Czaruś, mały uciekinier

- 2010-01-01
- 2010-01-01
- 2011-01-13
- Jacek Drewnowski
Zosia często widuje starszego pana wyprowadzającego na spacer labradora Czarusia. Dziewczynka od dawna marzy właśnie o takim szczeniaku! Energiczny, żywiołowy Czaruś uwielbia długie spacery, często wychodzi do ogrodu i ucieka, chociaż wie, że nie powinien. Pewnego dnia Zosia widzi Czarusia na ulicy bez właściciela. Myśli, że szczenię znowu uciekło, ale tym razem to coś zupełnie innego... W domu u pana Nowaka, stało się coś złego, ale jak szczeniak ma o tym powiadomić Zosię?
Kup Czaruś, mały uciekinier w ulubionej księgarni
Oceny książki Czaruś, mały uciekinier
544 użytkowników ma tytuł Czaruś, mały uciekinier na półkach głównych- Przeczytane 442
- Zaopiekuj się mną 7
- Dla dzieci 6
- Dzieciństwo 4
- 2013 3
- 2018 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czaruś, mały uciekinier
Kolejna z serii Zaopiekuj się mną. Moja 8 letnia córka uwielbia książki z tej serii. Ta bardzo się jej podobała.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSeria „Zaopiekuj się mną” to idealne książki dla miłośników zwierząt.
Jak tu nie lubić historii z czworonogami w roli głównej.
Książeczka przedstawia piękną historię, która daje do myślenia i wiele uczą. Historia Czarusia jest pełne miłości, wiary i radości.
Seria „Zaopiekuj się mną” to idealne książki dla miłośników zwierząt.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo lubię książki z tej serii. Fajnie się je czyta, dziecko chętnie słucha a nawet może przeczytać je sam.
Jak tu nie lubić historii z czworonogami w roli głównej.
Moje dzieciaczki uwielbiają tą serię.
Moje dzieciaczki uwielbiają tą serię.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążki Holly Webb rozbudzają dziecięcą ciekawość, przenoszą czytelników do wspaniałego świata zwierzęcych bohaterów. W swoich książkach uczy wrażliwości, odpowiedzialności, pokazuje piękno przyjaźni i miłości do zwierząt. Tutaj dzieci i zwierzaki stają się sobie niezwykle bliscy.
Nie inaczej było i tym razem. Czaruś, to niezwykle uroczy, ale i bardzo energiczny labrador. Choć jego pan bardzo go kocha i chce dla niego jak najlepiej, to jednak z racji swojego wieku, nie może zapewnić mu tyle ruchu, ile maluch potrzebuje. Czaruś właśnie z tego powodu często ucieka z domu.
Zosia przygląda się szczeniakowi i marzy o tym, by takiego mieć. Gdy po raz kolejny spotyka małego uciekiniera okazuje się, że Czaruś tym razem ma misję do wypełnienia. Jego pan potrzebuje pomocy. Tylko jak powiedzieć o tym dziewczynce?
Seria Zaopiekuj się mną to książki, które zachwycają, skłaniają do refleksji. To książki uczące empatii, wrażliwości i niesienia pomocy tym, którzy tego potrzebują.Prosty tekst, duża czcionka i ciekawa historia zachęcają dzieci do samodzielnego czytania. Polecamy tym, którzy kochają zwierzęta i uwielbiają czytać książki. A uroku lekturze dodają piękne i delikatne czarno-białe ilustracje.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie inaczej było i tym razem. Czaruś, to niezwykle uroczy, ale i bardzo energiczny labrador....
Książka pełna empatii, która gwarantuje nam chwile wzruszenia i pokazuje co tak właściwie jest w życiu istotne.
