Moje smoki na dobre i złe

300 str.
- Czerwone i Czarne
- Jerzy Stuhr biografia aktor teatr kino wspomnienia pamiętnik życie przemijanie
- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2017-09-27
Smoki mogą być złe, ale też dobre. Złe trzeba pokonać, z dobrymi można się zaprzyjaźnić. Ale, jak sam mówi: „smoka pokonać trudno, ale starać się trzeba, zwłaszcza jeśli ma się na imię Jerzy“. Smoczej metafory Jerzy Stuhr używa do refleksji o swoim życiu. Ze smokami miał do czynienia nierzadko, a z tym najgroźniejszym – chorobą – postanowił walczyć bez pardonu.
Dodaj książkę do biblioteczki
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Mogą Cię również zainteresować
Opinie [13]
Generalnie nieszczególnie lubię memuary. Bohaterowie piszą wspomnienia przede wszystkim po to, aby pokazać siebie w lepszym świetle, wybielić przeszłość, wysławiać własne dokonania.
więcejWspomnienia Jerzego Stuhra są zupełnie czymś innym. I nie tylko dlatego, że wybitny aktor, polonista z wykształcenia, pisze ładnym prostym językiem. Przede wszystkim rozważania Stuha o życiu,...
Życiowe spostrzeżenia znanego aktora, który odkrywa przed czytelnikami zakamarki swojej osobowości. Poznajemy go na pewno lepiej, od nieco innej strony i to poznawanie jest naprawdę przyjemne. Szczególnie dla osób, które lubią teatr - bardzo ciekawe wątki dotyczące pracy z Konradem Swinarskim. Uważam, że książka jest naprawdę warta przeczytania.
Pokaż mimo toPełna wrażliwości, szacunku i miłości. Opowieść o życiu wybitnego artysty i człowieka przekazana w piękny sposób.
Pokaż mimo toBardzo wartościowa. Książka z tych, którą czyta się jednym tchem, a po skonczeniu czytelnika ogarnia pustka.
Bardzo dobra książka, jednakże sporo w niej powtórzeń z książek wcześniejszych. Gdybym nie czytała innych wcześniej to byłabym zachwycona.
Pokaż mimo toAutora nie trzeba przedstawiać. Jestem pod wielkim wrażeniem mądrości i pokory Pana Jerzego. Z książki przebija wielki szacunek do ludzi i skromność.
Pokaż mimo toAutor nie boi się powiedzieć, że coś go przerasta. Ale potrafi stawić temu czoło i walczy. Tak było z chorobą, tak jest z rolami.
Polecam!
Uwielbiam Pana Jerzego. Niestety ta książka, w mojej ocenie, do ciekawych nie należy. Dużo paplaniny o niczym.
Pokaż mimo toDużo ciekawych informacji o Panu Stuhrze - o pochodzeniu, rodzinie, tradycjach, początkach kariery.Aktor snuje opowieści o swojej karierze, ale z dużą dozą skromności, przekazuje ciekawostki o sławnych aktorach, reżyserach. Z całości wyłania się tło PRL-u i czasów późniejszych.
Pokaż mimo toLubię kreacje Jerzego Stuhra (Macieja też), więc czytałam z zainteresowaniem i się nie zawiodłam.
Wartko napisana historia niepowtarzalnego człowieka. Dla fanów obowiązek, dla reszty książka warta uwagi.
Pokaż mimo toJedna z najciekawszych książek, jakie kiedykolwiek przeczytałam. Każda książka tego pana potrafi wciągnąć! :)
Pokaż mimo toKsiążka jest niby trochę lakoniczna, ale dotyka bardzo wielu tematów z życia Pana Stuhra, stanowi pewien przekrój jego życia i kariery. Mogę tylko napisać, że sam koniec bardzo mocno mnie wzruszył. Może ze względu na moją sytuację osobistą, a może ze względu na sposób poruszenia tematu choroby... Nieczęsto płaczę czytając. Jest to naprawdę ciekawa książka i dla fanów Pana...