Arlo, kociak w potrzebie

Okładka książki Arlo, kociak w potrzebie autora Holly Webb, 9788382999570
Okładka książki Arlo, kociak w potrzebie
Holly Webb Wydawnictwo: Zielona Sowa Seria: Zaopiekuj się mną! literatura dziecięca
literatura dziecięca
Zaopiekuj się mną!
Firefighter's kitten
2025-04-09
2025-04-09
Agnieszka Kasprzyk

Kup Arlo, kociak w potrzebie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Arlo, kociak w potrzebie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Arlo, kociak w potrzebie

Bardzo fajna, dlatego, że ten kotek był słodki

Bardzo fajna, dlatego, że ten kotek był słodki

Książki Holly Webb są pełne ciepła i przepełnione zwierzęcymi bohaterami. W serii Zaopiekuj się mną poza główną serią o psach i kotach, są także tytuły specjalne, w których znajdziecie wilka, renifery, panterę śnieżną, niedźwiedzia i wiele innych.

Muszę przyznać, że autorka potrafi rozbudzić dziecięcą ciekawość. W swoich książkach, w których zawsze mamy zwierzęcego bohatera, uczy wrażliwości, odpowiedzialności, pokazuje piękno przyjaźni i miłości do zwierząt. Tutaj dzieci i zwierzaki stają się sobie niezwykle bliskie.

Nie inaczej było i tym razem. Tola i jej rodzice przeprowadzają się do innego miasta. Mama dziewczynki dostała tam pracę, a to dla córki oznacza nową szkołę i nowych znajomych. Tola trochę obawia się zmian, jednak rodzice obiecują, że przemyślą sprawę posiadania kotka.

Pewnego dnia Tola i Nikodem znajdują małego, wystraszonego kotka na drzewie. Tak się składa, że do pomocy w ratowaniu zwierzaka została wezwana mama dziewczynki. Okazuje się, że maluch jest bezdomny. Czy uda się znaleźć dla niego nowy dom? A może to właśnie Tola zaopiekuje się kociakiem?

Prosty tekst, duża czcionka i ciekawa historia zachęcają dzieci do samodzielnego czytania. Polecamy tym, którzy kochają zwierzęta i uwielbiają czytać książki. A uroku lekturze dodają piękne i delikatne czarno-białe ilustracje.

Fajna, chwytająca za serce książka dla dzieci rozpoczynających przygodę z samodzielnym czytaniem. Mali miłośnicy zwierzątek będą zachwyceni.
To najnowszy tom serii o uroczych zwierzątkach. Serii, która uwrażliwi Okruszka na los zwierząt.
To czytanka, w której znajdziemy krótkie rozdziały oraz wesołe czarno – białe ilustracje. Tekst pisany jest wyraźną czcionką i dużymi literami, co pomoże dzieciom w stawianiu ich pierwszych prób w samodzielnym czytaniu.
Książeczkę świetnie się czyta. Szata graficzna i odpowiedni wielkościowo tekst, a także wciągające opowiadanie o małym, uroczym kotku będzie idealne dla dzieci, które zaczynają samodzielnie czytać. Ponadto książka nauczy je empatii, wrażliwości oraz wytrwałości w dążeniu do celu.

13 użytkowników ma tytuł Arlo, kociak w potrzebie na półkach głównych

Tagi i tematy do książki Arlo, kociak w potrzebie

Holly Webb
Holly Webb
Mieszka w południowej Anglii w Berkshire z mężem, trzema synami Tomem, Robinem i Williamem i trzema kotami. Zaczęła pisać wiele lat temu, kiedy pracowała jeszcze jako redaktor literatury dziecięcej. Jednak to pisanie książek było jej największą pasją. Obecnie pisze bez przerwy. Do tej pory ukazało się ponad siedemdziesiąt jej książek, w tym książki z bestsellerowych serii: „Zaopiekuj się mną” i „Mój niesforny szczeniak” – ponad milion sprzedanych egzemplarzy w Polsce! Krytycy zarzucają jej schematyczność, prostotę i nadmierną słodycz. Cechą charakterystyczną jej utworów są częste zdrobnienia. Bohaterkami książek są z reguły małe dziewczynki oraz zwierzęta (koty i psy, a w dalszych utworach także chomiki, króliki i inne),którym one pomagają.

Cytaty z książki Arlo, kociak w potrzebie

Dodaj cytat z książki Arlo, kociak w potrzebie