Szczeniaczek labradora trafia do domu Pana Nowaka i chociaż starszy mężczyzna kocha pieska i chce dla niego jak najlepiej to jego wiek, a przede wszystkim schorowana noga nie utrudnia to zadanie. Czaruś potrzebuje dużo ruchu i skoro jego właściciel nie chodzi z nim na spacery tak często jakby tego chciał to piesek urzadza wyprawy "na własną łapę". Eskapady te kończą się jednak na ogół źle bo bardzo denerwują jedną z sąsiadek.
Zosia i jej bracia widzą w Czarusiu uroczego pieska i szczególnie Zosia ma nadzieję, że mogłaby spędzać z psiakiem nieco więcej czasu.
Książka została częściowo napisana z perspektywy psa, co uważam za bardzo udane rozwiązanie. Pokazuje nam to uczucia i rozterki zwierzaka i doceniam takie fragmenty szczególnie w części, w której Pan Nowak spada ze schodów i wysyla pupila po pomoc. Psiak gorączkowo szuka sposobu w jaki może pomóc swemu Panu i ostatecznie udaje mu się spowadzić 3 dzieci.
To książka pełna rozterek, która ostatecznie kończy się bardzo dobrze. Każdy znajdzie dla siebie odpowiednie miejsce, uczymy się też, że nie należy być samolubnym i niekiedy poświęcać swoje szczęście dla dobra kogoś innego.
Chociaż cała seria liczy sobie wiele tomów, to miałam okazję poznać dwie książeczki. Jednak na ich podstawie zaryzykuję stwierdzenie, że to wartościowa seria, której z powodzeniem możemy dać szansę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzczeniaczek labradora trafia do domu Pana Nowaka i chociaż starszy mężczyzna kocha pieska i chce dla niego jak najlepiej to jego wiek, a przede wszystkim schorowana noga nie utrudnia to zadanie. Czaruś potrzebuje dużo ruchu i skoro jego właściciel nie chodzi z...
Czy mieliście już okazję poznać uroczy cykl opowieści "Zaopiekuj się mną"?
Wiecie co zaskoczyło mnie najbardziej?
Serce, ciepło, troska i szacunek jako wartości wiodące dla każdej historii. Nie mogłyśmy się nie zakochać.
"Czaruś, mały uciekinier" to wyjątkowo energiczny młody czekoladowy labrador, który skradł serce Pana Nowaka i z dumą mu towarzyszy. Niestety, starszemu Panu brakuje siły i jego możliwości są ograniczone, co przekłada się na niesforność psiaka i częste ucieczki narażające go na niebezpieczeństwo. Sytuacji przygląda się Zosia i jej rodzina, która stara się zachować dystans i jednocześnie głęboko w sercu pragnie pomóc i zaoferować pieskowi nieco swojego czasu. W najbardziej kulminacyjnym momencie opowieści Czaruś po raz kolejny opuszcza swój dom, ale tym razem ma misję.
Utkana z czułością i troską opowieść o wspieraniu starszych, trosce o mniejszych od siebie i wielkiej przyjaźni miedzy psem i człowiekiem po raz kolejny udowodniła nam, że warto wspierać dzieci w budowaniu właściwego światopoglądu na życie zwierzaków i opiekę.
Kolejna, "To Twój dom, Lila", również opowiada wartościową historię. Gdy Fundacje troszczące się o bezdomne koty to są naszą rzeczywistością, to to samo otacza bohaterkę książki, Natalkę. Mama jej przyjaciółki tworzy dom tymczasowy dla małych kotków ale także tych większych, oferując im opiekę, dach nad głową i bezpieczeństwo. Dziewczynka zauroczona pracą wkładaną w ratowanie maluchów chciała podjąć czynne działania, a przy znalezieniu Gracji- kotki w ciąży, razem ze swoją rodziną zyskała szansę na spróbowanie swoich sił i naukę odpowiedzialności. Zdobyte zaufanie pozwoliło kotce na spokojny poród, jednak gdy pojawiły się kłopoty i najmniejsze kociątko było słabsze od pozostałych, Natalka z troską i oddaniem zajęła się maleńką Lilą.
