Beza szuka domu

Okładka książki Beza szuka domu autora Agnieszka Stelmaszyk, 9788325906634
Okładka książki Beza szuka domu
Agnieszka Stelmaszyk Wydawnictwo: Wilga Cykl: Kto mnie przytuli? (tom 2) literatura dziecięca
literatura dziecięca
Kto mnie przytuli? (tom 2)
2012-01-01
2012-01-01

Kup Beza szuka domu w ulubionej księgarnii

Beza szuka domu

Oceny książki Beza szuka domu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Beza szuka domu

Książka opowiada o małej białej koteczce, która wyszła na spacer i się zgubiła. W ten sposób dzięki dobremu człowiekowi trafiła do schroniska, gdzie poznała inne zwierzęta i znalazła dom.
Fabuła książki jest prosta i bardzo łatwo jest się domyślić, co się zaraz stanie. Jednak sześciolatce się podobało i bardzo przejmowała się losem kici.

Bardzo ciekawa, wzruszająca bajka dla dzieci. Warto jednak uświadomić je odnośnie delikatnych błędów dotyczących opieki nad zwierzętami, które pojawiają się w książce.

Książka „Beza szuka domu” Agnieszki Stelmaszyk to drugi tom serii "Kto mnie przytuli?".
Historia kotki Bezy, która szuka domu i Tosi pragnącej kotka.
Książka pokazuje jak pielęgnować zwierzęta, uczy miłości i wrażliwości. Porusza temat niepełnosprawności ruchowej.
Książka o odpowiedzialności dla przedszkolaków, które polubiły tę historię.

Historia kotki Bezy, która szuka domu i Tosi pragnącej kotka.
Książka o odpowiedzialności dla przedszkolaków, które polubiły tę historię.

122 użytkowników ma tytuł Beza szuka domu na półkach głównych
32 użytkowników ma tytuł Beza szuka domu na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Beza szuka domu

Agnieszka Stelmaszyk
Agnieszka Stelmaszyk
Agnieszka Stelmaszyk urodziła się w 1976 roku. Zanim odkryła swój talent pisarski, podejmowała się różnych zajęć. Już jako dziewczynka marzyła o tym, by zostać lekarzem lub przyrodnikiem. Później myślała o karierze archeologa, a nawet malarki. W pełni spełniona pouczyła się jednak dopiero jako pisarka. Autorka twierdzi, iż najbardziej w tym zawodzie pociąga ją fakt, że może wcielić się w dowolnie wybraną postać i na chwilę stać się kimś zupełnie innym. Pierwszym sukcesem pisarskim Agnieszki Stelmaszyk było wydanie w 2007 roku zbioru Opowiadania z morałem (Papilon). W tym samym roku na rynku pojawiła się pierwsza część powieści dla dzieci – Mali agenci. Od tego momentu historia potoczyła się już szybko. W 2009 roku w wydawnictwie BOOK HOUSE ukazała się seria 12 opowiadań Już czytam, Niezwykłe święta Kornelii (2009),Hinkul na bezkociej wyspie (2010). Rok 2010 był dla autorki przełomowy, gdyż zaowocował pierwszym tomem Kronik Archeo, książki, która okazała się wielkim hitem. Obecnie Agnieszka Stelmaszyk pracuje nad kolejnymi tomami Kronik Archeo, a także trylogią Koalicja szpiegów.

