Batgirl: Rok Pierwszy

Okładka książki Batgirl: Rok Pierwszy autora Steve Beatty, Chuck Dixon, Marcos Martin, 9788377186329
Okładka książki Batgirl: Rok Pierwszy
Steve BeattyChuck Dixon Wydawnictwo: Eaglemoss Polska Seria: Wielka Kolekcja Komiksów DC komiksy
komiksy
Marek Starosta

Kup Batgirl: Rok Pierwszy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Batgirl: Rok Pierwszy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Batgirl: Rok Pierwszy

Tak się złożyło, że kolejnym komiksem jak i bezpośrednią kontynuacją Robina Rok Pierwszy jest.. kolejny Rok Pierwszy. Jak poszło tym razem?
Bardzo spodobała mi się droga Barbary próba starcia z szufladkowaniem jej w różny sposób oraz nieustępliwość w dążeniu do celu próbując w różnych miejscach jak JSA. Świetnie ukazano również jej przenikliwość i inteligencję gdzie nie raz nie dwa wykorzystywała do swoich celów dokładnie to czego potrzebowali lub co chcieli usłyszeć ludzie od których chciała coś uzyskać. Zdecydowanie wyraźniej niż w Robinie zarysowano tu walkę Barb z otoczeniem, ojcem i pozostałymi bohaterami żeby udowodnić coś im oraz przede wszystkim samej sobie. Na docenienie również zasługuje to jak wiele jest tutaj nawiązań do jej przyszłości jako Oracle jak i wydarzeń sprzed tego tomu.

Lekka i przyjemna historia z ciekawą główną bohaterką.

Lekka i przyjemna historia z ciekawą główną bohaterką.

Po historii przedstawiającej początki pierwszego Robina przyszedł czas na Batgirl. Barbara Gordon w okresie publikacji tego komiksu (2003 r.) działała już jako Oracle, a Batgirl był ktoś inny, więc było to swego rodzaju przypomnienie dla czytelników.

Barbara Gordon, córka komisarza Gordona, postanawia pójść w ślady ojca i zostać policjantką. Jednakże okazuje się, że nie może zrealizować swoich planów. Postanawia więc walczyć z przestępczością na własną rękę pod pseudonimem Batgirl.

Geneza Batgirl zrobiła na mnie większe niż historie z udziałem Batmana czy Robina. W odróżnieniu od wspomnianych bohaterów Barbara nie ma do dyspozycji wielkiej fortuny czy kogoś zaufanego. Musi organizować wszystko sama ukrywając to przed swoim ojcem. Nie jest przy tym nieomylna i popełnia błędy. Inni bohaterowie wytykają jej wiek, doświadczenie czy płeć. Jednakże mimo to idzie na przód i nie daje się stłamsić, chociaż czasami też obrywa się ludziom, którzy na to nie zasłużyli.

Głównym przeciwnikiem w komiksie jest Killer Moth. Nie jest on szaleńcem z Arkham czy wielkim gangsterem, ale nieudolnym łotrem, który stara się zostać „Anytbatmanem” tzn. chce chronić złoczyńców przed superbohaterem z Gotham. Z jednej strony można go traktować jako element komiczny, ale w pewnym momencie może być go autentycznie żal. Sytuacja jednak zmienia się kiedy nawiązuje współpracę z nieobliczalnym Firefly. Wtedy sytuacja robi się naprawdę niebezpieczna. Trochę jednak rozczarowało mnie ostatecznie starcie tych łotrów z Batgirl. Wydało mi się mało spektakularne.

Za warstwę graficzną odpowiada tu Marcos Martin, znany z komiksu „Doctor Strange – Przysięga”. Jego rysunki są lekko kreskówkowe, a odpowiednia kompozycja kadrów nadaje dynamiki scenom akcji. Czasami jednak brakowało mi trochę szczegółów.

