Wojna i więzienie

- powieść historyczna
- Saga moskiewska (tom 2)
- Voina I Tiourma
- 2017-06-02
- 1999-01-01
- Maria Putrament
W czerwcu 1941 roku Niemcy dokonują zbrojnej napaści na Związek Radziecki. Armia Czerwona cofa się; panuje chaos, całe oddziały poddają się, dochodzi do masowych dezercji. Zagrożona jest Moskwa.
Stalin apeluje do sumień rodaków, odwołuje się do patriotyzmu, zwraca wolność więzionym w łagrach dowódcom. Wśród nich jest Nikita Gradow, odarty z młodzieńczych ideałów i rewolucyjnego romantyzmu. Radziecka ojczyzna żąda jednak od żołnierza Armii Czerwonej kolejnych poświęceń w strasznych wojennych latach, które odciskają się bolesnym piętnem na losach Gradowów i całego narodu.
Kup Wojna i więzienie w ulubionej księgarni
Oceny książki Wojna i więzienie
425 użytkowników ma tytuł Wojna i więzienie na półkach głównych- Przeczytane 217
- Rosja 7
- Literatura rosyjska 7
- E-book 4
- 2020 3
- Beletrystyka 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wojna i więzienie
Fenomenalna książka!
Fenomenalna książka!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam rosyjskie tematy. To jedna z moich ulubionych powieści dotykająca tych zagadnień. Pisana ze znajomością historii i empatią w stosunku do bohaterów, którzy często mają historyczne pierwowzory. Pokazuje nam jak niebezpiecznie jest oceniać, nie mając pojęcia o realiach w jakich przyszło żyć ówczesnym ludziom...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z najlepiej napisanych powieści o Rosji. Polecam z całego serca!
Jedna z najlepiej napisanych powieści o Rosji. Polecam z całego serca!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniała książka!!!
Wspaniała książka!!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDoskonała trylogia! Druga powieść obok trylogii "Stulecie" Kena Foletta, która sprawia, że czytelnik znający dobrze historię ma uczucie jakby był tam naprawdę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoznajemy dalsze losy bohaterów trylogii Aksionowa, tragiczne dzieje głównych bohaterów, których życie było narażone na wiele niebezpieczeństw.
Akcja tego tomu rozgrywa się w czasie II wojny światowej. Do obrony ojczyzny stawiali się Rosjanie bez względu na poglądy, czy na doznane krzywdy od ówczesnej władzy. Dopiero pod koniec wojny, co niektórzy, zdali sobie sprawę, że po wojnie nic się nie zmieni i wrócą prześladowania z lat 30-tych. Autor zwraca uwagę, że wśród przywódców antyhitlerowskiej koalicji - tak wiele miał do powiedzenia Stalin.
„W środowisku wojskowych i dziennikarzy kredytowanych w Jałcie opowiadano, że Stalin zupełnie się nie liczy z chorym Amerykaninem. Nawet na zdrowego Brytyjczyka warczy. Wysuwa bezczelne żądania.”
I wiemy z historii, że Stalinowi udało się przeforsować swoje żądania.
Aksionow ukazuje w swojej powieści zarówno morderców radzieckich – porusza m.in. sprawę mordu na oficerach polskich; jak i morderców niemieckich – opisuje bezwzględną likwidację grupy cywilów żydowskich dokonaną przez nazistów.
Powieść „Wojna i więzienie” to książka piękna i jednocześnie przygnębiająca.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAkcja tego tomu rozgrywa się w czasie II wojny światowej. Do obrony ojczyzny stawiali się Rosjanie bez względu na poglądy, czy na doznane krzywdy od ówczesnej władzy. Dopiero pod koniec wojny, co niektórzy, zdali sobie sprawę, że...
Fenomenalna fabuła z prawdziwą historią z pierwszej ręki! Gratka!
Fenomenalna fabuła z prawdziwą historią z pierwszej ręki! Gratka!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCudowna, wspaniała, ponadczasowa, mądra, zmieniająca myślenie. Niewielu już tak pisze, coraz mniej osób ma odwagę takie książki wydawać...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z moich ulubionych książek o Rosji.