Inka, porzucone szczenię Holly Webb
Inka, porzucone szczenię
Holly Webb
INKA, PORZUCOEN SZCZENIĘ” "Inka, porzucone szczenię" - to książka dla wszystkich, którzy kochają zwierzęta, którzy nie wyobrażają sobie życia bez milusińskich, którzy szanują przyrodę i zawsze zachwycają się pięknem otaczającego świata. Po takie książki sięgam z sentymentu i tęsknoty za literaturą dziecięcą i młodzieżową, która przez lata kształtowała mnie i moje serce, mój sposób myślenia, widzenia i odczuwania świata. Zwierzęta przez lata stanowiły bardzo istotny wpływ na moją wrażliwość, wszystkie książki czy lektury, jak "Łysek z pokładu Idy", "Nasza szkapa", Lassie, wróć!", "O psie, który jeździł koleją", "Był sobie pies", "Hachiko. O psie, który czekał" i wiele, wiele innych wyryły się na zawsze w moim sercu, zatem, gdy gdzieś zobaczę jakąś książkę o pieskach czytam i się wzruszam. Nie inaczej było z historią porzuconych w kartonie trzech szczeniąt, które znalazła Zosia idąca ze swoją ciocią Jolą do pracy do schroniska. Dziewczynka dzielnie pomagała cioci, a tym razem miała okazję zobaczyć, jak trudna jest opieka nad porzucanymi szczeniętami, które ktoś po prostu wywalił na zimną mroźną noc. Zosia bardzo to przeżywała, to ona nadała małym pieskom wdzięczne imiona: Cziko, Riko i Inka - jej ulubienica. Najmniejsza i najbardziej krucha suczka z trojga rodzeństwa ledwo przeżyła, dzięki dużemu zaangażowaniu Zosi, która ogrzewała pieska i karmiła smoczkiem, udało się uratować Inkę. Nikogo nie zdziwił fakt, że Zosia bardzo zżyła się z pieskami, pokochała je, zwłaszcza Inkę ale wiedziała, że jej mama nie zgodzi się na przygarniecie pieska do domu, tym bardziej, że jej starsza siostra gimnazjalistka Kinga boi się psów z uwagi na incydent z przeszłości. Zosia tylko przygląda się jak małe pieski rosną, jak się rozwijają i jak przychodzą do schroniska ludzie zainteresowani zabraniem szczeniąt, między innymi jej przyjaciółka Blanka. Zosia była tak bardzo smutna, że być może jej najbliższa koleżanka zabierze Inkę, aż serce jej pękało. Dziewczynki nie potrafiły nawet rozmawiać. Wszystko jednak, jak to w takich miłych książkach, ma swój szczęśliwy finał. Przeczytajcie i się dowiecie. Książka oczywiście przyciągnęła też moją uwagę swoją przepiękną okładką, ponieważ ten piesio - Inka, wygląda identycznie, jak moja mała "Kropeczka". No musiałam przeczytać tę książkę i jestem z tego powodu bardzo szczęśliwa. Wzruszałam się, podziwiałam ilustracje i przekazałam oczywiście dzieciom do czytania. Książka bardzo pomocna dla dobrego rozwoju dziecka, ma duże litery do samodzielnego czytania. Dzieci przeżyją niesamowite chwile podczas poznawania historii szczeniąt, szczególnie Inki, która też najlepiej poczuła się w obecności Zosi. To historia jakich wiele w życiu, właśnie tak rodzą się najpiękniejsze relacje człowieka ze zwierzętami na całe życie. Jedna z najpiękniejszych przyjaźni, wierności. Serdecznie polecam książkę o porzuconych pieskach. Uczy empatii, wrażliwości, tego jak ważna jest opieka nad psem, czym jest praca w schronisku, że nie należy porzucać zwierząt, że każdy zasługuje na miłość, na swój dom i ciepły kąt i co najważniejsze, że marzenia się spełniają!! Miłej lektury 😊
PrzyczajonyPompon25 - awatar PrzyczajonyPompon25
Zosia i jej zoo. Samotne lwiątko Amelia Cobb
Zosia i jej zoo. Samotne lwiątko
Amelia Cobb