Dodatkowa historia w tym tomie to „Bat-Girl” z „Batmana” v1 #139. Przedstawia on debiut Betty Kane, pierwszej Batgirl. Niestety nie jest o to zbyt ciekawa postać. Jest to niemal kopia Robina. Ciekawostką może być zaobserwowanie jak wówczas pisano superbohterki – teoretycznie silne i sprawne, ale tak naprawdę bardzo zależne od swoich męskich odpowiedników. Rysunki są bardzo proste i gdyby nie różne kostiumy, to postacie byłyby bardzo podobne do siebie.

Bardzo polecam ten komiks, nawet osobom, który nie znały wcześniej Barbary Gordon jako Batgirl. Świetnie przedstawia początki tej postaci i dobrze uzupełnia cykl o genezie Batmana rozpoczęty „Rokiem pierwszym”.

129 użytkowników ma tytuł Batgirl: Rok Pierwszy na półkach głównych
82 użytkowników ma tytuł Batgirl: Rok Pierwszy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Batgirl: Rok Pierwszy

Okładka książki Batman. Ziemia niczyja. Ostatnia gra (Tom 7) Jim Balent, Chuck Dixon, Dale Eaglesham, Dennis O'Neil, Greg Rucka
Okładka książki Batman. Ziemia niczyja. Kolej podziemna (Tom 6) Steven Barnes, Mike Deodato Jr., Chuck Dixon, Dale Eaglesham, Paul Gulacy, Larry Hama
Okładka książki Batman. Ziemia niczyja. Owoce ziemi (Tom 5) Chuck Dixon, Staz Johnson, Dan Jurgens, Scott McDaniel, Dennis O'Neil, Greg Rucka
Okładka książki Nightwing: Rycerz w Blüdhaven Chuck Dixon, Scott McDaniel
Nightwing: Rycerz w Blüdhaven Chuck Dixon, Scott McDaniel
Okładka książki Robin: Tim Drake Compendium 1 Norm Breyfogle, Chuck Dixon, Alan Grant
Robin: Tim Drake Compendium 1 Norm Breyfogle, Chuck Dixon, Alan Grant
Okładka książki Punisher Epic Collection: Układanka Jigsawa Mike Baron, Chuck Dixon, Neil Hansen, C.J Henderson, Bill Reinhold, Jack Slamn, Mark Texeira, Gregory Wright
Okładka książki Batman: Ziemia Niczyja. Walka o Gotham (Tom 3) Jim Aparo, Mark Buckingham, Chuck Dixon, Alan Grant, William Rosado, Greg Rucka

Okładka książki Batman: Zjawy z przeszłości Steve Englehart, Bill Finger, Bob Kane, Dennis O'Neil, Jerry Robinson, Marshall Rogers, Bob Rozakis, Len Wein
Okładka książki Batman: Narodziny Demona Mike W. Barr, Jerry Bingham, Norm Breyfogle, Tom Grindberg, Dennis O'Neil
Okładka książki Amerykańska Liga Sprawiedliwości JLA: Ziemia Dwa Gardner Fox, Carl Gafford, Joe Giella, Carmine Infantino, Laura Martin, Grant Morrison, Frank Quitely
Okładka książki Powrót Mrocznego Rycerza: Ostatnia krucjata Brian Azzarello, Frank Miller, John Romita Jr., Peter Steigerwald
Okładka książki Green Lantern: Tajna geneza Oclair Albert, John Broome, Joe Giella, Geoff Johns, Gil Kane, Randy Mayor, Ivan Reis
Okładka książki Superman: Brainiac Gary Frank, Sterling Gates, Renato Guedes, Geoff Johns, James Robinson, Pete Woods
Okładka książki Uniwersum DC – Odrodzenie Gary Frank, Phil Jimenez, Geoff Johns, Ivan Reis, Ethan Van Sciver

Cytaty z książki Batgirl: Rok Pierwszy

Dodaj cytat z książki Batgirl: Rok Pierwszy