Wojna i więzienie

Okładka książki Wojna i więzienie autora Wasilij Aksionow, 9788380971493
Okładka książki Wojna i więzienie
Wasilij Aksionow Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Cykl: Saga moskiewska (tom 2) powieść historyczna
powieść historyczna
Saga moskiewska (tom 2)
Voina I Tiourma
2017-06-02
1999-01-01
Maria Putrament

Kup Wojna i więzienie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wojna i więzienie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wojna i więzienie

Fenomenalna książka!

Fenomenalna książka!

Uwielbiam rosyjskie tematy. To jedna z moich ulubionych powieści dotykająca tych zagadnień. Pisana ze znajomością historii i empatią w stosunku do bohaterów, którzy często mają historyczne pierwowzory. Pokazuje nam jak niebezpiecznie jest oceniać, nie mając pojęcia o realiach w jakich przyszło żyć ówczesnym ludziom...

Jedna z najlepiej napisanych powieści o Rosji. Polecam z całego serca!

Jedna z najlepiej napisanych powieści o Rosji. Polecam z całego serca!

425 użytkowników ma tytuł Wojna i więzienie na półkach głównych
89 użytkowników ma tytuł Wojna i więzienie na półkach dodatkowych

Okładka książki Frygijskie bławatki Wasilij Aksionow, Wasilij Biełow, Nodar Culejskiri, Grigor Dżanikian, Regina Ezera, Aleksander Filippowicz, Achat Gaffar, Inna Goff, Georgij Gulia, Wasilij Jurowskich, Rimma Kowalenko, Igor Kuwszynow, Iwan Łaskow, Leonid Lencz, George Menjuk, Wacław Michalski, Manuk Mnacakanian, Junna Moric, Wardkes Petrosjan, Aleksander Prochanow, Georgij Siemionow, Witalij Siomin, Andriej Skałon, Jurij Szczerbak, Alim Teppiejew, Gleb Tiekotiew, Wiktoria Tokariewa, Aleś Żuk
Wasilij Aksionow
Wasilij Aksionow
Jeden z największych współczesnych prozaików rosyjskich- pisarz, dramaturg filmowy, scenarzysta. Syn pisarki Jewgieniji Giznburg. Jego rodzice byli ofiarami stalinowskich represji. Matka, profesor uniwersytetu w Kazaniu, spędziła kilkanaście lat w obozach pracy. Głośne stały się jej wspomnienia więzienno-obozowe Stroma droga, tłumaczone na wiele języków zachodnich, wydane również w Polsce w drugim obiegu. Wasilij mieszkał z matką tylko w latach 1948-50, kiedy osiedliła się w Magadanie. Jego proza stawała się coraz bardziej krytyczna wobec radzieckiej rzeczywistości, nawet jej forma kłóciła się z obowiązującymi kanonami. Aksionow eksperymentował, sięgał po nowe środki wyrazu, po fantastykę, groteskę. Coraz ostrzejsze szykany sprawiły, że w r. 1980 wyjechał do Stanów Zjednoczonych. Twórczość Aksionowa rozwijała się w opozycji do dziedzictwa epoki stalinizmu, była wyrazem sprzeciwu wobec form życia radzieckiego, jego instytucji, etyki, obyczajowości, sztuki i literatury, skrępowanej socrealistycznymi zakazami i nakazami. Do najbardziej znanych należą głośne powieści poświęcone moralnym dylematom młodego pokolenia (Koledzy, Gwiaździsty bilet, Apiesiny iż Marokko) i opowiadania zebrane w tomach Katapulta, W pół drogi do księżyca. Na emigracji powstały m.in. powieści Ostrow Krym, Bumażnyj piejzaż. Głośna trylogia Moskiewska saga, epicka opowieść o moskiewskiej rodzinie inteligenckiej w latach stalinizmu, z siłą tołstojowskiej narracji i emocjonalnym bogactwem Doktora Żywago ukazuje historię ludzi walczących o przetrwanie. Porównywane z Wojną i pokojem tomy Pokolenie zimy, Wojna i więzienie, Więzienie i pokój okrzyknięto najgłośniejszym wydarzeniem literackim ostatniego dziesięciolecia.

Cytaty z książki Wojna i więzienie