Czy nie chcielibyście wiedzieć, co zwierzęta żyjące w naszym otoczeniu mają nam do powiedzenia? Zdolność słyszenia tych stworzeń posiada Zosia, główna bohaterka tej serii. Dziadek Horacy co jakiś czas przywoził do ZOO nowe zwierzęta, które w nowym miejscu mogły znaleźć opiekę, pomoc i zrozumienie. Dość długo nie wracał ze swojej wyprawy, przez co Zosia oraz jej mama bardzo martwiły się o krewnego. Pewnego dnia jednak w górze zobaczyli balon, a w nim dziadka Horacego. Nowym zwierzątkiem, które przywiózł być lewek, Leoś. Seria ,,Zosia i jej ZOO" składa się jak na razie z trzech tomów. Od lektury pierwszej części minęło już 7 miesięcy, jednak nie przeszkodziło mi to w odbiorze książeczki o lwiątku. Każdą opowieść można czytać oddzielnie, jednak przyjemnie jest zapoznać się z wszystkimi trzema historiami. W tej o lwiątku mamy do czynienia z prawdziwą determinacją, siłą ducha. Razem z bohaterami odczuwamy strach, ale także radość. Momentami bywa wzruszająco. Jeden tomik czyta się niezwykle szybko, ok. 30 minut. Duża czcionka zdecydowanie ułatwia szybkie czytanie. Na końcu znajdują się dwie karty z lwiątkiem. Jedną z nich można odesłać i gdy zbierzemy odpowiednią ilość kart zdobędziemy jakąś nagrodę. Ja myślę jednak, że dobrze nadadzą się też do gry w memory. W chwili, gdy mamy dużą ilość książeczek z kartami gra może trwać naprawdę długo. ,,Zosia i jej ZOO. Samotne lwiątko" to seria, której bohaterami są egzotyczne zwierzęta, które możemy zobaczyć tylko w ZOO. To jedyna seria, którą kolekcjonuję o istotach, których nie można zobaczyć na terenie Polski na wolności. Jeżeli lubicie zwierzęta, powinna Wam się spodobać. Moja ocena: 5,5/6
Kiti - awatar Kiti
Ever After High. Księga Legend Shannon Hale
Ever After High. Księga Legend
Shannon Hale
''Ale nie przejmuj się, opowieści układają się same. Tak już jest i będzie. A wiesz, które ja lubię najbardziej? Nowe, zabawne, zaskakujące. Takie, w których nigdy nie jestem pewna, co czeka mnie na następnej stronie'' ''Księga legend'' Shannon Hale to książka z uniwersum Ever After High. Co roku w Baśnioceum odbywa się Dzień Dziedzictwa podczas, którego uczniowie przyrzekając podążać tą samą drogą co ich bajeczni przodkowie- od Śpiącej Królewny do Pinokia. Wierzą, że jeśli nie wypełnią swojego przeznaczenia wyparują tak jak ich opowieści. Raven Queen, córka Złej Królowej wątpi w swoją przyszłość, bo nie chcę iść w ślady matki i stać się zła. Natomiast Apple White, córka Królewny Śnieżki nie może doczekać się podpisania księgi legend i zostania kolejną królową. Losy dziewczyn są już od początku ze sobą związane. Jak zakończy się ich baśń? Jako fanka całej franczyzy miałam duże oczekiwania co do książki. I na szczęście zostały one sprostane. Książka przybliża nam bardziej świat Ever After jak i postacie. Może niektórym się wydawać, że jest to prosta opowieść o księżniczkach, ale to nie prawda. Pokazuje nam ona, że ludzie będą od nas oczekiwać wiele, a tak na prawdę liczy się to jak my swoje życie poprowadzimy. Na plus jest również, że czytamy książkę z dwóch perspektyw- Apple i Raven. Akcja dzieje się ekspresowo, praktycznie nie zwalnia dzięki czemu książkę czyta się bardzo szybko. A dzięki zakończeniu mamy dobry wstęp do tomu 2. Jeszcze napomnę o pięknym wydaniu książki. Okładka jest zrobiona na wzór księgi legend i jest opatrzona w piękne kolory, a strony mają