Już nie mogę się doczekać kolejnych zamówionych egzemplarzy!
Czy mieliście już okazję poznać uroczy cykl opowieści "Zaopiekuj się mną"?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie tak dawno podczas trwającego akcji czytelniczej u @wydawnictwo_zielona_sowa miałyśmy okazję poznać ostatnie tytuły serii napisanej przez Holly Webb i zostałyśmy jej ogromnymi entuzjastkami- czego nie spodziewałam się zupełnie jako mama bardzo wrażliwych córek. 💛
Wiecie co zaskoczyło mnie...
To bardzo wzruszająca i jednocześnie piękna historia. Głównym bohaterem jest szczeniak Czaruś - czekoladowy labrador. Właśnie o takim psie marzy Zosia, odkład go zobaczyła po raz pierwszy. Pewnego razu podczas rowerowej przejażdżki dziewczynka ratuje Czarusia, który zerwał się ze smyczy przed upadkiem do strumyka. Jego właściciel pan Nowak, sąsiad Zosi jest jej bardzo wdzięczny. Dziewczynka codziennie myśli o małym labradorze i wypatruje go zza ogrodzenia. Jest jej go bardzo żal, gdyż jego schorowany właściciel nie jest w stanie wychodzić z psiakiem na spacery, których szczeniak tak potrzebuje. Gdy pewnego dnia pan Nowak zasłabł i upadł, piesek przybiegł po pomoc właśnie do Zosi. Wtedy okazało się, że pan Nowak musi zostać kilka tygodni w szpitalu. Rodzice Zosi postanawiają pomoc i zgadzają się zająć się pieskiem, by ten nie trafił do schroniska. Zosia i jej bracia z ogromnym zapałem opiekują się Czaruśiem chodzą z nim na długie spacery i szkołą go. Niestety po powrocie Pana Nowaka są zmuszeni rozstać się Czaruśiem, co jest bardzo trudne, gdyż już zdążyli przywiązać się do pieska. Szczególnie trudne jest to dla Zosi. Rodzice proponują dzieciom wzięcie psa ze schroniska. Czy jednak któryś z obecnych tam psów spodoba im się na tyle, że wezmą go do siebie? Czy jednak Czaruś nie ma sobie równych?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy chcemy naprawdę zrozumieć zachowanie psa, czasem trzeba przyjrzeć się mu głębiej. Czaruś jest bardzo żywiołowym labradorem, który wymaga sporej dawki ruchu, opieki. Z pozoru, psotnik, uciekinier, robi to jednego razu po to, aby uratować swojego starszego już właściciela, który potrzebuje opieki medycznej. Pan Nowak jest sąsiadem Zosi, która właśnie marzy o takim psie jakim jest Czaruś. Ten brązowy Labrador skrada jej serce na jednym ze spacerów, a kiedy pan Nowak trafia do szpitala, rodzina Zosi opiekuje się młodym psem aby ten nie trafił do schroniska.
Ta książka to prawdziwy wyciskacz łez. Pokazuje jak miłością do czworonoga można się nie tylko dzielić, ale również jak miłość psa do nas wraca. Kiedy nadchodzi moment, że Czaruś wraca do swojego właściciela, rodzice trójki rodzeństwa postanawiają przygarnąć psa ze schroniska. Każda taka decyzja powinna być dojrzała, świadoma. Dzięki autorce nasze rozważania na temat adopcji psa mogą zostać rozwiane.