Jedna z moich ulubionych książek o Rosji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugi tom sagi moskiewskiej autorstwa syna ofiar stalinowskich czystek. Dalsze losy rodziny Gradowów (dawniej odmieniano Gradowych) i ich bliskich od roku 1941 do 1945.
Teren akcji rozciąga się od Kołymy do … Polski (a konkretnie Pomorza i dzisiejszych Mazur). Obok fikcyjnych bohaterów występują też postacie autentyczne – Stalin i jego oficerowie – od Żukowa i Koniewa do Własowa, Mołotow, Beria et consortes. Jednak clue powieści to historia rosyjskiej inteligencji, która swego czasu zaangażowała się w budowanie komunizmu a później bardziej lub mniej przejrzała na oczy. A także ciekawe spostrzeżenia autora, włożone w usta bohaterów na temat zgubnych dla Rosji i ZSRR skutków i wojny i zwycięstwa. Można dodać, że także dla kilku krajów ościennych.
Wielką zaletą książki jest pełna niezależność autora i jego wolność zarówno od ograniczeń cenzuralnych jak i uwikłania w bieżącą politykę rosyjską lat dziewięćdziesiątych. Zbrodnie komunizmu są pokazane bez ogródek, podkreślony fakt nie podpisania i niestosowania przez ZSRR Konwencji Genewskiej w stosunku do jeńców oraz trwający do tej pory stosunek do nich w społeczeństwie. Każdy, kto się dostał do niewoli był zdrajcą i taki punkt widzenia obowiązuje w Rosji do dziś.
Życie ofiar reżimu i ich rodzi pokazane jest realistycznie, bez romantycznych wizji wiernych sobie i kochających się rozdzielonych małżonków, szlachetnych oprawców nie dybiących na cześć atrakcyjnych więźniarek czy kochających swoją ojczyznę jeńców. Z kolei czerwone elity są przedstawione odpychająco, ale nie poprzez ich demonizację, lecz właśnie wykazanie totalnej przeciętności i zawiści.
Wielką wartością książki są wątki polskie. Po pierwsze dotyczące Katynia, gdzie – w przeciwieństwie do aktualnej rosyjskiej narracji – jasno postawiono sprawę ich ewidentnej winy. Po drugie pojawia się kwestia wyzwolenia Wilna przez Armię Czerwoną i AK oraz następnie aresztowania i zesłania przywódców i wielkiej liczby żołnierzy tej ostatniej organizacji. Po trzecie wreszcie podkreślenie, że ode wejścia na teren naszych ziem zbrojne ramię rządu RP na wychodźstwie było taktowanie przez Rosjan (ZSRR) jako wrogowie na równi z Niemcami. No i porównanie sił AK (350 000) do AL (500),tez niekoniecznie pozytywnie nastawionych do postawy Armii Czerwonej.
Uczciwość autora pozwala przymknąć oko na pewne historyczne nieścisłości.
Trudniej przychodzi to w stosunku do przekładu. Memel (nazwa niemiecka) to po polsku Kłajpeda a Frische Nehrung to Mierzeja Wiślana i Polacy w rozmowie z Rosjanami na pewno nie używaliby nazwy niemieckiej.
Tym niemniej to kawał solidnej literatury historycznej, uczciwej, nieprzesłodzonej, bez infantylizmów, patosu, ckliwych wątków romansowych bądź niewiarygodnych przygodowych (nie wszyscy przeżywają) i jak najdalszy od klimatów kina familijnego. Dziś w Rosji pewnie czegoś takiego by już nie wydrukowano, a na pewno nie zekranizowano.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTeren akcji rozciąga się od Kołymy do … Polski (a konkretnie Pomorza i dzisiejszych Mazur). Obok fikcyjnych bohaterów występują też postacie autentyczne – Stalin i jego oficerowie – od Żukowa i Koniewa do...