mnóstwo detali. W Ever After High lubię to, że każda postać jest wyjątkowa na swój własny sposób. Z głównych bohaterek ja bardziej wolę Raven, która przy okazji jest moją ulubioną bohaterką z całego EAH. Ja osobiście jakoś za Apple nigdy nie przepadałam, ale podoba mi się, że w książce jest ona lepiej wykreowana. A co do reszty bohaterów nie mam tak, że kogoś nie lubię tylko mam postacie, które bardziej wolę. Jak miałabym wybrać top 5 to- Raven, Brair, Ashlynn, Maddie, Hunter. Podsumowując książka pozytywnie mnie zaskoczyła i pogłębiła moją miłość do EAH. Nie mogę doczekać się przeczytania kontynuacji. 8,5/10
multivers_lover_ - awatar multivers_lover_
Najwierniejsi przyjaciele. Niezwykłe psie historie Renata Piątkowska
Najwierniejsi przyjaciele. Niezwykłe psie historie
Renata Piątkowska
Książka, którą widzisz ma ogromną moc – otuli Cię swoim ciepłem, a przepiękne psie historie zabiorą Cię w świat pełen miłości, lojalności i wzruszeń. O tym, że pies jest najwierniejszym przyjacielem człowieka, wiadomo nie od dziś. Zawsze czujny i obserwujący nasze reakcje, śledzi każdy nasz ruch i zauważa zmiany w zachowaniu, tonie głosu czy gestach. Potrafi rozpoznać nasze emocje, reaguje na nasz nastrój i potrzeby, a ich obecność często daje poczucie bezpieczeństwa i komfortu. Empatyczny, towarzyszy w radościach i smutkach. Lojalny, wierny i kochający. Taki właśnie jest pies. W "Najwierniejszych przyjaciołach" Renata Piątkowska zebrała dziesięć niezwykle emocjonalnych historii, które w roli głównej stawiają psiego bohatera. Poznacie tu Barrego – wspaniałego ratującego psa-tropiciela, duet Dunaja i Azora, który zaskoczy Was swoją niezwykłą przyjaźnią i poświęceniem, Hachiko – absolutnie wiernego psa czekającego ponad 10 lat na swojego pana, Imkę – najlepszą mamą zastępczą, czy Karmela – niezawodnego przewodnika. Historie są różnorodne, jednak wszystkich bohaterów łączy jedno – ponadprzeciętna wierność i zdolność do poświęceń. To książka, która rozgrzeje serce każdego, kto ceni bezgraniczną lojalność i miłość zwierząt. Opowiadania o psach wykazujących niesamowitą odwagę i poświęcenie, choć osadzone w prostych okolicznościach, są pełne głębokich emocji. Każda z opowieści ukazuje nie tylko więź między człowiekiem a psem, ale także ich empatię i zdolność do oddania. To idealna lektura, która może być inspiracją do rozmów z dziećmi o roli zwierząt w życiu człowieka.
AlkoweCzytanki - awatar AlkoweCzytanki
Fajna Ferajna Monika Kowaleczko-Szumowska
Fajna Ferajna
Monika Kowaleczko-Szumowska
1 sierpnia to ważna data dla Polaków, szczególnie dla warszawiaków. Tego dnia 81. lat temu wybuchło w stolicy naszego okupowanego przez Niemców kraju Powstanie Warszawskie. Mirek — lat 10, Jaga — lat 17, Jurek — lat 9, "Miki" — lat 13, Kazimierz — lat 14, Basia — lat 13, "Hipek" - lat - 14, Halusia — lat 10. Jak widać z powyższego w chwili, gdy wybiła godzina "W", byli bardzo młodzi, ale i oni rwali się do walki z nienawidzonym okupantem. Ta książka to zapis przeżyć z tych strasznych 63 dni, jakie spotkało Warszawę i jej mieszkańców. Autorką poruszającej lektury dla dzieci i młodzieży pt. Fajna Ferajna, jest pani Monika Kowaleczko-Szumowska, pisarka, scenarzystka i autorka pasjonujących książek dla młodego pokolenia. Studiowała archeologię w Stanach Zjednoczonych, w Polsce zaś kończyła archeologię. Jest również tłumaczką. Tłumaczy