Steczkowscy. Miłość wbrew regule. Osobista biografia rodziny

Okładka książki Steczkowscy. Miłość wbrew regule. Osobista biografia rodziny autora Beata Nowicka, Agata Steczkowska, 9788328036604
Okładka książki Steczkowscy. Miłość wbrew regule. Osobista biografia rodziny
Agata SteczkowskaBeata Nowicka Wydawnictwo: W.A.B. biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2017-03-29
2017-03-15

Kup Steczkowscy. Miłość wbrew regule. Osobista biografia rodziny w ulubionej księgarnii

Oceny książki Steczkowscy. Miłość wbrew regule. Osobista biografia rodziny

OPINIE i DYSKUSJE o książce Steczkowscy. Miłość wbrew regule. Osobista biografia rodziny

O, Boże,tylko Ty potrafisz pisać prosto na naszych krętych drogach życia.
Cudowna książka pod każdym względem. Rodzinna historia wzruszała mnie wielokrotnie. Napisana ciekawie i poprawnie. Ucząca wiele że świata muzyki. Szkoda, że nie moja tylko z biblioteki. Warta każdej chwili z nią spędzonej.

O, Boże,tylko Ty potrafisz pisać prosto na naszych krętych drogach życia.

Książka bardzo mi się podobała. Napisana łatwym i przyjemnym językiem. Przeczytana w dwa wieczory. Najbardziej podobały mi się pierwsze rozdziały o babciach i dziadkach. Przywoływały niezwykłe echa dalekiej przeszłości. Podobały mi się barwne obrazy polskiej wsi dawnych lat. Raził za to brak konsekwencji w dalszych rozdziałach. Córka autorki pojawia się na świecie po prostu z nikad, nie ma żadnego watku tłumaczącego. Również romans rodzicow przedstawiony jest po łebkach. Najpierw kilka lat formalne listy, i nagle ciąża. Nje widzimy rozkwitajacego uczucia, pasji czy walki wewnetrznej towarzyszacej młodym zakochanym. Niemnjiej jednak historia jest wciagajaca i pełna emocji. Daje również do myslenia. Brakuje faktycznie zdjęć i treści listow, same opisy wydaje mi się ze nie oddały do końca atmosfery tych korespondencji. Bardzo ciekawa część opisującą rodzibne koncertowanie po świecie i pięknie w całą książkę wpleciona milosc do muzyki. Muzyka jakby wybrzmiewa miedzy słowami i towarzyszy czytelnikowi tak jak towarzyszy bohaterom.

Książka napisana z wielką powściągliwościa. Rozumiem, ze idea była taka: nie wszystko na sprzedaż, odslonie ale nie do końca. Poniekąd rozumiem ale moje czytanie momentami przypominało przedzieranie się przez mgłę. Pierwszy raz zetknąłem się z sytuacją gdy przytaczane listy (a było ich sporo) nie były listami tylko opowiedzeniem tego, co w tych listach się znajdowało, opowiedzenie wlasnymi słowami przy czym zapewne wybranie zarazem tylko tych informacji, które autorka uważała za stosowne. Trochę sucho, bez emocji.
Druga kwestia i ostatnia, która stwarza dystans: ani jednego zdjęcia, chociazby przodków. Zwlaszcza, że w internecie czy czasopismach ukazują się w całej okazałości, w książce chcą być anonimowi, to dziwne. Argument Agaty nie przemówił do mnie. Twierdzi ona, że w książce nie ma zdjęć gdyż któreś z rodzeństwa będzie miało pretensje, że Agata opublikowała zdjęcia te, na których któreś z nich nie podoba się sobie i wyszło hm, niekorzystnie. Czytałam to zdanie dwa razy i nadal nie rozumiem. Przecież wspólnie, za zgodą sióstr i braci można było wybrać te najodpowiedniejsze. Taka trochę szkolna wymówka od czapy;) Zdjęcia babć, dziadków, osób bliskich, których juz nie ma najwidoczniej autorka chroni i nie dzieli się z odbiorcami. Dla mnie byłyby one pewnym dopełnieniem, czymś co skraca dystans między autorem a czytelnikiem. Moja wyobraźnia nie jest tak bujna by sobie te osoby wyobrazić jak sugeruje Pani Agata;)
Ogólnie książkę czyta się miło. Pierwsza połowa książki mówi o dziadkach, babciach, rodzicach gdy byli mali, druga już o nich samych. O życiu rodzinnym, codzienności, pasjach, oczywiście muzyce.
Nie jest źle, chociaż mogłoby być ciut lepiej, ciut bardziej szczerze;)

204 użytkowników ma tytuł Steczkowscy. Miłość wbrew regule. Osobista biografia rodziny na półkach głównych
44 użytkowników ma tytuł Steczkowscy. Miłość wbrew regule. Osobista biografia rodziny na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Steczkowscy. Miłość wbrew regule. Osobista biografia rodziny

Cytaty z książki Steczkowscy. Miłość wbrew regule. Osobista biografia rodziny

Dodaj cytat z książki Steczkowscy. Miłość wbrew regule. Osobista biografia rodziny

Video

Video