje relacje, które panują w środowisku prawniczym i pokazuje rozmiar możliwości mafijnej i swojego rodzaju nieudolność FBI. Sensacyjne zakończenie. Główny bohater rozegrał wszystkich po mistrzowsku. Jest to mój trzeci kontakt z twórczością Grishima i jestem przekonany, że nie ostatni.
Super. Trafiłem na pisarza, który potrafi zachwycić mnie nie tylko treścią, fabułą ale i formą. Autor wspaniale oddaje relacje, które panują w środowisku prawniczym i pokazuje rozmiar możliwości mafijnej i swojego rodzaju nieudolność FBI. Sensacyjne zakończenie. Główny bohater rozegrał wszystkich po mistrzowsku. Jest to mój trzeci kontakt z twórczością Grishima i jestem...