książki popularnonaukowe dla dorosłych, a także materiały i wystawy dla Muzeum Powstania Warszawskiego. Okładka idealnie wpisuje się w tamte ciężkie i smutne chwile dla każdego, kto w tym czasie był w Warszawie. Czy to walczył, czy musiał żyć w ciągłym strachu przed nalotami i bombami, ciągłymi kanonadami i czołgami wroga, którego zbrojny wybuch zaskoczył, ale też zmobilizował do całkowitego zniszczenia Warszawy, tak, aby przestała istnieć, tak by nic po niej nie zostało. Jedynie zgliszcza... Młodzieńcze buzie, jeszcze uśmiechnięte, jeszcze pełne wiary, jeszcze w braterskim uścisku. W tej wartościowej lekturze poznamy wspomnienia dzieci, które w 1944 roku był bardzo młode. To osiem rozdziałów o bohaterach, którzy zmagali się z przeciwieństwami losu. Autorka na podstawie zapisów zachowanych w Archiwum Historii Mówionej Powstania Warszawskiego, a także listów i rozmów, które przeprowadziła, stworzyła wspomnienia najważniejszych bohaterów powstania — DZIECI, których dzieciństwo, czy wiek dorastania powinien wyglądać zupełnie inaczej. Choć to tragiczny czas, historyjki zawierają również elementy humorystyczne. Takie właśnie książki powinny być obowiązkową lekturą w szkole podstawowej. Historię trzeba umiejętnie, ale niemal koniecznie przekazywać kolejnym pokoleniom. Ostatni powstańcy umierają, jednak ich tragiczna historia powinna zawsze być żywa w sercach Polaków. Polecam szczególnie w tych dniach!
BibliotekarzOchota - awatar BibliotekarzOchota
oceniła na108 miesięcy temu
Zezia, Giler i Oczak Agnieszka Chylińska
Zezia, Giler i Oczak
Agnieszka Chylińska
„Zezia zaczęła wspominać wspólne chwile z Julką. Było tego naprawdę mnóstwo. Pierwsze spotkanie na placu zabaw, gdy Zezia nie chodziła jeszcze do szkoły. Dzięki znajomości dziewczynek poznały się przecież Mama Zezi z Mamą Julki i zostały wielkimi przyjaciółkami. To Mama Julki pomogła Mamie Zezi znaleźć pracę w banku. Zezia zaczęła wyliczać wspólne chwile w szkole, w czasie wakacji, w każdy łikend. W końcu Zezia gorzko zapłakała. Agata przytuliła młodszą przyjaciółkę. „Trzeba to wypłakać, pożegnać i cieszyć się tym, co jest teraz” – powiedziała Agata po chwili. I to była prawda”. Dlaczego mając ponad 42 lata sięgnęłam po książkę Agnieszki Chylińskiej „Zezia, Giler i Oczak”? Bo czytałam wiele pozytywnych opinii na temat przygód Zezi i skusiło mnie nazwisko autorki, którą pamiętam z moich młodych lat (tych naprawdę młodych, nie obecnych),jako zbuntowaną nastolatkę śpiewającą rockowe piosenki. Byłam ciekawa, jak była wokalistka zespołu O.N.A. i autorka tekstów sprawdzi się jako autorka książek dla dzieci. „Zezia, Giler i Oczak” to bardzo ciepła, zabawna i mądra opowieść o Zezi i jej rodzinie. Jest cała seria o tej rezolutnej bohaterce, mi akurat wpadła w ręce druga część, w której rodzina Zezików przeprowadza się daleko od Warszawy, a na świat przychodzi drugi brat Zezi. To piękna i wzruszająca książka dla małych, ciut większych i wszystkich tych, którzy chcą przypomnieć sobie, jak wygląda świat widziany oczami dziecka. Miła i wrażliwa Zezia, wyjątkowy, niezwykły i szczególny Giler, uśmiechnięty Oczak oraz kotka Idźstąd to towarzystwo, którego nie da się nie lubić! P.S. Idźstąd jako imię dla kotki ubawiło mnie do łez!
ISavedTheBookToday - awatar ISavedTheBookToday

Cytaty z książki Beza szuka domu

Dodaj cytat z książki Beza szuka domu