Kiedy chcemy naprawdę zrozumieć zachowanie psa, czasem trzeba przyjrzeć się mu głębiej. Czaruś jest bardzo żywiołowym labradorem, który wymaga sporej dawki ruchu, opieki. Z pozoru, psotnik, uciekinier, robi to jednego razu po to, aby uratować swojego starszego już właściciela, który potrzebuje opieki medycznej. Pan Nowak jest sąsiadem Zosi, która właśnie marzy o takim psie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Czaruś mały uciekinier" to kolejna piękna i wzruszająca historia, której głównym bohaterem jest mały czekoladowy rablador imieniem Czaruś. O takim psie marzy Zosia sąsiadka pana Nowaka, który jest właścicielem małego pieska. Dziewczynka szybko nawiązuje więź z Czarusiem, a kiedy pewnego dnia sąsiad zasłabł i upadł, piesek przybiegł po pomoc właśnie do niej. Kiedy okazało się, że pan Nowak musi zostać kilka tygodni w szpitalu rodzina Zosi postanawia zająć się pieskiem, by ten nie trafił do schroniska. Zosia i jej bracia z ogromnym zapałem zajmują się Czarusiem tresują go i wychodzą z nim na długie spacery. Niestety po powrocie Pana Nowaka następuje czas rozstania z Czarusiem, co jest trudnym etapem dla wszystkich domowników. Rodzice są pod wrażeniem jak ich dzieci zajęły się psem sąsiada i proponują Zosi i jej braciom adopcję psa ze schroniska. Tylko czy uda im się znaleźć psa idealnego? 🐕
Historia Czarusia pokazuje jak wiele szczęścia pies może wprowadzić do czyjegoś życia, a także jak dużym obowiązkiem jest posiadanie małego żywiołowego psa. Myślę, że tę opowieść powinno poznać każde dziecko które marzy o własnym pupilu. Ta książka idealnie sprawdzi się również do samodzielnego czytania i z pewnością zachęci czytelnika do sięgnięcia po kolejne tomy 📚
"Czaruś mały uciekinier" to kolejna piękna i wzruszająca historia, której głównym bohaterem jest mały czekoladowy rablador imieniem Czaruś. O takim psie marzy Zosia sąsiadka pana Nowaka, który jest właścicielem małego pieska. Dziewczynka szybko nawiązuje więź z Czarusiem, a kiedy pewnego dnia sąsiad zasłabł i upadł, piesek przybiegł po pomoc właśnie do niej. Kiedy okazało...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzaruś to uroczy, mały i pełen energii labrador, który bardzo kocha swojego właściciela. Pewnego dnia staruszek upada i nie potrafi wstać. Jego wierny przyjaciel rusza po pomoc. Przyprowadza do domu Zosię i jej braci, którzy wzywają karetkę pogotowia. Na czas pobytu pana Nowaka w szpitalu dzieci zabierają psa do swojego domu. Opiekują się nim, bawią i uczą. Cała trójka doskonale dogaduje się z Czarusiem. Gdy przychodzi czas by oddać psa właścicielowi, cała rodzina czuje smutek. Na szczęście rodzice wpadają na pomysł by przygarnąć psa ze schroniska.
Czy uda im się wybrać nowego przyjaciela ? Przekonajcie się sami !
To piękna książka z serii stworzonej z miłości do zwierząt. Emanuje ciepłem i pięknymi relacjami pomiędzy ludźmi, a zwierzętami. Historia ta zwraca uwagę na potrzeby psów, pokazuje jak się nimi opiekować i jakimi mądrymymi są zwierzętami.
Myślę, że będzie to interesująca lektura dla wszystkich dzieci pragnących mieć psa oraz fanów czworonogów.
Książka zawiera dużą czcionkę co ułatwia samodzielne czytanie dzieciom oraz czarno-białe ilustracje, które rozbudzają wyobraźnię czytelników.
Czaruś to uroczy, mały i pełen energii labrador, który bardzo kocha swojego właściciela. Pewnego dnia staruszek upada i nie potrafi wstać. Jego wierny przyjaciel rusza po pomoc. Przyprowadza do domu Zosię i jej braci, którzy wzywają karetkę pogotowia. Na czas pobytu pana Nowaka w szpitalu dzieci zabierają psa do swojego domu. Opiekują się nim, bawią i uczą. Cała trójka...